Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Levent Kanyon

Kompleks Kanyon w istambule można z pewnością uznać za jedną z najciekawszych przestrzeni publicznych Istambułu. Rezultat ten osiągnięto łącząc innowacyjną koncepcję projektową, zaawansowane technicznie materiały budowlane, starannie dopracowane detale, a także odwagę inwestora. Przed otwarciem obiektu zastanawiano się, czy wysokiej jakości obszary handlowe zbudowane na wolnym powietrzu sprawdzą się w Istambule, który uchodzi za miasto o trudnych warunkach pogodowych. Z drugiej strony zakupy na powietrzu są silnie wpisane w zwyczaje lokalnej ludności. Przyczyniło się to do szybkiego zaakceptowania centrum handlowego Kanyon, które w pierwszych czterech miesiącach istnienia odwiedziło blisko dwa miliony osób.

Kanyon obejmuje 26-kondygnacyjny biurowiec, 179 luksusowych apartamentów i centrum handlowe złożone z niezadaszonych obszarów o okrężnej zabudowie. Główną koncepcję projektową kompleksu opracowało międzynarodowe biuro architektoniczne Jerde Partnership z siedzibą w Los Angeles (autor m.in. warszawskich Złotych Tarasów).

Zasadniczą część kompleksu Kanyon, o łącznej powierzchni 250.000 m², stanowi obszar handlowo-rozrywkowy. Znajdują się na nim trzykondygnacyjne galerie usytuowane na wolnym powietrzu, które wychodzą na długi, centralny dziedziniec. Lokale o charakterze rozrywkowym umieszczono wewnątrz wielkiej kuli, która tworzy imponujące sklepienie nad głównym, okrężnie zabudowanym obszarem kompleksu.
Choć centrum Kanyon krytykowano w fazie projektu za potencjalne duże zużycie energii na potrzeby ogrzewania lub chłodzenia obszarów handlowych znajdujących się na otwartej przestrzeni, w rzeczywistości jej pobór w obiekcie jest niższy niż w centrum handlowym o zamkniętej budowie. Zastosowano tu bowiem pasywne systemy grzewczo-klimatyzacyjne, a 26-kondygnacyjny biurowiec – posiadający największą powierzchnię użytkową ze wszystkich budowli kompleksu – zaprojektowano w sposób zapewniający dużą energooszczędność. Ważną rolę, zarówno pod względem funkcjonalnym, jak i estetycznym, odgrywają osłony przeciwsłoneczne na południowej fasadzie budynku.

Z uwagi na strefę aktywną sejsmicznie oraz na trudne warunki pogodowe panujące w Istambule w ciągu roku − niskie temperatury i opady w zimie a upały w miesiącach letnich − niezwykle istotne były parametry ścian osłonowych budynków kompleksu. Do realizacji projektu Kanyon wykorzystano systemy firmy Reynaers − system fasadowy CW 50 oraz systemy okienno-drzwiowe: CS 68 i CS 77. Całkowita powierzchnia elementów stolarki okiennej i fasad z aluminium wyniosła 22.000 m².
150 metrowy biurowiec Centrum Kanyon musiał być odporny na trzęsienia ziemi, dlatego zastosowano w nim specjalnie zaprojektowany przez Reynaers system, bazujący na systemie fasadowym CW 86 tej firmy.

Autorzy:
Dodano: 26/02/2009
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

BARCELONA SOCIAL HOUSING COMPETITION

[13/09/2017]

Barcelona is going through a moment of housing emergency where 40% of the purchases of flats are made only to invest and the increase of tourist apartments exponentially increases the price of rent... więcej

TERRACE FOR THE ACROPOLIS COMPETITION

[13/09/2017]

It proposes to design the space called THE TERRACE OF THE ACRÓPOLIS which is to be built not far from the ancient temples to offer a privileged archeological point of view. więcej

Re: Tapety - czy warto?

[25/09/2017]

To zależy, jaki kto ma gust. Ja na przykład kupiłam niedawno mieszkanie na nowym osiedlu "Promenady wrocławskie" we Wrocławiu - https://promenadywroclawskie.pl/ i z mężem jesteśmy na etapie jego u... więcej

Re: Masywny mebel w ka...

[25/09/2017]

Ja nie popieram wstawiania masywnych mebli, szczególnie do kawalerki. Kawalerka to przecież, jak wszyscy zdają sobie sprawę, dosyć mała powierzchnia i nie warto jej zagradzać masywnymi meblami. Ja... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×