Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Centrum kultury Nowe Żerniki - laureat konkursu

Centrum Kultury Nowe Żerniki - laureat konkursu architektonicznego, autorzy: pracownie ch+architekci i sofft

Centrum Kultury Nowe Żerniki - laureat konkursu architektonicznego, autorzy: pracownie ch+architekci i sofft

Projekt zespołu dwóch pracowni ch+ architekci i sofft zdobył pierwsze miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektonicznej budynku Centrum Kultury i Aktywności Lokalnej NOWE ŻERNIKI wraz z zagospodarowaniem terenu we Wrocławiu.

Celem konkursu było uzyskanie najlepszej pod względem architektonicznym, funkcjonalnie - użytkowym, estetycznym i eksploatacyjnym koncepcji architektonicznej obiektu pełniącego rolę centrum, umożliwiającego łączną realizację zadań ośrodka kultury oraz miejsca stymulującego aktywność lokalną mieszkańców. Zakres projektu obejmował rozbudowę istniejącego tam schronu z początku lat 40-tych XX wieku.

Koncepcja architektoniczna Centrum Kultury i Aktywności Lokalnej z adaptacją budynku schronu, swoją formą i treścią miała także w sposób atrakcyjny urbanistycznie i architektonicznie wpisać się w otaczający krajobraz oraz sprostać wymogom współczesnej wiedzy technicznej i standardów użytkowych.

Centrum adresowane jest do wszystkich grup wiekowych i tematycznych.

Jury w zwycięskiej pracy doceniło zwłaszcza dyspozycje przestrzenne i sposób powiązania różnych bloków funkcjonalnych, dające bogaty potencjał różnych zdarzeń i interakcji.

Centrum Kultury Nowe Żerniki - laureat konkursu architektonicznego, autorzy: pracownie ch+architekci i sofft

Centrum Kultury Nowe Żerniki - laureat konkursu architektonicznego, autorzy: pracownie ch+architekci i sofft

Centrum Kultury Nowe Żerniki - laureat konkursu architektonicznego, autorzy: pracownie ch+architekci i sofft

Fragmenty opisu autorskiego

Proponowana architektura stara się unikać niepotrzebnych gestów i skupia na stworzeniu dostępnego, przyjaznego i elastycznego w użytkowaniu miejsca wydarzeń dla społeczności lokalnej.

Adaptacja schronu

Istniejący schron posiada bardzo grube, żelbetowe ściany i niskie, klaustrofobiczne przestrzenie wewnątrz. Adaptacja istniejących pomieszczeń wiązałaby się z olbrzymim nakładem energii związanym z dostosowaniem do warunków technicznych oraz przeróbkami grubych ścian zewnętrznych.
Proporcje obrysu wewnętrznego schronu (18x13m) doskonale nadają się na umiejscowienie tam sali na ok.200 osób. Dodatkowo grube ściany stają się wówczas atutem - jako doskonała izolacja akustyczna oddzielająca salę widowiskową od pozostałych funkcji centrum kultury. Stąd pomysł wyburzenia
wszystkich wewnętrznych ścian i stropów w schronie (grubość ok.30cm) i stworzenie jednej, betonowej przestrzeni o dobrych proporcjach.

Architektura

Poza masywną bryłą bunkra - sali widowiskowej, pozostała część centrum kultury jest projektowana jako obiekt parterowy przez co łatwo dostępny dla osób starszych, dzieci oraz osób niepełnosprawnych. Dzięki temu staje się ponadto bardziej "społeczny" - wszystkie pomieszczenia umożliwiają kontakt
wzrokowy z otaczającą zielenią i życiem lokalnym ulicy.Wokół bunkra utworzona zostaje część związana z salą widowiskową czyli hol/foyer oraz zaplecze sceniczne. Pozostałe funkcje lokalizuje się w naturalny sposób po południowej stronie bunkra.

Pomieszczenia wewnątrz są elastyczne, łatwo dają się wydzielić lub łączyć. Wielofunkcyjna przestrzeń kawiarni w subtelny sposób przechodzi z jednej strony w hol, z drugiej staje się klubem seniora (z możliwością wydzielenia) lub miejscem pobytu dzieci czy kuchni społecznej. Zarówno kawiarnia jak i pracownie mają kontakt z zewnętrznym otoczeniem jak i mogą się otwierać na wewnętrzny dziedziniec za pomocą składanej fasady. Zaproponowana dyspozycja przestrzenna daje również możliwość elastycznego przemodelowania zarówno na etapie projektowym jak i użytkowym. Zaproponowany układ pozwala na organizację imprez dużych, mniejszych, oraz na jednoczesną organizację kilku mniejszych wydarzeń.

Plansza 1 / Centrum Kultury Nowe Żerniki - laureat konkursu architektonicznego, autorzy: pracownie ch+architekci i sofft

Plansza 3 / Centrum Kultury Nowe Żerniki - laureat konkursu architektonicznego, autorzy: pracownie ch+architekci i sofft

Plansza 4 / Centrum Kultury Nowe Żerniki - laureat konkursu architektonicznego, autorzy: pracownie ch+architekci i sofft

Dodano: 18/11/2013, Zmodyfikowano: 18/11/2013
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

PRZEBUDOWA TOALET PUBLICZNYCH W OBIEKCIE HALI WIDOWISKOWO-SPORTOWEJ "SPODEK"

[21/07/2017]

Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem estetycznym funkcjonalnym i użytkowym koncepcji przebudowy pomieszczeń toalet publicznych w Hali Widowiskowo-Sportowej „Spodek" w Katowi... więcej

Centrum Przestrzeni Innowacyjnej SGH

[21/07/2017]

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ogłosiła „Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z roz... więcej

Re: Łóżko dla dziecka

[23/08/2017]

Ja bym postawił na coś takiego https://wygodnelozka.pl/lozka-biale/55-blog-lozko-z-szufladami-na-prowadnicach.html w szczególności do pokoju dla dziewczynki. Nie dość, że wygląda fajnie, to jeszcze... więcej

Re: Lustra na wymiar

[23/08/2017]

Ja znalazłam na strychu u babci takie ogromne stare lustro w bardzo dobrym stanie- jedynie rama wymagała naprawy. Postanowiłam dać mu szansę, kupiłam narzędzia do stworzenia nowej ramy na https://w... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×