Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Mediateka w Płocku – I nagroda

Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor:  eM4.Pracownia Architektury.Brataniec

Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec

Projekt autorstwa eM4.Pracownia Architektury.Brataniec zdobył I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektonicznej budynku mediateki Książnicy Płockiej przy ulicy Miodowej w Płocku.

Kompozycja urbanistyczna

Ze względu na ważną pozycję urbanistyczną, obiekt mediateki zaprojektowano jako charakterystyczną trójkątną formę, ukształtowaną przez główne kierunki urbanistyczne – sąsiadującą ulicę Miodową, obiekty Politechniki Warszawskiej i planowany prostopadły względem działki ciąg dla pieszych.

Forma ta ma także swoje odniesienia metaforyczne wpisując mediatekę w kontekst kulturowy miejsca położonego pomiędzy zabudową miejską, doliną rzeki Brzeźnicy i terenami zakładów petrochemicznych.

Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec

Architektura Mediateki

Jest to dwukondygnacyjna prosta bryła, która dobrze koresponduje z otaczającą zabudową. Budując przestrzeń wewnętrzną obiektu wyróżniono bryłę modułu sal konferencyjnych oraz bryłę modułu pomieszczeń służebnych, które zawierają pomiędzy otwartą przestrzeń holu i wypożyczalni. Poszczególne bryły tworzą jednak całość otwartą na plac wejściowy i ogród.

Istotnym elementem kompozycji architektonicznej jest dach, który choć niewidoczny z poziomu człowieka integruje przez swą konstrukcję przestrzenie wewnętrzne i przyległe zewnętrzne, a przez świetliki dachowe wprowadza do wnętrza światło.

Dopełnienie przestrzeni wewnętrznych mediateki stanowią zewnętrzne przestrzenie placu wejściowego i ogrodu. Plac wejściowy z podcieniem wejścia od strony południowo-wschodniej będzie stanowić miejsce spotkań z możliwością wykorzystania go do organizacji imprez masowych.

Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec

Rozwiązania funkcjonalne budynku

Obiekt budują dwie zasadnicze bryły zamykające przestrzeń ogólną, na którą składa się hol i wypożyczalnia zbiorów bibliotecznych, przenikające się swobodnie nawzajem i bez wyraźnej granicy, co pozwoli w trakcie użytkowania lepiej wykorzystać je na organizację imprez, wystaw, spotkań tematycznych i zajęć.

Przy hallu zorganizowano niewielkie miejsce na kawiarnię oraz niewielką szatnię wraz z zapleczem sanitarnym. Z części tej można wyjść na antresolę na której zaprojektowano multicentrum wraz ze zbiorami, wyposażone w stanowiska komputerowe przystosowane do organizacji zajęć z młodzieżą. Część ta została połączona z modułem administracyjnym w celu ułatwienia pracy obsłudze zbiorów.

W części środkowej przestrzeni ogólnodostępnej znalazła się wypożyczalnia wraz z magazynami podręcznymi połączona z głównym magazynem znajdującym się na piętrze. Tutaj zlokalizowano również trezor wrzutowy.

Dalej przestrzeń otwiera się na zbiory biblioteczne, które można kształtować swobodnie pod względem wyposażenia i ilości oraz ogród stanowiący naturalne jej przedłużenie (taras zewnętrzny). W części zbiorów znalazło się zamknięte pomieszczenie komputerowe na 14 stanowisk, pomieszczenie cichej pracy na 8 stanowisk oraz dział dziecięcy z zasobami skierowanymi do dzieci umożliwiający organizację zajęć skierowanych do tej grupy wiekowej, bez zakłócania spokoju innym użytkownikom mediateki.

Moduł konferencyjno - widowiskowy zlokalizowany na parterze obok hallu - foyer głównego składa się z sali multimedialnej dzielonej na dwie niezależne części w celu organizacji równoległych zajęć i imprez. Do sal od strony zewnętrznej przylega zespół zaplecza wraz z salą umożliwiającą prowadzenie zajęć warsztatowych. Zaplecze zostało zaprojektowane jako pomieszczenia dostępne zarówno z wnętrza obiektu jak i bezpośrednio z jego zewnętrznej strony.

Zgodnie z zaleceniami konkursowymi część administracyjno-biurowa wraz z głównymi zbiorami znalazła się na piętrze obiektu. Powiązano ją przestrzennie bezpośredno z salą wypożyczeń na parterze otwartą antresolą. Uzyskano w ten sposób niemal w pełni transparentny, otwarty i przyjazny funkcjonalnie obiekt mediateki.

Plansza 1 / Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec

Plansza 2 / Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec

Plansza 3 / Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec

Plansza 4 / Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec

Plansza 5 / Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec

Plansza 6 / Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec

Skład zespołu autorskiego

  • arch. Marcin Brataniec
  • arch. Urszula Forczek-Brataniec
  • arch. Maciej Gozdecki
  • arch. Damian Mierzwa
  • wizualizacje: arch.Jakub Marchwiany

www.em4.pl

Dodano: 20/01/2014
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

BARCELONA SOCIAL HOUSING COMPETITION

[13/09/2017]

Barcelona is going through a moment of housing emergency where 40% of the purchases of flats are made only to invest and the increase of tourist apartments exponentially increases the price of rent... więcej

TERRACE FOR THE ACROPOLIS COMPETITION

[13/09/2017]

It proposes to design the space called THE TERRACE OF THE ACRÓPOLIS which is to be built not far from the ancient temples to offer a privileged archeological point of view. więcej

Re: Wakacje

[23/10/2017]

ja to niestety nie mogę jeździć na wakacje, bo w okresie wakacyjnym w mojej pracy jest prawdziwy młyn! Ale na szczęście mam wolne w ferie, także mogę sobie jechać na narty. Oczywiście zawsze mam do... więcej

Re: Wakacje

[23/10/2017]

ja to niestety nie mogę jeździć na wakacje, bo w okresie wakacyjnym w mojej pracy jest prawdziwy młyn! Ale na szczęście mam wolne w ferie, także mogę sobie jechać na narty. Oczywiście zawsze mam do... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×