Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Konkurs The Last House on Mulholland - wyróżnenie dla polskiej pracowni

Grupa Plus Architekci - The Last House on Mulholland - wyróżnienie w konkursie

Grupa Plus Architekci - The Last House on Mulholland - wyróżnienie w konkursie

Projekt Domu Mówiącego powstał w ramach konkursu inicjatywy badawczej architektury Arch out loud (http://www.archoutloud.com/) zorganizowanego we współpracy z Last House on Mulholland (LHOM) (http://www.lasthouse.la/).

Celem konkursu był projekt domu przyszłości, współczesnej ikony, oraz wywołanie dyskusji na temat tego, czym ona jest? Projekt pracowni Grupa Plus Architekci wyróżniony został nagrodą Director’s Choice, przez jury pod przewodnictwem Thoma Mayne’a z pracowni Moprhosis.

Grupa Plus Architekci - The Last House on Mulholland - wyróżnienie w konkursie

Czym jest współczesna ikona?

Ikoniczny dom powinien nie tylko być odbiciem współczesności, ale również uosabiać wizję przyszłości. Aby odpowiedzieć na wyzwanie zaprojektowania współczesnego domu-ikony, w jeszcze bardziej ikonicznej lokalizacji, zastanowiliśmy się, co sprawia, że budynek jest wyjątkowy. Ciągły postęp technologii pozwala architektom na rozwijanie się i przekraczanie granic architektury mieszkaniowej. Jesteśmy otoczeni technologią: od inteligentnych systemów do różnych rodzajów social media.

Grupa Plus Architekci - The Last House on Mulholland - wyróżnienie w konkursie

Lokalizacja konkursowa to ostatnia niezabudowana działka w bezpośredniej okolicy znaku Hollywood- światowej ikony przywołującej marzenia i idee. Pomysł stojący za naszym domem odnosi się do jego lokalizacji: ma być nie tylko ładną bryłą, jest przenośnią pewnego stylu życia.

Technologia wpływa na nasze przyzwyczajenia. Chcemy mieć możliwość dzielenia się naszymi myślami i życiami z otoczeniem, jak również mieć wpływ na to w jakim stopniu inni mają w nie wgląd.

Czy twój dom Cię wita? Ostrzega przed intruzami? Mówi Ci jak się czuje?

Zakwestionowaliśmy tradycyjną estetykę i funkcjonalność, odkrywając na nowo archetypiczne właściwości domu. Komunikacja jest potrzebą współczesnego życia, a dom, który mówi wprowadza kolejny wymiar do naszego czterowymiarowego świata. Wykorzystując lokalizację będącą kwintesencją Los Angeles, nasz budynek może wchodzić w interakcję z przechodniami. Podczas, gdy rozkład wnętrza pozostaje dość tradycyjny, elewacja jest futurystyczna przez swoje podejście do prywatności i integracji z technologią.

Grupa Plus Architekci - The Last House on Mulholland - wyróżnienie w konkursie

Trzy ściany sześciennej struktury osadzonej na betonowej podstawie, otulają budynek siatką interaktywnych ekranów. W zależności od nastroju mieszkańców ekrany mogą być przezroczyste lub nieprzezierne, lub być wykorzystane do wyświetlania obrazów i wiadomości dla otaczającego świata. Wielofunkcyjna fasada staje się osłoną przed słońcem, pozwala zachować prywatność domowników, wyświetlać obrazy multimedialne, staje się inteligentnym systemem do komunikacji z przechodniami i samym właścicielem. Ekstrowertyczne potrzeby dzielenia się swoimi myślami ze światem mogą być zaspokojone w spokojnym zaciszu własnego salonu.

Podczas gdy multimedialna fasada chroni domowników przed wścibskimi przechodniami, przeszklona elewacja wychodząca na taras otwiera się w stronę wzgórza i znaku Hollywood.

Współcześni mieszkańcy miast pragną spokojnego życia blisko natury, bez porzucania korzyści życia w wielkim mieście. Aby zaspokoić te potrzeby dom posiada zintegrowany z bryłą ogród warzywny, stanowiący zielony rdzeń będący wewnętrzną przestrzenią komunikacyjną. Rozłożyste zbieracze rosy i deszczu pomagają utrzymać ogród i zmniejszyć zużycie wody w trakcie okresów suszy. Konstrukcja domu i szklarni ogrodu zaprojektowana została tak, aby obniżyć koszta utrzymania domu przez tradycyjne, ekologiczne rozwiązania dotyczące naturalnej wentylacji, ochrony przed nagrzewaniem, promieniami słonecznymi i oszczędności zużycia wody.

Przykładowy klient, dzięki wielofunkcyjności domu, może dzielić jego przestrzeń z przyjaciółmi, dopasować ją do potrzeb rodziny, czy pracy w domu. Dostosowując dom do zmieniających się potrzeb rosnącej lub malejącej rodziny jego przestrzeń może zostać w pełni wykorzystana.

Grupa Plus Architekci - The Last House on Mulholland - wyróżnienie w konkursie

Grupa Plus Architekci - The Last House on Mulholland - wyróżnienie w konkursie

Grupa Plus Architekci - The Last House on Mulholland - wyróżnienie w konkursie

Grupa Plus Architekci - The Last House on Mulholland - wyróżnienie w konkursie

Dodano: 29/04/2017, Zmodyfikowano: 29/04/2017
Powrót do kategorii: Polska i Świat
facebook

Aktualności

EURO VELO STOPS COMPETITION

[08/07/2018]

For the European Velo Stops architecture competition, participants are tasked with creating subtle and intriguing designs for rest stop cabins that can be located along the length of the EuroVelo 6... więcej

Creative Exhibition Center in Wellington

[08/07/2018]

The site of this competition is the Band Rotunda which is located at the heart of Oriental Parade, one of the most beautiful and popular streets in Wellington. The area of the site is about 530 m2... więcej

Re: Warsztat samocgodowy

[15/07/2018]

moim zdaniem zawsze lepiej być samoukiem. Kiedys oddalam mechanikowi moj samochod do naprawy i bardzo sie zawiodlam bo nie dosc ze nie pozbyl sie usterki to jeszcze zaplacilam sporo kasy za nic. Od... więcej

Re: Dekoracje gipsowe

[15/07/2018]

rzeczywiście to nie taki głupi pomysł , może sama z niego skorzystam :) Jestem teraz po remontach i zabieram sie za dekorowanie mieszkania. Mam juz kilka obrazów ale porzebuje do nich jeszcze odpow... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×