Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Dom kultury "Kadr"

Dom kultury "Kadr", projekt pracowni Uni z o.o., I nagroda w konkursie na opracowanie koncepcji nowego budynku

Dom kultury "Kadr", projekt pracowni Uni z o.o., I nagroda w konkursie na opracowanie koncepcji nowego budynku

Obszar opracowania niniejszego konkursu – działka przy ulicy Rzymowskiego 32 w Warszawie wraz z terenem przyległym – znajduje się na styku dzielnic: Służewca (dawne tereny zakładów produkcyjnych) oraz Służewa (dzielnica mieszkaniowa wybudowana w latach 70). Niniejszy projekt wygrał I nagrodę w konkursie na opracowanie koncepcji nowego budynku Domu Kultury „Kadr” w Warszawie.

Obecnie teren ten podlega intensywnemu dogęszczaniu budynkami o charakterze komercyjno – biurowym. Działka znajduje się w pasie budynków oddzielających osiedle mieszkalne od ruchliwej arterii komunikacyjnej. Położona w linii obiektów takich jak przedszkola, szkoły podstawowe i średnie, biblioteki oraz parki, jest dobrą lokalizacją dla Domu Kultury.

Teren opracowania otoczony jest z trzech stron ulicami. Od północy działka graniczy z budynkiem usługowo – biurowym posiadającym ścianę z oknami niemal w ostrej granicy.

I nagroda w konkursie na opracowanie koncepcji nowego budynku Domu Kultury „Kadr” w Warszawie; pracownia: Uni

Koncepcja zagospodarowania

Projekt wykorzystuje i podkreśla odmienność ruchliwej arterii Rzymowskiego i osiedlowy charakter ulicy Orzyckiej.
Główne wejście do budynku zlokalizowano od najlepiej eksponowanego narożnika – ulic Cybernetyki i Rzymowskiego. Od ulicy Rzymowskiego znajdują się wejścia piesze; od ulicy Orzyckiej wejście techniczne, dostawy i wjazd do parkingu podziemnego. Projekt porządkuje istniejącą tam zatokę parkingową wprowadzając zieleń i oddzielając ją wizualnie od ulicy innym materiałem posadzki.

Fasadę od ulicy Orzyckiej wycofano w parterze o 2m tworząc podcienie przy parkingu.Elewacja od ulicy Rzymowskiego poprowadzona jest w obowiązującej linii zabudowy i ma wymaganą w planie miejscowym wysokość 17 m. Nadano jej informacyjno - zapraszający charakter. Dwa skrzydła budynku o różnym charakterze zderzają się i przenikają w fasadzie od ulicy Cybernetyki. Ich odchylenie w planie pozwala wygospodarować pomiędzy nimi przestrzenie dziedzińców wprowadzających zieleń i światło do wnętrza budynku.

I nagroda w konkursie na opracowanie koncepcji nowego budynku Domu Kultury „Kadr” w Warszawie; elewacja; pracownia: Uni

Budynek posiada cztery kondygnacje naziemne i jedną podziemną. Ze względów funkcjonalnych jest tu wprowadzony podział na dwie części – na parterze i pierwszym piętrze (dom pierwszy) zlokalizowano funkcje reprezentacyjne, administracyjne i klub seniora. Na drugim i trzecim piętrze (dom drugi) znajdują się funkcje domu kultury sensu stricte – sale i pracownie.

Dwoistość podziału uwidacznia się również w funkcjonalnym oddzieleniu na parterze i pierwszym piętrze bloku Sali Widowiskowej od pozostałych funkcji Domu Kultury. Obie te części, posiadające własne wejścia, klatki schodowe i windy mogą funkcjonować niezależnie (np. w różnych godzinach). Rozdzielone są również dylatacją pełniącą funkcje konstrukcyjne i akustyczne.

Powyższe podziały umożliwiają w razie potrzeby przeprowadzenie w prosty sposób procesu etapowania inwestycji.
Fasada od strony północnej jest zaprojektowana zgodnie z obowiązującymi przepisami jako ściana oddzielenia pożarowego od sąsiedniego budynku.

I nagroda w konkursie na opracowanie koncepcji nowego budynku Domu Kultury „Kadr” w Warszawie; pracownia: Uni

W projekcie wykorzystano spadki wynikające z naturalnego ukształtowania terenu wokół budynku. Wejście do zespołu Sali Widowiskowej (od ul. Rzymowskiego) znajduje się na poziomie +30cm powyżej wejścia od ul. Cybernetyki. Od strony ul. Orzyckiej, położonej o ok. 80 cm niżej znajduje się wjazd na pochylnię parkingu i wykorzystująca tę różnicę poziomów rampa rozładowcza.

Ilość miejsc parkingowych w garażu podziemnym jest zgodna z ustaleniami mpzp. Na działce przewidziano również 10% powierzchni biologicznie czynnej – w narożniku południowo-wschodnim (na gruncie rodzimym – 100%) a także w przesmyku od strony północnej i na dziedzińcach (na stropach i tarasach - 50%).

Zespół projektowy:

1 Mikołaj Rek

2. Małgorzata Dąbrowska

3. Tomasz Graj

4. Nina Ślusarska

5. Łukasz Mazurkiewicz / Aneta Dudek

6. Wiktor Jarawka

7. Tomasz Bieniek

I nagroda w konkursie na opracowanie koncepcji nowego budynku Domu Kultury „Kadr” w Warszawie; pracownia: Uni

I nagroda w konkursie na opracowanie koncepcji nowego budynku Domu Kultury „Kadr” w Warszawie; pracownia: Uni

I nagroda w konkursie na opracowanie koncepcji nowego budynku Domu Kultury „Kadr” w Warszawie; pracownia: Uni

Dodano: 20/11/2009, Zmodyfikowano: 02/11/2013
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

PRZEBUDOWA TOALET PUBLICZNYCH W OBIEKCIE HALI WIDOWISKOWO-SPORTOWEJ "SPODEK"

[21/07/2017]

Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem estetycznym funkcjonalnym i użytkowym koncepcji przebudowy pomieszczeń toalet publicznych w Hali Widowiskowo-Sportowej „Spodek" w Katowi... więcej

Centrum Przestrzeni Innowacyjnej SGH

[21/07/2017]

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ogłosiła „Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z roz... więcej

Re: Zagospodarowanie p...

[24/07/2017]

Przecież na rynku są firmy, które świadczą takie usługi. Ja bym nie ryzykował korzystaniem z niesprawdzonych usługodawców. Najlepiej od razu wybrać takie firmy jak Budplan i mieć pewność, że wszyst... więcej

Re: ubiór do biura

[24/07/2017]

Przede wszystkim trzeba ubrać się elegancko. Skoro idziemy tam realizować konkretne projekty, to warto okazać szacunek współpracownikom i szefostwu. Myślę, że kobietom bardzo do gustu przypadną top... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×