Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

I miejsce w konkursie na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną Hali TS Wisła

Hali TS Wisła - projekt zdobył I nagrodę w konkursie urbanistyczno-architektonicznym; autor: ESTUDIO LAMELA S.L.

Hali TS Wisła - projekt zdobył I nagrodę w konkursie urbanistyczno-architektonicznym; autor: ESTUDIO LAMELA S.L.

Konkurs został zorganizowany w celu uzyskania najlepszej pod względem przestrzennym, funkcjonalnym, estetycznym, technicznym i eksploatacyjnym koncepcji urbanistyczno-architektonicznej Hali Sportowej TS Wisła wraz z zagospodarowaniem terenu i uwzględnieniem parkingów dla samochodów osobowych i autokarów.

I miejsce zajęła pracownia ESTUDIO LAMELA S.L.
II miejsce nie zostało przyznane
III miejsce zajęła pracownia Major Architekci

Opis autorski zwycięskiego projektu ESTUDIO LAMELA S.L.

Podstawowym założeniem projektu było takie zlokalizowanie obiektu aby istniała możliwość dwojakiego kształtowania przestrzeni wokół niego: z pozostawieniem istniejącej funkcjonującej hali i z możliwością jej późniejszego wyburzenia i uwolnienia przestrzeni pod plac wejściowy przed projektowanym budynkiem.

W związku, z czym fasady i bryła budynku zostały opracowane w taki sposób by wpisywały się istniejący kontekst odnosząc się do istniejących elementów zabudowy gabarytami, ale jednocześnie bryła budynku samoistnie funkcjonująca w przestrzeni będzie harmonijnie wpisywać się w przestrzeń po ewentualnym wyburzeniu starej hali.

I nagroda w konkursie na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną Hali TS Wisła; autor: ESTUDIO LAMELA S.L.

I nagroda w konkursie na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną Hali TS Wisła; autor: ESTUDIO LAMELA S.L.

I nagroda w konkursie na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną Hali TS Wisła; autor: ESTUDIO LAMELA S.L.

I nagroda w konkursie na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną Hali TS Wisła; autor: ESTUDIO LAMELA S.L.

I nagroda w konkursie na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną Hali TS Wisła; autor: ESTUDIO LAMELA S.L.

Zagospodarowanie terenu

Strefę wejściową stanowi szeroki plac ciągnący się wzdłuż elewacji nowej i starej hali. Plac został oddzielony od ruchu kołowego podłużnymi, zielonymi skarpami. Pasy zieleni prowadzą widzów do głównych wejść budynku 
w elewacjach zachodniej i południowej. Dzięki temu udało się ochronić znakomitą cześć wartościowego drzewostanu rosnącego na działce.

Wejścia dla zawodników i gości VIP przewidziano po przeciwnej stronie obiektu, w rejonie sąsiadującym ze stadionem 
i podjazdem dla autobusów oraz samochodów VIP.

Od strony północnej obiektu zlokalizowano 3 boiska treningowe pod gołym niebem wraz z małą trybuną ziemną. Całość jest zintegrowana z terenem i otaczającą zielenią przy pomocy podobnych skarp jak na placu wejściowym.

Obsługę komunikacyjną zaprojektowano od ul. Reymonta. Strefy parkowania, zgodnie z sugestią Organizatora, zlokalizowano wzdłuż ulic Reymonta i nowoprojektowanej ulicy wewnętrznej. Pozostałe miejsca dla samochodów oraz postojowe dla autokarów zostaną zlokalizowane na terenie oznaczonym na planie miejscowym jako KU. Tam również może powstać strefa przeznaczona dla wozów transmisyjnych oraz samochodów prasy i parking VIP.
Założeniem projektu jest, aby poza terminami dużych imprez plac mógł pełnić role rekreacyjną dla użytkowników obiektów sportowych oraz okolicznych mieszkańców.

Program funkcjonalno użytkowy

Budynek ma bardzo przejrzystą strukturę funkcjonalną. Hall wejściowy, stanowiący przedłużenie placu, mieści w sobie tylko podstawowe funkcje: kasy, szatnie, sklep i toalety. Bezpośrednio stamtąd grupy kibiców prowadzone są do dedykowanych sobie sektorów. Dojścia do sektorów przewidziano na dwóch poziomach dla zapewnienia odpowiednie szerokości korytarzy. Strefę szatni dla zawodników, sędziów i trenerów zaprojektowano pod trybuną wschodnią. Nad nią znalazła się strefa gości VIP z lożą honorową i kompletem 10 skyboksów. Pod trybuną zachodnią zlokalizowano lożę dla komentatorów, studio do transmisji telewizyjnych oraz strefę administracyjną budynku.

Wielofunkcyjna sala konferencyjna została nadwieszona w centralnej części budynku z widokiem na wnętrze hali. Może być w dostępna wygodny sposób zarówno ze strefy VIP jak i strefy publicznej hallu. Cały budynek jest dostępny dla osób niepełnosprawnych, dla których przewidziano kilka różnych lokalizacji w różnych sektorach.

Widownia obiektu składa sie dwóch trybun dolnych ułożonych wzdłuż dłuższych boków hali oraz dwóch trybun górnych, które spełniają wymagane przez Zamawiającego minimum 4 tys. miejsc. Dodatkowe 400 miejsc znajduje się na 2 składanych trybunach usytuowanych wzdłuż krótszych boków hali. W zależności od potrzeb na płycie boiska można zaaranżować dodatkowe miejsca i siedzące, scenę, ring etc.

Materiały

Budynek zaprojektowano w konstrukcji żelbetowo-stalowej. Stalowa jest konstrukcja głównej hali i części niskiej, żelbetowa natomiast – konstrukcja trybun i konstrukcje wsporcze pod kratownice elewacji. Elewacje stanowią ściany z ciepłych paneli szklanych LINIT, specjalnie dedykowanych do obiektów sportowych, oraz płyty elewacyjne, włókno cementowe z FIBRE C. 
W część wejściowej przewiduje się ślusarkę aluminiową, słupowo-ryglową. Posadzki sportowe i przemysłowe przystosowane do intensywnej eksploatacji.

Konstrukcja

Hala sportowa klubu Wisła w Krakowie została zaproponowana jako dwu-segmentowy konstrukcja, przyziemie w regularnej siatce konstrukcyjnej oraz część górna przesunięta względem parteru, z nadwieszeniem od strony drogi serwisowej. Sztywność przestrzenną konstrukcji zapewnia układ kratownic obwodowych oraz ścian żelbetowych posadowionych bezpośrednio na ławach fundamentowych.

Posadowienie konstrukcji przewiduje się bezpośrednie na ławach i stopach fundamentowych, z zastrzeżeniem późniejszej szczegółowej weryfikacji tej koncepcji w oparciu o dostępne badania geotechniczne w terenie. Dla ograniczenia różnic w osiadaniu przewidywane są zabiegi wzmocnienia gruntu kolumnami żwirowymi, alternatywnie palami iniekcyjnymi, co będzie również potwierdzone w dalszej fazie projektowania.

Konstrukcja dachu stanowi ruszt płatwi kratownicowych trójprętowych , pas górny jest podwójny z profilów HD oraz pas dolny z profilów HD lub alternatywnie z zastosowaniem kabli BBR Cona 1506.

Konstrukcja dachu jest wsparta na obwodowych kratownicach stalowych podpartych w węzłach dolnych na słupach stalowych oraz w narożnikach na ścianach żelbetowych. Przewiduje się wstępne scalenie konstrukcji stalowej na poziomie Tereniu oraz podniesienie scalonych kratownic z zastosowaniem samojezdnych dźwigów wieżowych. Montaż na rusztowaniu przestawnym jest możliwy tylko dla kratownic obwodowych.

Konstrukcje trybun zaproponowano w rozwiązaniu żelbetowym prefabrykowanym. Usztywnienie trybun zapewniają trzony klatek schodowych i szachtów wentylacyjnych oraz szczytowe ściany żelbetowe.

Niecka boiska oraz pomieszczenia zaplecza hali zaprojektowano jako posadzka na gruncie. Pomieszczenia techniczne instalacji budynku hali zlokalizowano częściowo na kondygnacji podziemnej oraz w strefach zaplecza technicznego obiektu.

I nagroda w konkursie na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną Hali TS Wisła (Plansza 1); autor: ESTUDIO LAMELA S.L.

I nagroda w konkursie na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną Hali TS Wisła (Pansza 2); autor: ESTUDIO LAMELA S.L.

I nagroda w konkursie na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną Hali TS Wisła (Plansza 3); autor: ESTUDIO LAMELA S.L.

I nagroda w konkursie na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną Hali TS Wisła (Plansza 4); autor: ESTUDIO LAMELA S.L.

I nagroda w konkursie na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną Hali TS Wisła (Plansza 5); autor: ESTUDIO LAMELA S.L.

I nagroda w konkursie na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną Hali TS Wisła (Plansza 6); autor: ESTUDIO LAMELA S.L.

Informacje techniczne

ESTUDIO LAMELA S.L.P. Spółka partnerska oddział w Polsce
Skład zespołu:

  • Arch. Carlos Lamela
  • Arch. Pierluca Roccheggiani
  • Arch. Przemek Kaczkowski
  • Arch. Alessandro Mattei
  • Arch. Gabriel Fortes Cala
  • Arch. Martyna Tejwan
  • Arch. Adam Kulikowski
  • Arch. Grzegorz Skowroński

Współpraca:

  • Wizualizacje: Mikołaj Groniecki, ADOS
  • Makieta: Kuba Morkowski + Adam Perka
  • Konstrukcja : Arup Polska sp.z.o.o
  • Instalacje : Niras Polska sp.z.o.o
Źródło: Klub Cracovia
Dodano: 04/02/2011, Zmodyfikowano: 04/02/2011
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

PRZEBUDOWA TOALET PUBLICZNYCH W OBIEKCIE HALI WIDOWISKOWO-SPORTOWEJ "SPODEK"

[21/07/2017]

Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem estetycznym funkcjonalnym i użytkowym koncepcji przebudowy pomieszczeń toalet publicznych w Hali Widowiskowo-Sportowej „Spodek" w Katowi... więcej

Centrum Przestrzeni Innowacyjnej SGH

[21/07/2017]

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ogłosiła „Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z roz... więcej

Re: Zagospodarowanie p...

[24/07/2017]

Przecież na rynku są firmy, które świadczą takie usługi. Ja bym nie ryzykował korzystaniem z niesprawdzonych usługodawców. Najlepiej od razu wybrać takie firmy jak Budplan i mieć pewność, że wszyst... więcej

Re: ubiór do biura

[24/07/2017]

Przede wszystkim trzeba ubrać się elegancko. Skoro idziemy tam realizować konkretne projekty, to warto okazać szacunek współpracownikom i szefostwu. Myślę, że kobietom bardzo do gustu przypadną top... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×