Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Military History Museum

Military History Museum, źródło: www.daniel-libeskid.com

Military History Museum, źródło: www.daniel-libeskid.com

Głównym tematem Military History Museum są ludzie którzy przeżyli wojnę ludzie różnych epok i pokoeń. Studio Daniela Libskinda współpracuje z SIB Staatsbetrieb Saechsisches Immobilien und Baumanagement. Zakończenie projektu planowane jest na 2009 rok.

Daniel Libeskind wyznaczył nowy kierunek poprzez wycięcie klina w strukturze arsenału; dając muzeum miejsce do refleksji nad przemocą zorganizowaną poprzez stworzenie możliwości obiektywnego spojrzenia na kontynuację konfliktów militarnych i otwarcie perspektywy na główne antropologiczne pytania.

Konstrukcja

Nowy kierunek daje fundamentalną reorientację na istniejący budynek. Otwiera widok na historyczne centrum Drezna. Klin wznosi się ponad dach istniejącego budynku ukazując modernizację światu zewnętrznemu, dając miastu możliwość doświadczenia tego otwarcia.
Nowa fasada powstała w opozycji do podłoża budynku istniejącego, jako odpowiedź i kontrast do niego. Otwartość i przejrzystość nowej fasady stoi w opozycji do nieprzejrzystości i solidności (ciężkości) starej fasady. Jedna reprezentuje surowość autorytarnej przeszłości w której została zbudowana, druga odzwierciedla otwartość społeczności demokratycznej i zmienioną rolę wojska. W nowej elewacji muzeum obie fasady znajdują odzwierciedlenie w tym samym czasie i jedna przez drugą. Ta korelacja nawiązuje do zestawienia nowego i starego we wnętrzach budynku: surowa kolumnowa siatka starego arsenału została skontrastowana z nową otwartą przestrzenią. Gra obydwu formuje charakter nowego Military History Museum.

Konstrukcje (2)

Dane techniczne
Konkurs: 2001;
Zakończenie: 2009;
Otwarcie: 2010;
Powierzchnia budynku: 20,000 m kw, w tym: Istniejący budynek: 14.000 mkw, budynki dołączone: 6.000 m kw;
Powierzchnia wystawowa: 10,000 m kw;
Konstrukcja nowej rozbudowy oraz renowacja - Nowy budynek: 5 pięter (istniejący budynek: 3 piętra + dach);
Struktura: Stal i beton (Rozbudowa).

Konstrukcje (3)

Widok na budowę (2)

Model

Plan

Rendering - kawiarnia

Rendering - taras widokowy

Źródło: www.daniel-libesind.com
Dodano: 05/04/2008, Zmodyfikowano: 12/01/2010
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

PRZEBUDOWA TOALET PUBLICZNYCH W OBIEKCIE HALI WIDOWISKOWO-SPORTOWEJ "SPODEK"

[21/07/2017]

Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem estetycznym funkcjonalnym i użytkowym koncepcji przebudowy pomieszczeń toalet publicznych w Hali Widowiskowo-Sportowej „Spodek" w Katowi... więcej

Centrum Przestrzeni Innowacyjnej SGH

[21/07/2017]

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ogłosiła „Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z roz... więcej

Terapia dla par - warto?

[25/07/2017]

Od kilku miesięcy przeżywam kryzys w związku. Nie mogę się dogadać z męzem. Z małych rzeczy robią się wielkie awantury. Mam już tego dośc, poważnie mysle o odejściu. Przyjaciółka poleciła mi sprób... więcej

Re: Prysznic bez brodz...

[25/07/2017]

Wydaje mi się, że prysznic bez brodzika wygląda elegancko, ale trzeba upewnić się, czy spełnia swoją rolę. Woda wylewająca się spod prysznica z pewnością nie jest niczyim celem. Warto zapoznać się... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×