Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Dom we Wrocławiu – CIRCULAR STREET HOUSE

Dom we Wrocławiu – CIRCULAR STREET HOUSE - projekt pracowni S3NS

Dom we Wrocławiu – CIRCULAR STREET HOUSE - projekt pracowni S3NS

Kolejny polski projekt nagrodzony w 7. edycji konkursu WORLD ARCHITECTURE COMMUNITY AWARD „20+10+X”.

Projekt koncepcyjny przebudowy typowego dla czasów PRL-u domu jednorodzinnego - „kostki”. Inwestor po zakupie działki wraz z wybudowanym na niej w latach 60-tych domem stanął przed problemem dostosowania układu funkcjonalnego do własnych potrzeb.

Istniejący dom liczył 150m2 powierzchni użytkowej co stanowiło zaledwie połowę docelowej powierzchni. Zamysłem inwestora było maksymalne wykorzystanie istniejącej struktury budynku a w szczególności partie zagłębione w ziemi – sutereny budynku. To stanowiło jedno z wyjściowych założeń dla koncepcji, w której suterena pozostała bez zmian.

Działka, na której stoi kostka otoczona jest jednakowymi typowymi domami z tego okresu, stąd pomysł by w miarę możliwości pozostawić widoczne nawiązanie do sąsiedztwa i kontynuować skalę tej zabudowy przy jednoczesnym rozwinięciu programu użytkowego.

CIRCULAR STREET HOUSE, wizualizacja - S3NS

Idea
Przyjęto prostą zasadę „podwojenia” powierzchni, którą obrazuje diagram. Powierzchnie poszczególnych kondygnacji zostały podwojone poprzez wysuniecie ich poza obrys budynku. Tym samym uzyskaliśmy (uwolniliśmy) przestrzeń wypoczynkową – centralną, oraz przestrzenie dodatkowe – zewnętrzne - takie jak gabinet i kuchnia w parterze oraz sypialnie z łazienkami na piętrze. W suterenie znalazły się kotłownia i część rekreacyjna domowników z wyjściem na taras obniżony 160cm poniżej poziomu ogrodu.

Dwa kontrastujące ze sobą materiały elewacyjne to płyty kamienne piaskowca oraz blacha Cortenowa użyta dla wystających poza trzon elementów dla podkreślenia części zastanej i dodanej.

CIRCULAR STREET HOUSE, wizualizacja - S3NS

CIRCULAR STREET HOUSE, wizualizacja - S3NS

Informacje techniczne

  • Autor projektu i wizualizacje: Igor Kaźmierczak
  • Współpraca: Agnieszka Stańczyk
  • Powierzchnia użytkowa budynku projektowanego: 280m2
  • Powierzchnia użytkowa budynku istniejącego: 150m2
  • Konstrukcja: monolityczna żelbetowa, cegła pełna, stal
  • Powierzchnia działki:980m2

CIRCULAR STREET HOUSE, rzut parteru - S3NS

CIRCULAR STREET HOUSE, rzut piętra - S3NS

CIRCULAR STREET HOUSE, rzut sutereny - S3NS

O pracowni

S3NS | architektura - autorska pracownia architektury Igora Kaźmierczaka we Wrocławiu jest multidyscyplinarną pracownią projektowo-badawczo-artystyczną. S3NS to otwarta platforma, w skład której wchodzą różni architekci i artyści zaangażowani. Ich działania skupiają się wokół architektury, urbanistyki, wzornictwa, grafiki, człowieka oraz ich wzajemnych relacji. Igor Kaźmierczak, po ukończeniu studiów na wydziale architektury przez kilka lat współpracował i kształcił się w pracowniach Maćków Pracownia Projektowa, Studio El i GroupArch we Wrocławiu. Od roku 2008 prowadzi pracownię S3NS Architektura. Ma na swoim koncie kilka realizacji, nagród i wyróżnień. Jest doktorantem na Wydziale Architektury PWr. A także dziennikarzem portalu archistrona.pl.



Kluczowe projekty

  • Dom z zieloną zasłoną, 2010
  • Dom we Wrocławiu, 2009
  • Dom w Niekaninie, 2009
  • Dom w Kołobrzeg, 2009
  • Centrum Dialogu Przełomy w Szczecinie, 2009
  • Antana Boutique - wnętrza, Poznań, św.Marcin, 2007
  • Spa Center, Szczecin, 2006
  • Dom nad jeziorem, 2007
  • Muzeum Współczesne - Wrocław, 2008
  • Plakaty Design For All dla organizacji ANLH Belgium 


Nagrody

  • nagroda - 20+10+X World Architecture Community Award
  • 3 nagroda - Łazienka Cersanitech
  • 1 nagroda - Przystanek z kioskiem w Szczecinie ( Grupa SzNy)
  • 2 nagroda - Przystanek z kioskiem w Szczecinie ( Grupa SzNy)
  • 2 nagroda - Aleja Fontann w Szczecinie ( Grupa SzNy)
  • 2 nagroda - Plac Barnima w Gryfinie (z Karolem Nieradką)
  • 1 nagroda - Design For All międzynarodowy konkurs plakatu
  • 2 nagroda - Design For All międzynarodowy konkurs plakatu

www.s3ns.pl

-------------
20 +10 + X Awards to międzynarodowa nagroda architektoniczna przyznawana online, która osiągnęła już status prestiżowej. Nagrody przyznawane są przez jury, składające się z nadzwyczajnych członków honorowych. 
Program przyznawania nagród powtarza w 3-miesięcznych cyklach i zawiera także obszerny międzynarodowy program publikacji wyników we współpracy z czasopismami architektonicznymi we wszystkich krajach. 
Na każdy cykla zgłaszanych jest około 1100 projektów, z których wyłanianych jest około 20 projektów zwycięskich.

W 7. cyklu 20 +10 + X Awards, wśród dwudziestu nagrodzonych prac znalazł się DOM WE WROCŁAWIU zaprojektowany przez wrocławską pracownię S3NS oraz Centrum rekreacyjno-sportowe w Gdańsku Oliwie zaprojektowane przez pracownię LIGENZA NAGÓRSKI ARCHITEKCI .

Dodano: 30/06/2010, Zmodyfikowano: 02/11/2013
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Komentarze

hmm

Dodano: Środa, 28 Lipiec 2010, 18:26, Autor: hmm

Dla mnie to wygląda właśnie mało estetycznie. Ta kostka - wizualnie - ledwo trzyma te wystające 'narośla'. Odległości między nimi tworzą taki 'napięty' klimat. Ujęcie ze schodkami do drzwi wejściowych i bokami tych 'narośli' jest ładne samo w sobie. Fajnie wyrenderowana zieleń, odbicia w szybach, wnętrza i takie tam. Generalnie fajnie na pewno to wszystko sprzedane, tylko at architektura nie do końca mnie przekonuje. Ponadto i tak trzeba wywalić całą kostkę typowego domku i w to miejsce wstawić żelbetowe pudełko, aby bezpiecznie zawiesić to wszystko dokoła.

Dom we wrocławiu

Dodano: Sobota, 03 Lipiec 2010, 09:08, Autor: Marcin

Szkoda że to tylko koncepcja, taki dom byłby wydarzeniem na skalę światową.
Ciekawi mnie jaką konstrukcję przyjęto dla powysuwanych pudełek, wygląda imponująco!
Życzę udanych realizacji.

Newsletter

facebook

Aktualności

PRZEBUDOWA TOALET PUBLICZNYCH W OBIEKCIE HALI WIDOWISKOWO-SPORTOWEJ "SPODEK"

[21/07/2017]

Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem estetycznym funkcjonalnym i użytkowym koncepcji przebudowy pomieszczeń toalet publicznych w Hali Widowiskowo-Sportowej „Spodek" w Katowi... więcej

Centrum Przestrzeni Innowacyjnej SGH

[21/07/2017]

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ogłosiła „Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z roz... więcej

Re: Łóżko dla dziecka

[23/08/2017]

Ja bym postawił na coś takiego https://wygodnelozka.pl/lozka-biale/55-blog-lozko-z-szufladami-na-prowadnicach.html w szczególności do pokoju dla dziewczynki. Nie dość, że wygląda fajnie, to jeszcze... więcej

Re: Lustra na wymiar

[23/08/2017]

Ja znalazłam na strychu u babci takie ogromne stare lustro w bardzo dobrym stanie- jedynie rama wymagała naprawy. Postanowiłam dać mu szansę, kupiłam narzędzia do stworzenia nowej ramy na https://w... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×