Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Budynek mieszklany w Gliwicach

 I miejsce w konkursie na koncepcję architektoniczno-urbanistyczną wielorodzinnego budynku mieszkalno-usługowego z zagospodarowaniem terenu oraz parkingu wielopoziomowego w Gliwicach. Autor: Szumielewicz, Sobczyk, Ciechan – Architekci

I miejsce w konkursie na koncepcję architektoniczno-urbanistyczną wielorodzinnego budynku mieszkalno-usługowego z zagospodarowaniem terenu oraz parkingu wielopoziomowego w Gliwicach. Autor: Szumielewicz, Sobczyk, Ciechan – Architekci

Projekt zajął I miejsce w konkursie na koncepcję architektoniczno-urbanistyczną wielorodzinnego budynku mieszkalno-usługowego z zagospodarowaniem terenu oraz parkingu wielopoziomowego w Gliwicach.

Autorem projektu jest pracownia Szumielewicz, Sobczyk, Ciechan – Architekci.

Lokalizacja projektowanych budynków w ścisłym centrum Gliwic, w otoczeniu zwartej zabudowy śródmiejskiej o wysokiej intensywności była jednym z głównych czynników rzutujących na przyjęte rozwiązania projektowe. Drugim istotnym elementem są zapisy planu miejscowego i wytyczne organizatora konkursu.

Zobacz także:

Fragmenty opisu autorskiego

W wyniku przeprowadzonych analiz za priorytet przyjęto maksymalne wykorzystanie terenu Inwestycji oraz wpasowanie się w istniejącą tkankę miejską poprzez nawiązanie wysokością, podziałami elewacji i materiałami wykończeniowymi. Duży nacisk położono też na aspekt praktyczny, dążąc do racjonalizacji kosztów inwestycji oraz wysokich walorów użytkowych
i eksploatacyjnych.

I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci

Zadanie 1 - Wielorodzinny budynek mieszkalno-usługowy.

Bryła budynku

Kompozycję przestrzenną budynku tworzą dwa przeciwstawne elementy: lekki przeszklony parter i masywny blok górnych kondygnacji. Bryła obu elementów wynika z nieregularnego kształtu działki.

Dolna cześć wypełnia cały obszar inwestycji z wyłączeniem części objętej strefą ochronna kolektora sanitarnego. Górna część bryły wysuwa się wspornikowo ponad kolektorem sanitarnym w kierunku ulicy Mikołowskiej, tworząc podcień długości całej elewacji. Od południa zaś górna część bryły cofa się od granicy tworząc kameralny dziedziniec dostępny z poziomu piętra. Płaska ściana zewnętrzna budynku od strony ulicy Jana Pawła II z subtelnym podcieniem wejściowym, poprzez mocny narożnik przechodzi w rzeźbioną loggiami elewację od strony ulicy Mikołowskiej dodatkowo podkreśloną podcieniem formując zamkniętą kompozycję bryły.

Projektowany budynek swoją wysokością, rysunkiem podziałów poziomych i pionowych oraz zastosowanych materiałów wykończeniowych nawiązuje do sąsiadującej zabudowy.

I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci

I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci

Układ funkcjonalny

Budynek mieszkalno-usługowy ma wysokość sześciu kondygnacji nadziemnych i jest częściowo podpiwniczony. W piwnicy zlokalizowane są pomieszczenia techniczne, komórki lokatorskie oraz suszarnia. Na parterze znajdują się 4 lokale usługowe wraz zapleczami socjalno-magazynowymi, wózkownia, pomieszczenie porządkowe z zapleczem sanitarnym oraz pomieszczenie do gromadzenia odpadów stałych (śmietnik). (...) Łącznie w całym budynku mieści się 25 lokali mieszkalnych w tym 17 dwupokojowych i 8 trzypokojowych. Wszystkie mieszkania maja wydzielone jasne kuchnie zlokalizowane przy dużym pokoju, z możliwością połączenia kuchni z salonem oraz otwarcia ich na przedpokój. Wszystkie mieszkania mają co najmniej jeden balkon lub loggię.

Zadanie 2 - Parking wielopoziomowy z częścią usługową.

Bryła budynku

Kompozycję przestrzenna budynku tworzą dwa przeciwstawne elementy: lekki przeszklony parter
i masywny blok górnych kondygnacji, ramowany przeszklonymi klatkami schodowymi. Od strony ulicy Dunikowskiego i Mikołowskiej górna część bryły wysuwa się wspornikowo, tworząc podcień handlowy wzdłuż obu pierzei.

Wysokość budynku, zastosowane podziały bryły, pionowy rysunek otworów wentylacyjnych oraz okładzina elewacyjna projektowanego parkingu nawiązują do istniejącej zabudowy oraz projektowanego budynku mieszkalnego.

I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci

I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci

O pracowni

Szumielewicz, Sobczyk, Ciechan - Architekci Spółka Partnerska działa od 2003 roku. Skupia projektantów z kilkunastoletnim doświadczeniem. Pracownia projektuje obiekty usługowe, zespoły urbanistyczne, budynki mieszkalne, wnętrza, jnne elementy architektoniczne oraz formy użytkowe.

Plansze konkursowe

Plansza 1 / I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci

Plansza 2 / I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci

Plansza 4 / I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci

Plansza 5 / I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci

Źródło: www.sscarchitekci.pl
Dodano: 06/06/2012, Zmodyfikowano: 06/06/2012
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Komentarze

G

Dodano: Niedziela, 12 Sierpień 2012, 21:38, Autor: Z Gliwic

Jestem z Gliwc i zgadzam się że to GNIOT, i słusznie, że nam współczujecie. Najlepsze projekty zostały w tyle. To będzie jedno wielkie G.... na mapie Gliwic.

smutne

Dodano: Piątek, 08 Czerwiec 2012, 09:48, Autor: architekt

Szkoda, ze po raz kolejny z jakością architektury wygrywa jej cena. Gratulujemy wyboru kolejnego GNIOTA. A tyle dobrych projektówy było...

smuta

Dodano: Czwartek, 07 Czerwiec 2012, 15:26, Autor: WODZIREJ

SZKODA GLIWIC , TO SĄ KOSZARY.

Newsletter

facebook

Aktualności

PRZEBUDOWA TOALET PUBLICZNYCH W OBIEKCIE HALI WIDOWISKOWO-SPORTOWEJ "SPODEK"

[21/07/2017]

Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem estetycznym funkcjonalnym i użytkowym koncepcji przebudowy pomieszczeń toalet publicznych w Hali Widowiskowo-Sportowej „Spodek" w Katowi... więcej

Centrum Przestrzeni Innowacyjnej SGH

[21/07/2017]

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ogłosiła „Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z roz... więcej

Re: Inteligentny dom -...

[21/08/2017]

Super opcja z tymi roletami. Ja z kolei nie wyobraża sobie już teraz życia bez automatyki do bramy wjazdowej. Zamówiłam ją w http://www.wibram.com.pl/ bo chciałam firme, która ode razu podejmie się... więcej

Re: W co obecnie warto...

[21/08/2017]

Dzisiaj najprościej można zarobić przez internet. Przeciez każdy z nas funkcjonuje w sieci. W związku z tym można przy okazji zacząć promować odpowiednie programy partnerskie z http://mylead.pl/ i... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×