Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Nowy budynek biurowy firmy Schindler - I nagroda

I nagroda w konkursie opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej nowego budynku biurowego firmy Schindler oraz modernizacja obecnego biura firmy znajdującego się w Warszawie. Autor projektu: pracownia Grotte Art – Bartłomiej Grotte

I nagroda w konkursie opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej nowego budynku biurowego firmy Schindler oraz modernizacja obecnego biura firmy znajdującego się w Warszawie. Autor projektu: pracownia Grotte Art – Bartłomiej Grotte

W lipcu 2011 roku ogłoszone zostały wyniki konkursu architektonicznego na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej nowego budynku biurowego firmy Schindler oraz modernizacji obecnego biura firmy znajdującego się w Warszawie.


Do konkursu przystąpiło 25 biur architektonicznych. Pierwszą nagrodę zdobyło biuro architektoniczne Grotte Art z Warszawy. Biuro Bartłomieja Grotte ma już klika sukcesów na swoim koncie. Zaprojektowało m.in. dźwiękochłonne tunele, które powstają na Trasie Toruńskiej w Warszawie.

Najważniejszym wymogiem w konkursie było to, aby budynek był energooszczędny. Jako pierwszy w Polsce ma otrzymać szwajcarski certyfikat energooszczędności - jeden z trzech najbardziej liczących się w Europie.


W jury Sądu Konkursowego zasiedli architekci zrzeszeni w Stowarzyszeniu Architektów Polskich, prezes Narodowej Agencji Poszanowania Energii oraz przedstawiciele firmy Schindler.

Nowy budynek biurowy firmy Schindler - I nagroda w konkursie. Autor projektu: pracownia Grotte Art – Bartłomiej Grotte

Nowy budynek biurowy firmy Schindler - I nagroda w konkursie. Autor projektu: pracownia Grotte Art – Bartłomiej Grotte

Pełna lista laureatów

Wyróżnienia równoważne

Fragment opisu autorskiego

ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE

Główną ideą projektu było stworzenie budynku, który swoją architekturą nawiązywałby do działalności firmy, jej wiodącej pozycji na rynku, a także wyrażał istotne dla niej wartości. Autorzy postarali się, by budynek godnie reprezentował firmę, podnosił jej prestiż, a jednocześnie stał się przyjaznym miejscem dla pracowników. Intencją było, aby projektowany budynek zaistniał w świadomości mieszkańców Warszawy, jako obiekt dobrze wpisujący się w tkankę miejską a jednocześnie wyróżniający się innowacyjnym podejściem do rozwiązań energooszczędnych. Smukła i elegancka forma budynku, oraz nowatorskie rozwiązanie ruchomego narożnika w postaci panoramicznej windy, stanowić będą najlepszą wizytówkę firmy.

Bryła nowo projektowanej części obiektu została tak ukształtowana, aby możliwe było wykorzystanie naturalnych sposobów ogrzewania, chłodzenia i wentylowania pomieszczeń. Ważnym aspektem było stworzenie naturalnego mikroklimatu wewnątrz obiektu. W tym celu bryła budynku uzyskała wydłużone proporcje i wąski trak oraz została usytuowana dłuższymi bokami względem kierunków północy i południa. Dzięki temu uzyskaliśmy możliwość wytworzenia systemu poprzecznego przepływu powietrza. Ponadto elewacja południowa została zaprojektowana jako dwupowłokowa ściana szklana, z wewnętrznym kanałem cyrkulacyjnym, co pozwoliło na stworzenie systemu wentylacji wyporowej. W efekcie od strony ul. Cybernetyki uzyskaliśmy atrakcyjną szklaną elewację, służącą zarazem polepszeniu warunków użytkowych i eksploatacyjnych obiektu. Elewacja północna została zaprojektowana jako masywna ściana o powierzchni betonowej, pełniąca funkcję izolatora termicznego oraz elementu akumulującego ciepłu lub chłód, w zależności od potrzeb. Na ścianie zostały zaprojektowane podłużne otwory nawietrzające o wystudiowanym rytmie. Przy elewacji północnej, na dachu części konferencyjnej, zaprojektowano zewnętrzny zbiornik wodny. Poza rolą dekoracyjną, pełni on istotną funkcję schładzania powietrza latem. Z nad wody czerpane jest chłodne i wilgotne powietrze, które następnie wprowadzane jest do biur. Ponadto zielony dach wraz z założeniem wodnym pełni funkcję tarasu dostępnego z części biurowej i konferencyjnej. Przy wejściu głównym zaprojektowano ścianę, po której spływa woda ze zbiornika znajdującego się nad zespołem sal konferencyjnych. W ten sposób połączono aspekt użytkowy płynącej wody (schładzanie powietrza czerpanego do systemu wentylacji), z ciekawą forma przestrzenną uatrakcyjniającą rejon wejścia do budynku. W sąsiedztwie zespołu konferencyjnego, wzdłuż ul. Cybernetyki, zlokalizowano magazyny i warsztaty, które od strony ulicy zostały obsypane ziemią, a na ich dachu zaprojektowano zieleń. Elewacja adaptowanego budynku została zaprojektowana w podobnej stylistyce jak ściana od strony ul. Cybernetyki, przy czym zachowano jego konstrukcję, skalę i kubaturę. Przyjęto założenie, w którym część adoptowana nie powinna konkurować z bryłą główną kompleksu biurowego.

Wizytówkę budynku będzie stanowić przeszklona panoramiczna winda, zlokalizowana w strefie wejściowej, wyeksponowana w narożu budynku, od strony ulic Cybernetyki i Postępu. Winda umieszczona będzie na zakończeniu dwupowłokowej ściany, która w połączeniu ze szklanymi ścianami windy nada budynkowi wyrazu lekkości i transparentności. W pobliżu windy na ostatniej kondygnacji zaprojektowano Call back Center, biuro interwencyjne, które wraz z windą iluminowane będą w kolorach logo firmy Schindler.

Plansza 1. Nowy budynek biurowy firmy Schindler - I nagroda w konkursie. Autor projektu: pracownia Grotte Art – Bartłomiej Grotte

Plansza 2. Nowy budynek biurowy firmy Schindler - I nagroda w konkursie. Autor projektu: pracownia Grotte Art – Bartłomiej Grotte

ROZWIĄZANIA FUNKCJONALNE I PRZESTRZENNE

Kompleks biurowy siedziby firmy Schindler składać się będzie z trzech podstawowych brył, tworzących założenie architektoniczne. Bryłę główną stanowi smukły, wysoki budynek z dwupowłokową szklaną fasadą, o wysokości 25m. Mieszczą tam się pomieszczenia biurowe w układzie open-space. Drugim elementem założenia jest „cokół”, na którym posadowiono bryłę główną. W cokole przewidziano funkcję holu wejściowego, zespołu sal konferencyjnych oraz stołówki pracowniczej. Całość zakończono od strony wschodniej pomieszczeniami warsztatów i magazynów. Trzecia bryła to budynek istniejący, przewidziany do adaptacji. Na parterze zaprojektowano fitness dla pracowników oraz centrum szkoleniowe. Na piętrze znajdować się będą pomieszczenia biurowe działu personalnego i finansów. W przypadku późniejszej rozbudowy założenia biurowego przewidziano możliwość przedłużenia głównego skrzydła biurowego, na rezerwę terenu we wschodniej części działki.
[...]

Plansza 3. Nowy budynek biurowy firmy Schindler - I nagroda w konkursie. Autor projektu: pracownia Grotte Art – Bartłomiej Grotte

Plansza 4. Nowy budynek biurowy firmy Schindler - I nagroda w konkursie. Autor projektu: pracownia Grotte Art – Bartłomiej Grotte

ROZWIĄZANIA MATERIAŁOWE

Fasada budynku od strony ul. Cybernetyki to dwupowłokowa szklana elewacja, z systemem żaluzji poziomych. Pozostałe elewacje głównej bryły zostały zaprojektowane jako ściany wykończone białym betonem architektonicznym, bez widocznego podziału szalunków. Od strony północnej zainstalowane będą pionowe nawietrzaki na pełną wysokość kondygnacji oraz kilka okien widokowych. Call back center, biuro interwencyjne, wyróżnione będzie w bryle jako szklana kostka, usytuowana w narożu, na szczycie budynku. „Cokół” budynku częściowo będzie obsypany ziemią, a częściowo wykonany jako ściana betonowa, podobna do tej, z której wykonana będzie bryła główna. Dach cokołu stanowić będzie założenie wodne oraz zielony taras rekreacyjny. W rejonie wejścia, na zakończeniu złożenia wodnego zaprojektowano ścianę, po której spływa woda. Adaptowany budynek biurowy posiadał będzie szklaną elewację ze stelażem poziomych żaluzji, wpisaną w masywną ramę żelbetową, będącą pierwotną strukturą obiektu. Dach budynku zaprojektowano jako zielony. Nawierzchnia parkingu dla klientów wykonana będzie z polipropylenowej kratki eko-raster.

Źródło: Schindler
Dodano: 05/09/2011, Zmodyfikowano: 03/11/2013
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

PRZEBUDOWA TOALET PUBLICZNYCH W OBIEKCIE HALI WIDOWISKOWO-SPORTOWEJ "SPODEK"

[21/07/2017]

Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem estetycznym funkcjonalnym i użytkowym koncepcji przebudowy pomieszczeń toalet publicznych w Hali Widowiskowo-Sportowej „Spodek" w Katowi... więcej

Centrum Przestrzeni Innowacyjnej SGH

[21/07/2017]

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ogłosiła „Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z roz... więcej

Re: Zagospodarowanie p...

[24/07/2017]

Przecież na rynku są firmy, które świadczą takie usługi. Ja bym nie ryzykował korzystaniem z niesprawdzonych usługodawców. Najlepiej od razu wybrać takie firmy jak Budplan i mieć pewność, że wszyst... więcej

Re: ubiór do biura

[24/07/2017]

Przede wszystkim trzeba ubrać się elegancko. Skoro idziemy tam realizować konkretne projekty, to warto okazać szacunek współpracownikom i szefostwu. Myślę, że kobietom bardzo do gustu przypadną top... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×