Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

II nagroda w konkursie na Muzeum Sztuki Współczesnej we Wrocławiu

II nagroda przyznana została pracy konkursowej opracowanej przez Vicente Guallart Furio z Barcelony (Hiszpania).

II nagroda wkonkursie na Muzeum Sztuki Współczesnej we Wrocławiu

Opis autorski
Położenie
Muzeum Współczesne Wrocław znajdowałoby się w centrum Wrocławia, w sąsiedztwie Muzeum Architektury, Panoramy Racławickiej i Muzeum Narodowego, stycznie z ulicą Jana Ewangelisty Purkyniego i Bernardyńska. Jest to miejsce ważne w mieście, ponieważ potwierdza kumulację muzeów we wschodniej części miasta, kreując hub, który będzie atrakcją dla obywateli miasta i turystów. Dwa główne elementy pośrednictwa między kompleksem kulturalnym to ulica Jana Ewangelisty Purkiniego, od północy i park Juliusza Słowackiego, który zamienia się w przestrzeń przejścia
ważnego dla całego założenia urbanistycznego.

Sytuacja
Nasz projekt nawiązuje do otoczenia poprzez wprowadzenie założenia, które potwierdza charakter urbanistyczny otoczenia. Dlatego proponujemy projekt muzeum, które odpowiada urbanistycznie formą spokojna, ale która
pobudza swoje otoczenie konstrukcją. W ten sposób nasza bryła wypełnia cały teren działki, organizując swoje dojście główne przez park Juliusza Słowackiego kreując plac między nim a Panoramą Racławicką . Przed muzeum proponujemy projekt plac u kreującego przestrzeń przybycia, na której można będzie organizować różnego typu wydarzenia formujące główne funkcje o charakterze społecznym.

-------------------------------------------

Autorzy projektu: architektura – Vicente Guallart, konstrukcje – MVA ARCHITECTS, instalacje sanitarne – PGI ENGINEERING, instalacje elektryczne – PGI ENGINEERING;

Źródło: Urząd Miasta Wrocław
Autorzy: dp
Dodano: 31/10/2008
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

PRZEBUDOWA TOALET PUBLICZNYCH W OBIEKCIE HALI WIDOWISKOWO-SPORTOWEJ "SPODEK"

[21/07/2017]

Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem estetycznym funkcjonalnym i użytkowym koncepcji przebudowy pomieszczeń toalet publicznych w Hali Widowiskowo-Sportowej „Spodek" w Katowi... więcej

Centrum Przestrzeni Innowacyjnej SGH

[21/07/2017]

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ogłosiła „Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z roz... więcej

Re: Zagospodarowanie p...

[24/07/2017]

Przecież na rynku są firmy, które świadczą takie usługi. Ja bym nie ryzykował korzystaniem z niesprawdzonych usługodawców. Najlepiej od razu wybrać takie firmy jak Budplan i mieć pewność, że wszyst... więcej

Re: ubiór do biura

[24/07/2017]

Przede wszystkim trzeba ubrać się elegancko. Skoro idziemy tam realizować konkretne projekty, to warto okazać szacunek współpracownikom i szefostwu. Myślę, że kobietom bardzo do gustu przypadną top... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×