Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Gimnazjum Warszawa-Białołęka

Gimnazjum Warszawa-Białołęka, źródło: Konior Studio

Gimnazjum Warszawa-Białołęka, źródło: Konior Studio

Obiekt, zanurzony w naturalnym krajobrazie, stanowi swoistą enklawę natury i kultury, nauki i sportu.

Położenie

Pod inwestycję przeznaczono teren w bezpośrednim sąsiedztwie nabrzeża Wisły. Pełne zieleni otoczenie zachowało swój naturalny, parkowy charakter. W pobliżu znajduje się intensywna zabudowa osiedli mieszkaniowych

Fasada północna

Architektura

Punktem wyjścia stała się właściwa relacja wnętrza z otoczeniem oraz spójność wielofunkcyjnej struktury. Wykorzystano istniejącą zieleń dla charakterystycznej falującej linii północnej ściany obiektu. Ten ceglany siedemdziesięciometrowy mur jest charakterystycznym i rozpoznawalnym znakiem. Falująca pomiędzy drzewami wstęga fasady stanowi główny akcent architektoniczny budynku, który organicznie wtapia go w otoczenie. Nad całością dominuje owalny tambur wielofunkcyjnej auli wyraźnie wystający z płaskiej, dwukondygnacyjnej struktury.
Obiekt przestrzennie podzielony jest na dwie części:
- część północna z wejściem głównym zawiera funkcje ogólnodostępne, część dydaktyki, centrum sportowe i ośrodek kultury z owalną umieszczoną centralnie salą teatralną.
- część południowa z trzema blokami sal lekcyjnych i pracowni z wewnętrznymi dziedzińcami rekreacyjnymi
Obydwie części budynku łączy dwukondygnacyjna przeszklona galeria. Cegła i licowy beton architektoniczny mają stanowić o surowym charakterze obiektu.
Kolorowa posadzka i fragmentarycznie stosowane akcenty barwne wyposażenia, rolet okiennych mebli kontrastują z szarością tła. Całości dopełniają ujęte w szklanych fasadach kadry żywego obrazu zieleni otaczającej obiekt.

Patio

Rozwiązania funkcjonalne

Budynek łączy w sobie cztery funkcje, z których każda mogłaby stanowić program dla osobnego obiektu. Tak połączono poszczególne funkcje, aby w jednym budynku zachowały swoją autonomię. Bloki funkcjonalne łączą się z przestrzenią centralnego, dwukondygnacyjnego wnętrza. Obszerne forum znakomicie spełnia funkcję komunikacji. Nadto pozwala na wykorzystanie przestrzeni jako wielofunkcyjnej sali dla uroczystości szkolnych, spotkań i zabaw i rekreacji. Otwarcia widokowe, połączenia z zespołem sportowym i dziedzińcami dają optymalne warunki dla wypoczynku, spotkań w przerwach między lekcyjnych i podczas antraktów w dzielnicowym teatrze.

Tomasz M. Konior

Pawilon

Dane techniczne:

Projekt: 2003
Realizacja: 2005
Zespół Autorski: Tomasz M. Konior, Tomasz Danielec, Andrzej Witkowski, Mateusz Biskupem, Paweł Gruszka, Mariusz Okrajek
Powierzchnia terenu: 7 713m2
Kubatura: 49 600m3

Schody pożarowe

Wejście

Wejście - widok z boku

Fasada

Widok ściany klinkierowej

Wejście (w nocy)

Źródło: Konior Studio
Dodano: 15/04/2008, Zmodyfikowano: 12/01/2010
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

PRZEBUDOWA TOALET PUBLICZNYCH W OBIEKCIE HALI WIDOWISKOWO-SPORTOWEJ "SPODEK"

[21/07/2017]

Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem estetycznym funkcjonalnym i użytkowym koncepcji przebudowy pomieszczeń toalet publicznych w Hali Widowiskowo-Sportowej „Spodek" w Katowi... więcej

Centrum Przestrzeni Innowacyjnej SGH

[21/07/2017]

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ogłosiła „Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z roz... więcej

Re: Zagospodarowanie p...

[24/07/2017]

Przecież na rynku są firmy, które świadczą takie usługi. Ja bym nie ryzykował korzystaniem z niesprawdzonych usługodawców. Najlepiej od razu wybrać takie firmy jak Budplan i mieć pewność, że wszyst... więcej

Re: ubiór do biura

[24/07/2017]

Przede wszystkim trzeba ubrać się elegancko. Skoro idziemy tam realizować konkretne projekty, to warto okazać szacunek współpracownikom i szefostwu. Myślę, że kobietom bardzo do gustu przypadną top... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×