Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Norweski Pawilon Reniferów

Norweski Pawilon Reniferów, autor projektu: Snøhetta. Pawilon został w listopadzie 2011 roku nagrodzony jako najlepszy budynek w kategorii Budynki Ekspozycyjne.

Norweski Pawilon Reniferów, autor projektu: Snøhetta. Pawilon został w listopadzie 2011 roku nagrodzony jako najlepszy budynek w kategorii Budynki Ekspozycyjne.

Norweski Pawilon Reniferów znajduje się w Hjerkinn na obrzeżach Parku Narodowego Dovrefjell, z widokiem na masyw górski.

 Budynek o powierzchni 90 metrów kwadratowych jest otwarty dla publiczności i służy jako pawilon obserwacyjny. Zaprojektowany został przez pracownię Snøhetta na zamówienie fundacji The Wild Reindeer.

Pawilon znajduje się na 1,5-kilometrowej ścieżce przyrodniczej, leżącej 1200 metrów nad poziomem morza. Z budynku roztacza się widok na najwyższy norweski masyw górski Snøhetta, należący do pasma górskiego Dovrefjell, które stanowi granicę pomiędzy północą i południową częścią Norwegii. Jest to dom dla ostatniego dzikiego stada reniferów w Europie oraz siedlisko rzadkich roślin i zwierząt. Obserwacja okolicy jest jedną z głównych atrakcji turystycznych.

Norweski Pawilon Reniferów, autor projektu: Snøhetta. Nagorodzony podczas WAF 2011 jako najlepszy budynek w kategorii Budynki Ekspozycyjne.




To dzikie miejsce oraz wyjątkowy krajobraz stały się podstawą koncepcji architektonicznej. Konstrukcja budynku oparta została na sztywnej zewnętrznej powłoce z surowej, stalowej blachy i szkła oraz drewnianego wewnętrznego rdzenia. Całość przypomina skałę lub bryłę lodu poddaną erozji przez wiatr i wodę. Od południa ściany zewnętrzne i wewnętrzne stworzą chronione i ciepłe miejsce spotkań, przy jednoczesnym otwarciu na krajobraz.


Norweski Pawilon Reniferów, autor projektu: Snøhetta. Nagorodzony podczas WAF 2011 jako najlepszy budynek w kategorii Budynki Ekspozycyjne.

Norweski Pawilon Reniferów, autor projektu: Snøhetta. Nagorodzony podczas WAF 2011 jako najlepszy budynek w kategorii Budynki Ekspozycyjne.

Fasada i wnętrze


Szczególny nacisk położono się na jakość i trwałość materiałów, które muszą wytrzymać surowy klimat. Prostokątna rama wykonana jest z surowej stali, przypominającej rudy żelaza, które można znaleźć w lokalnej skalne. Kolor ten zlewa się z naturalnymi kolorami otaczających gór. Proste formy i zastosowanie naturalnych materiałów ma odniesienie do lokalnych tradycji budowlanych. Drewno montowano w sposób tradycyjny, przy użyciu drewnianych kołków jako elementów łącznych. Ściany zewnętrzne zabezpieczono sosnową żywicą, natomiast wewnętrzne drewno zostało naoliwione.

Płynny kształt drewnianego rdzenia uzyskano dzięki dostępnej wysokiej technologii obróbki drewna oraz komputerowym modelom 3D.



Pawilon został w listopadzie 2011 roku nagrodzony jako najlepszy budynek w kategorii Budynki Ekspozycyjne. Jest to kolejny sukces pracowni Snøhetta, która w 2009 roku otrzymała nagrodę Miesa van der Rohe za budynek opery w Oslo.

Norweski Pawilon Reniferów, autor projektu: Snøhetta. Nagorodzony podczas WAF 2011 jako najlepszy budynek w kategorii Budynki Ekspozycyjne.

Norweski Pawilon Reniferów, autor projektu: Snøhetta. Nagorodzony podczas WAF 2011 jako najlepszy budynek w kategorii Budynki Ekspozycyjne.

Norweski Pawilon Reniferów, autor projektu: Snøhetta. Nagorodzony podczas WAF 2011 jako najlepszy budynek w kategorii Budynki Ekspozycyjne.

Norweski Pawilon Reniferów, autor projektu: Snøhetta. Nagorodzony podczas WAF 2011 jako najlepszy budynek w kategorii Budynki Ekspozycyjne.

Norweski Pawilon Reniferów, autor projektu: Snøhetta. Nagorodzony podczas WAF 2011 jako najlepszy budynek w kategorii Budynki Ekspozycyjne.

Źródło: WAF
Autorzy: dorota
Dodano: 21/11/2011
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

STEGU - INSPIRED BY NATURE

[07/03/2017]

Konkurs dla osób i podmiotów zajmujących się profesjonalnie aranżacją i projektowanie wnętrz. W ramach konkursu „Stegu - Inspired by nature” jury konkursowe wyłoni 3 aranżacje wnętrz inspirowane na... więcej

Opracowanie koncepcji projektowej dla budynku dworca PKP

[23/02/2017]

Nadanie nieczynnemu budynkowi dworca PKP w Wadowicach nowych funkcji przez stworzenie miejsca aktywności społecznej więcej

Wycinka drzew

[22/03/2017]

Witajcie! Ostatnio coraz więcej czytam o wycinaniu drzew . Przez tą zmianę przepisów staje się to coraz większym problemem niestety . Las Borkowski znika dla blokowisk ,,, takie to przykre ! Jeśli... więcej

Re: Kupno mieszkania?

[22/03/2017]

http://www.metro-domy.pl/ więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×