Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze

Kładka pieszo-rowerowa Lent – Tabor w Mariborze autorstwa Biura Projektów Lewicki Łatak. Projekt zdobył I nagrodę w konkursie o Nagrodę im. Macieja Nowickiego.

Kładka pieszo-rowerowa Lent – Tabor w Mariborze autorstwa Biura Projektów Lewicki Łatak. Projekt zdobył I nagrodę w konkursie o Nagrodę im. Macieja Nowickiego.

Projekt ten zdobył I nagrodę w konkursie o Nagrodę im. Macieja Nowickiego. Autorem pracy jest Biuro Projektów Lewicki Łatak.

Według opinii jury, nagrodę przyznano za innowacyjną formę będącą wynikiem inżynieryjnych założeń, która przekłada się na dominantę niekonkurującą z sylwetą miasta.

Opis autorski projektu

Kładka pieszo-rowerowa Lent – Tabor jest przedłużeniem nad rzeką ulic i przejść w tkance miejskiej. Ponieważ most jest czymś więcej niż geometrią na płaszczyźnie, podlega działaniu sił przyrody, musi spełnić oczekiwania użytkowe, staje się również miejską rzeźbą – podjęto poszukiwania w trzecim wymiarze.

Koncepcja projektu

W pierwszym kroku konceptualnej pracy, płaskiemu paskowi (z wydzieloną częścią rowerową i pieszą) nadano pewną grubość i umieszczono nad wodą, opierając końcami na brzegach rzeki. Następnie obrócono wokół osi podłużnej tak, że część piesza znalazła się nad rowerową. Później rozsunięto je względem siebie w pionie, by zwiększyć wysokość przekroju, a co za tym idzie jego nośność i sztywność. W kolejnym kroku przekręcono (w poziomie) górną, pieszą część wokół pionowej osi kładki, co rozwiązało problemy dynamiczne, eliminując lock-in effect.

Kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.

Schematy - kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.

Materiał konstrukcyjny

Dla tak powstałego modelu, jako materiał konstrukcyjny, wybrano stal, która ma największą sztywność (zarówno bezwzględną, jak i w relacji do ciężaru własnego), trwałość i stabilność, czyli niezmienność właściwości fizycznych w czasie użytkowania oraz drewno – jako okładzinę, która daje przyjemność w dotyku, utrzymuje stałą temperaturę, chroni konstrukcję przed uszkodzeniami mechanicznymi i wpływem słońca (nagrzewanie, promieniowanie ultrafioletowe). W efekcie powstał ustrój konstrukcyjny złożony z dwu współpracujących ze sobą belek o przekroju skrzynkowym – stalowych z wierzchnią warstwą drewnianą.

Podwójna funkcja obiektu

Funkcjonalnie, kładka złożona jest z dwu części: dolnej dla rowerzystów oraz górnej dla pieszych. Obie (każda o szerokości 2m i nachyleniu nieprzekraczającym 6%) dostępne są z poziomu bulwarów. Całe przęsło wznosi się ponad poziom „wody stuletniej”, a na szerokości ponad 40m zapewniona została wysokość żeglowna (3,6m powyżej średniego poziomu wody).

Zarówno piesza, jak i rowerowa część są oświetlone oprawami LED, umieszczonymi w barierkach, w których poprowadzone jest również zasilanie. Odprowadzenie wody odbywa się poniżej pochwytu – w stalowych rynnach, nie wystających poza obrys przekroju oraz, korzystając ze spadków na kładce, pod jej posadzką.

Kładka, będąc kontynuacją ulic i ścieżek starej części Mariboru, przy nadbrzeżach łączy się z bulwarami – stosunkowo szerokim po stronie Lent, gdzie wykorzystuje rozrzeźbienie linii brzegowej przed Domem Starego Wina oraz węższym po stronie dzielnicy Tabor, gdzie trafia na niewielki plac. Po jednej i drugiej stronie rzeki zachowane są fragmenty przyczółków starego mostu, włączone do kompozycji kładki.

Zgodnie z zamierzeniami, tak zdefiniowana forma nie zmieni swego wyrazu również po planowanej przebudowie bulwarów Dravy.

Plansza 1. Kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.

Plansza 2. Kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.

Miasto i kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.

Autorzy projektu:

  • Kazimierz Łatak,
  • Piotr Lewicki.

Współpraca autorska:

  • Mateusz Manecki,
  • Karol Ciepliński
  • Henryk Ciurej – obliczenia konstrukcyjne
  • Dominik Darasz - wizualizacje

----------------------------

O konkursie o Nagrodę im. Macieja Nowickiego

Celem konkursu o Nagrodę im. Macieja Nowickiego jest zwiększenie zainteresowania polskich architektów problemem innowacyjności w architekturze.
Poszukiwanie nowych sposobów kształtowania przestrzeni charakteryzującej się wysoką jakością i walorami estetycznymi, potrzeba ochrony środowiska, rozwijania i wdrażania w budownictwie oraz w architekturze technologii i materiałów przyjaznych człowiekowi stają się niezbędnymi warunkami uwrażliwienia odbiorców i użytkowników architektury na jej jakość oraz edukacyjną i wychowawczą rolę.

Zamierzeniem organizatorów jest, by nagroda przyznawana corocznie, promowała dokonania polskich architektów w każdorazowo ustalanych szczegółowo przez organizatorów konkursu dziedzinach ich pracy zawodowej. Nagradzane są prace wnoszące istotny wkład w rozwój kultury architektonicznej i promujące polską myśl architektonicznąna świecie.

Źródło: Biuro Projektów Lewicki Łatak
Dodano: 18/01/2011, Zmodyfikowano: 18/01/2011
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Komentarze

JAko

Dodano: Piątek, 21 Styczeń 2011, 10:20, Autor: Laczika

Jako rowerzysta - nie lubię kiedy piesi kręcą mi się pod kołami.. rozdzielenie jest dobrym pomysłem. Czy zawsze musimy patrzeć przez pryzmat ekonomiczny - mnie się podoba takie rozwiązanie :)

przerost formy?

Dodano: Czwartek, 20 Styczeń 2011, 11:45, Autor: jurasoo

Bardzo podoba mi się forma kładki, jednak nie mogę się oprzeć wrażeniu, że rozdział ciągu pieszego z rowerowym jest wymuszony i trochę na siłę uzasadniający potrzebę zrobienia "dwóch nitek", dla osiągnięcia modnego efektu połamania. Przecież bez problemu rowerzyści mogliby jeździć obok pieszych na jednej kładce. Z pewnością byłoby to rozwiązanie tańsze i być może wcale nie nie gorsze.

architektura krajobrazu

Dodano: Środa, 19 Styczeń 2011, 22:44, Autor: Xtian

swietnie, fantastycznie!

Newsletter

facebook

Aktualności

Opracowanie koncepcji zagospodarowania Parku Morawka wraz z terenem przyległym w Stroniu Śląskim.

[13/06/2017]

Celem konkursu jest uzyskanie najlepszej koncepcji zagospodarowania Parku Morawka wraz z terenem przyległym w Stroniu Śląskim, która będzie podstawą do opracowania projektu zagospodarowania parku i... więcej

SCHOOL WITHOUT CLASSROOMS | BERLIN

[02/05/2017]

The competition seeks the creation of a middle school (age group 5-12) that completely negates the present day ‘bench-table-chalkboard’ idea of a classroom and a regularized building typology of a... więcej

Re: Kupno mieszkania?

[26/06/2017]

Faktycznie, bardzo ciekawe projekty. Sam jestem w trakcie poszukiwań własnego mieszkania, więc wiem, co dzieje się na rynku. Jeśli jeszcze nie widzieliście, to koniecznie sprawdźcie Marina Royale w... więcej

Re: Oryginalna lampa

[26/06/2017]

Duże wrażenie zrobi na pewno duża lampa. Przy naszym ostatnim projekcie z koleżanką wykorzystałyśmy wielkogabarytowe lampy Luminato. Średnica 150 cm, dowolne kolory zarówno wnętrza jak i na zewnątr... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×