Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

Nowy budynek powstał w Warszawie na przeciwko Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego (BUW) na ulicy Dobrej 55. Jego autorem jest Autorska Pracownia Architektury Kuryłowicz & Assiociates.

Jest to realizacja zwycięskiego projektu konkursowego, zorganizowanego w 2005 roku przez Uniwersytet Warszawski. Budynek został nagrodzony także w 2013 roku w konkursie "Budynek przyjazny Warszawie 2012".

Architektura i urbanistyka

Według opinii jury zaprojektowany gmach bardzo dobrze został zintegrowanym z terenem Skarpy Warszawskiej i z sąsiadującą z nim Biblioteką. Zamierzenie to osiągnięto poprzez zaprojektowanie wielokondygnacyjnego hallu głównego i niewielkiego ogrodu na dachu na wzór ogrodu biblioteki.

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

Architektura wnętrz

Wewnętrzna przestrzeń jest ściśle powiązaną ze światem zewnętrznym; podlega nieustannym zmianom, jest żywa i dynamiczna. Wyrazem tej dynamiki jest wielokondygnacyjny hol główny usytuowany równolegle do ul. Lipowej, a będący jednocześnie osią łączącą symbolicznie i optycznie obiekty uniwersyteckie na skarpie z gmachem BUW-u. Wejścia do kompleksu zostały zaprojektowane w jego narożnikach, przy skrzyżowaniach z ul. Lipową. Od strony tej ulicy zlokalizowano też ciąg czytelni wszystkich katedr i instytutów, łączący przez transparentne ściany przestrzeń holu z przestrzenią miasta, co pozwala na wzajemne ich oddziaływanie. Od północnej strony holu, również przez transparentne ściany, przestrzeń przenika się z wewnętrznymi dziedzińcami , nawiązującymi do podwórek dawnego Powiśla i mieszczących ogrody tematyczne: germański, słowiański, francuski, śródziemnomorski i angielski. Wzdłuż ścian oddzielających je od holu biegną schody łączące poszczególne czytelnie z odpowiednim instytutem lub daną katedrą, dzięki czemu wchodzący na różne poziomy kompleksu mają zapewniony stały widok na wewnętrzne ogrody.

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

Projekt zielonego dachu

Dach budynku Wydziałów Neofilologii i Lingwistyki Stosowanej został zbudowany przy użyciu technologii dachu odwróconego. Pozwala ona na zakładanie ogrodów na dachach i wykorzystywanie ich w celach rekreacyjnych. Taras został oparty na pływającej konstrukcji samonośnej z legarów metalowych, co pozwoliło zlikwidować ryzyko uszkodzenia wielowarstwowej powłoki dachowej. Z kolei w przypadku obudów wentylatorni zastosowano specjalnie zaprojektowane podkonstrukcje metalowe.

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, fot.: Inoutic

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, fot.: Inoutic

Informacje techniczne

  • Autorzy: Kuryłowicz & Associates, architekci: Stefan Kuryłowicz, Ewa Kuryłowicz, Olga Kanecka, Magda Iżewska, Karina Kowalewska, Fryderyk Szymański
  • Nadzory autorskie: Krystyna Tulczyńska
  • Współpraca autorska: Arch. arch. Michał Tatjewski, Piotr Wilbik, Małgorzata Krukowska, Wojciech Pachocki, Piotr Kuczyński, Iwo Dobrucki
  • Architektura krajobrazu: architekt krajobrazu Urszula Maciejewska
  • Konstrukcja: KiP Kapela Pachowski
  • Inwestor: Uniwersytet Warszawski, Fundacja UW, ul. Krakowskie Przedmieście 26/28, 00-927 Warszawa
  • Powierzchnia terenu: 8489 m2 (całość)
  • Powierzchnia zabudowy: 2373,3 m2 (I etap), 7799,3 m2 (całość)
  • Powierzchnia użytkowa: 10 993 m2 (I etap), 36 251 m2 (całość)
  • Powierzchnia całkowita: 13 951 m2 (I etap), 42 772 m2 (całość)
  • Kubatura: 51 707 m3 (I etap), 168 195 m3 (całość)
  • Projekt: 2006
  • Realizacja: 2012
Dodano: 09/12/2013
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Komentarze

Kompozyt na zewnarz

Dodano: Środa, 29 Styczeń 2014, 21:15, Autor: monta

Nie sądziłam, że deski kompozytowe mogą tak dobrze prezentować się szczególnie w inwestycjach publicznych, muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Sprawdziłam tego producenta, i te kompozyty to marka Twinson – jestem ciekawa, jak się sprawdzają w użytkowaniu, bo efekt wizualny jest naprawdę ciekawy.

Newsletter

facebook

Aktualności

Opracowanie koncepcji zagospodarowania Parku Morawka wraz z terenem przyległym w Stroniu Śląskim.

[13/06/2017]

Celem konkursu jest uzyskanie najlepszej koncepcji zagospodarowania Parku Morawka wraz z terenem przyległym w Stroniu Śląskim, która będzie podstawą do opracowania projektu zagospodarowania parku i... więcej

SCHOOL WITHOUT CLASSROOMS | BERLIN

[02/05/2017]

The competition seeks the creation of a middle school (age group 5-12) that completely negates the present day ‘bench-table-chalkboard’ idea of a classroom and a regularized building typology of a... więcej

Re: Pomysł na firmę

[27/06/2017]

Zgadzam się z Wami. Do prowadzenia firmy trzeba podchodzić przede wszystkim racjonalnie. Jeśli nie będziecie korzystać z odpowiednich narzędzi, to ciężko będzie się Wam dalej rozwijać. Najlepsze fi... więcej

Re: Kredyt hipoteczny

[27/06/2017]

Ja ostatnio skorzystałam z ofert kredytowej pośrednika - https://dobrekredytowanie.pl/ .Załatwiłam tam sprawę mimo braku historii kredytowej ;po prostu nie korzystałam wcześniej z kredytów.To co mn... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×