Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Białostocka Chłodnia - I nagroda w konkursie studenckim na projekt koncepcyjny rewitalizacji chłodni.

I nagroda w konkursie studenckim na projekt koncepcyjny rewitalizacji chłodni; autorzy projektu: Martyna Ziółkowska, Justyna Mazur, Marek Obajtek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

I nagroda w konkursie studenckim na projekt koncepcyjny rewitalizacji chłodni; autorzy projektu: Martyna Ziółkowska, Justyna Mazur, Marek Obajtek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

Zadanie konkursowe polegało na znalezieniu najciekawszych odpowiedzi na pytanie o przyszłość budynku białostockiej chłodni i jego otoczenia, przekonaniu szerokiego grona odbiorców o wysokiej wartości architektonicznej tego obiektu, popularyzacji i propagowaniu tej spuścizny jako dóbr kultury wartych zachowania, a także przedstawieniu potencjalnym inwestorom interesujących propozycji rewitalizacji chłodni.

Konkurs dzielił się na dwie kategorie. Kategoria A dotyczyła koncepcji rewitalizacji budynku chłodni i objętych opracowaniem terenów przyległych. Prace w tej kategorii mogą nadsyłać studenci architektury i urbanistyki. Kategoria B obejmowała wszelkie graficzne formy wypowiedzi dotyczące przyszłych losów chłodni i adresowana była do studentów kierunków artystycznych, architektury wnętrz oraz architektury i urbanistyki.

Jury przyznało w kategorii A nagrodę

I - dla zespołu w składzie Martyna Ziółkowska, Justyna Mazur, Marek Obajtek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

II - dla zespołu w składzie Beata Demczuk i Magdalena Szpyruk z Wydziału Architektury Politechniki Białostockiej

W kategorii B nagrody nie zostały przyznane.

I nagroda za koncepcję rewitalizacji budynku chłodni i terenów przyległych

Autorem projektu jest zespół w składzie Martyna Ziółkowska, Justyna Mazur, Marek Obajtek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

Projekt zakłada odmrożenie chłodni – nie tylko w sensie metaforycznym ale również dosłownym. Pierwotna funkcja związana z przemysłem zdaje się być chłodna i nieprzyjazna zwykłym użytkownikom. Nowa funkcja ma za zadanie ocieplić wizerunek obiektu, stanowiącego ośrodek sprzyjający wypoczynkowi i rekreacji wodnej. Ma służyć integracji lokalnych mieszkańców, jak również przyciągać mieszkańców innych regionów Polski. Postuluje się stworzenie Centrum Zdrowia, Urody i Rekreacji „Chłodnia”. Ośrodek miałby obejmować szeroki zakres usług wchodzących w skład kompleksu, takich jak baseny, hale sportowe, spa & wellness, kosmetyki, rozrywki, gastronomii, handlowych.

I nagroda w konkursie studenckim na projekt koncepcyjny rewitalizacji chłodni; autorzy projektu: Martyna Ziółkowska, Justyna Mazur, Marek Obajtek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

Elewacja północna i zachodnia / I nagroda w konkursie studenckim na projekt koncepcyjny rewitalizacji chłodni; autorzy projektu: Martyna Ziółkowska, Justyna Mazur, Marek Obajtek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

Opinia jury

Nagrodzony projekt proponuje oryginalne i funkcjonalne rozwiązanie, oparte na metaforycznym i jednocześnie dosłownym rozumieniu tematu konkursu: odmrożenie chłodni poprzez stworzenie centrum zdrowia i rekreacji Chłodnia. Proponowana funkcja zawiera duży potencjał, możliwy do rozwinięcia w dalszych etapach projektowania, oparty na ofercie leczenia, rehabilitacji i edukacji z wykorzystaniem zdrowotnych właściwości wody. Szeroki zakres usług zaproponowanych w projekcie obejmował między innymi saunę fińską, łaźnię turecką, grotę solną i komorę śnieżną. Intuicja autorów podpowiada, że z obiektu o charakterze przemysłowym służącemu zamrażaniu produktów można stworzyć ośrodek krioterapii i szkolenia w zakresie alternatywnych metod leczenia. Projektowane centrum stwarza możliwość powstania atrakcyjnego miejsca, opartego o charakterystyczne dla regionu walory interesujące z punktu widzenia atrakcji turystycznych. Projekt uwzględnia architektoniczną specyfikę obiektu z wyeksponowaniem głównych cech jego monumentalnej architektury i jednoczesnym wprowadzeniem indywidualnych autorskich akcentów.

Poziom 0 / I nagroda w konkursie studenckim na projekt koncepcyjny rewitalizacji chłodni; autorzy projektu: Martyna Ziółkowska, Justyna Mazur, Marek Obajtek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

Poziom -1 / I nagroda w konkursie studenckim na projekt koncepcyjny rewitalizacji chłodni; autorzy projektu: Martyna Ziółkowska, Justyna Mazur, Marek Obajtek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

Poziom 1 / I nagroda w konkursie studenckim na projekt koncepcyjny rewitalizacji chłodni; autorzy projektu: Martyna Ziółkowska, Justyna Mazur, Marek Obajtek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

Poziom 2 / I nagroda w konkursie studenckim na projekt koncepcyjny rewitalizacji chłodni; autorzy projektu: Martyna Ziółkowska, Justyna Mazur, Marek Obajtek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

Poziom 3 / I nagroda w konkursie studenckim na projekt koncepcyjny rewitalizacji chłodni; autorzy projektu: Martyna Ziółkowska, Justyna Mazur, Marek Obajtek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

Poziom 4 / I nagroda w konkursie studenckim na projekt koncepcyjny rewitalizacji chłodni; autorzy projektu: Martyna Ziółkowska, Justyna Mazur, Marek Obajtek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

Poziom 5 / I nagroda w konkursie studenckim na projekt koncepcyjny rewitalizacji chłodni; autorzy projektu: Martyna Ziółkowska, Justyna Mazur, Marek Obajtek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

Przekroje / I nagroda w konkursie studenckim na projekt koncepcyjny rewitalizacji chłodni; autorzy projektu: Martyna Ziółkowska, Justyna Mazur, Marek Obajtek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

Obrady jury porawdzone byly w składzie:
Romuald Loegler – Wydział Architektury PB,
Małgorzata Dolistowska – Wydział Architektury PB,
Tomasz Kukawski – Wydział Architektury PB,
Kobas Laksa – artysta sztuk wizualnych,
Bogdan Pszonak – Wydział Architektury PB,
Mirosław Siemionow – SARP o. Białystok,
Monika Szewczyk – Galeria Arsenał w Białymstoku.

Organizatorem konkursu była Fundacja Uniwersytetu w Białymstoku oraz Wydział Architektury Politechniki Białostockiej.

Białostocka Chłodnia

Budynek białostockiej chłodni mimo, iż powstał w okresie panującego w polskiej sztuce socrealizmu, jest znakomitym przykładem architektury modernizmu. Jego masywna bryła, zaakcentowana jedynie niewielkimi otworami okiennymi i wentylacyjnymi, została całkowicie podporządkowana funkcji. Jest to jedyny tego rodzaju i skali obiekt na terenie województwa i jeden z niewielu tego typu budynków w Polsce. Ta charakterystyczna, pod wieloma względami wyjątkowa architektura mogłaby stać się jednym z symboli Białegostoku. Niestety, w ostatnim czasie konserwator zabytków umorzył postępowanie dotyczące wpisu budynku do rejestru zabytków. Zachowanie obiektu jest więc uzależnione od charakteru zrealizowanej na tym terenie w przyszłości inwestycji.

Dodano: 14/05/2013, Zmodyfikowano: 14/05/2013
Powrót do kategorii: Polska i Świat
facebook

Aktualności

Domy Jednorodzinne w krajach Grupy Wyszehradzkiej

[20/07/2018]

Każdy kraj V4 wybiera 4 domy jednorodzinne, ukończone w latach 2017 i 2018. więcej

"Rewitalizacja - wspólna sprawa",

[18/07/2018]

Konkurs na opracowanie wielobranżowej koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Centrum Lokalnego "dawny bazar Rogatka" na terenie Dzielnicy Praga-Południe w Warszawie więcej

Re: Okna PCV.

[22/07/2018]

Okna PVC są tasze ale jakościowo bardzo dobre . Zobacz u nich https://dobredrzwiokna.pl/29-okna-plastikowe-pcv . Na pewno znajdziesz okna dla siebie i cenowo tez dasz rade wybrać. Bez problemu kupi... więcej

Re: Firma opróżniająca...

[22/07/2018]

Sa firmy, ktore specjalizuja sie wlasnie w sprzataniu piwnic czy strychow. W Krakowie i okolicy dziala firma Max-Gruz ( https://maxgruz.pl/oferta/sprzatanie-piwnic-i-strychow/ ) . Ja korzystalem z... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×