Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Koncepcja architektoniczna zespołu szkół w Skokowej.

Koncepcja architektoniczna zespołu szkół w Skokowej / I nagroda w konkursie / autor: Grupa Hybryda

Koncepcja architektoniczna zespołu szkół w Skokowej / I nagroda w konkursie / autor: Grupa Hybryda

Prezentowany projekt zdobył I nagrodę w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej. Autorem projektu jest pracownia Grupa Hybryda. W skład zespołu projektowego weszli: arch. Zuzanna Polak-Cytawa (grupa hybryda), arch. Anna Wójtowicz, arch. Marcin Skrzypczak (grupa hybryda).

Koncepcja architektoniczna zespołu szkół w Skokowej / I nagroda w konkursie / autor: Grupa Hybryda

Koncepcja architektoniczna zespołu szkół w Skokowej / I nagroda w konkursie / autor: Grupa Hybryda

Koncepcja architektoniczna zespołu szkół w Skokowej / I nagroda w konkursie / autor: Grupa Hybryda

Opis autorski projektu

ARCHITEKTURA

Projekt zespołu szkół w Skokowej ma na celu dać wyczerpującą odpowiedź na zagadnienia architektoniczno-estetyczne, ekologiczne i ekonomiczne.

Charakter miejsca, sąsiedztwo, natężenie światła, ruchu, kolory, materiały, oczekiwania funkcjonalne dają pierwszy, rzetelny zarys samego budynku i całej operacji. Praca nad tymi elementami (kontekstem, funkcją i użytkowaniem) kotwiczy projekt w zagadnieniach ekologii i szacunku dla środowiska.

Budynek usytuowany jest wzdłuż zachodniej i północnej granicy działki. Główne elewacje części edukacyjnej zorientowane są w kierunkach wschód-zachód. Bryła rozrasta się według zapotrzebowania i funkcji w głąb działki, w stronę wschodnią. Elewacje zachodnia i północna ograniczają plac w centralnej części działki tworząc barierę chroniącą dzieci przed zewnętrzem i zapewniając łatwiejszą kontrolę nad nimi opiekunom.

Miejscowy plan zagospodarowania narzucił formę dachów: strome, o symetrycznych połaciach i kącie nachylenia 40stopni. Zawsze równolegle względem siebie kalenice dachów są równolegle do zachodniej granicy działki. Gra wysokości dachów jest wynikową kryjących pod sobą funkcji, ich wymogów wysokościowych i wysokości maksymalnej narzuconej w MPZT (max 12m). Zapis MPZT określający maksymalną wysokość kalenicy zdefiniował także zarys kompleksu sali gimnastycznej, której poziom 0, ze względu na dużą wysokość kondygnacji, został zaprojektowany w podziemiu.

Ze względu na funkcję budynek przewyższa powierzchniowo okoliczną zabudowę jednorodzinną. Jednak podobne gabaryty szkoły (parter + piętro), spadziste dachy, użyte materiały wykończeniowe (elewacje z cegły, dachówka ceramiczna…) niwelują różnicę powierzchni budynków. Bryła szkoły jak niedokończone puzzle składa kształty okolicznych domów.

ZAGOSPODAROWANIE TERENU

Wzdłuż zachodniej elewacji budynku zaprojektowano promenadę. Staje się ona elementem łączącym okolice z nowoprojektowanym budynkiem użyteczności publicznej. Szeroka aleja ciągnąca się wzdłuż głównej elewacji odkrywa budynek przed mieszkańcami. Przedstawia go im. Zaprojektowana mała architektura (ławki, oświetlenie) ożywia ją nadając jej funkcję integracyjną i użytkową. Publiczny budynek osadzony jest w publicznej przestrzeni.

Zastany teren jest częściowo porośnięty drzewami. Projekt zagospodarowania terenu uwzględnia zachowanie jak największej ich ilości. Istniejące drzewa wpłynęły na ogólny plan budynku i stały się jego integralna częścią.
(...)

Plansza 1. Koncepcja architektoniczna zespołu szkół w Skokowej / I nagroda w konkursie / autor: Grupa Hybryda

Plansza 2. Koncepcja architektoniczna zespołu szkół w Skokowej / I nagroda w konkursie / autor: Grupa Hybryda

Plansza 3. Koncepcja architektoniczna zespołu szkół w Skokowej / I nagroda w konkursie / autor: Grupa Hybryda

ROZWIĄZANIA DETERMINUJĄCE ENERGOCHŁONNOŚĆ BUDYNKU

Założenia konkursu mówiły o rozwiązaniach technologicznych, które mają zbliżyć budynek do standardu pasywnego (...)
Elementy i rozwiązania, które zdeterminowały zaproponowaną formę budynku pod kątem energooszczędności to orientacja działki, zastana i projektowana zieleń, szczególny nacisk na naturalny obieg powietrza oraz oświetlenie z jak największym wykorzystaniem światła słonecznego, prosta oraz stosunkowo zwarta, przy specyficznym dla szkół układzie liniowym, bryła budynku zapobiegająca powstawaniu mostków termicznych, wykorzystanie temperatury gleby, użycie wysokiej jakości materiałów budowlanych, zastosowanie zdecentralizowanej wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła…

W systemie ogrzewania budynku odniesiono się do ekologicznych źródeł energii- pompa ciepła, oraz zaproponowano opracowanie szczegółowego planu rozprowadzania wody deszczowej.


Źródło: Grupa Hybryda
Dodano: 23/09/2013, Zmodyfikowano: 25/09/2013
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Komentarze

Gratuluję

Dodano: Czwartek, 26 Wrzesień 2013, 06:07, Autor: młody architekt

Gratuluję wygranej.

Newsletter

facebook

Aktualności

SCHOOL WITHOUT CLASSROOMS | BERLIN

[02/05/2017]

The competition seeks the creation of a middle school (age group 5-12) that completely negates the present day ‘bench-table-chalkboard’ idea of a classroom and a regularized building typology of a... więcej

2017 TILE AWARD - konkurs międzynarodowy dla młdych architektów i architektów wnętrz

[30/04/2017]

For the fourth time, the Tile Award newcomer competition by AGROB BUCHTAL in collaboration with AIT-Dialog calls upon architects and interior designers under the age of 38 to design new, unconventi... więcej

Re: szklane drzwi

[23/05/2017]

To świetne rozwiązanie szczególnie w łazienkach. Warto zobaczyć ich przykładowe wykonanie na http://www.majsterszklarz.pl/drzwi-szklane/ i samemu ocenić czy nam się to podoba czy nie. Większość os... więcej

Re: Meble na zamowienie

[23/05/2017]

Dzięki! Na pewno sprawdzę ich ofertę bo właśnie szukam sprawdzonej firmy wykonującej meble na wymiar :)

________________
[URL=http://www.tlc.eu/tlc/schody-przemyslowe/schody-spiralne/]schody sp... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×