Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

OCT Design Museum

OCT Design Museum w Chinach; będzie koncentrować się głownie na pokazach mody, designie oraz koncepcyjnych projektach samochodów. Fot.: Pei Zhu

OCT Design Museum w Chinach; będzie koncentrować się głownie na pokazach mody, designie oraz koncepcyjnych projektach samochodów. Fot.: Pei Zhu

Wyznacznikami dla projektu były dwa najważniejsze czynniki - lokalizacja na nabrzeżu zatoki i wymagania programowe dla muzeum, które prezentować będzie surrealistyczny design.

Oct Muzeum będzie koncentrować się głównie na pokazach mody, designie oraz koncepcyjnych projektach samochodów.

OCT Design Museum w Chinach, fot.: Pei Zhu

Fasada muzeum

Budynek znajduje się 300 metrów od oceanu. Jego forma była zainspirowana kamieniami znalezionymi na plaży. Fasada budynku jest odzwierciedleniem wewnętrznej przestrzeni. Jego gładka organiczna forma, która wydaje się unosić nad ziemią, daje równie surrealistyczny efekt co wnętrza.

OCT Design Museum w Chinach, fot.: Pei Zhu

OCT Design Museum w Chinach, fot.: Pei Zhu

Wnętrza muzeum

Celem było stworzenie miejsca surrealistycznego w swoim wyrazie zarówno wewnątrz jak i w odniesieniu do okolicy.
Wnętrze muzeum ma konstrukcję białej ciągłej krzywej linii, która nie rzuca cieni i nie ma głębi. Daje to wrażenie przebywania w środku chmury lub gęstej mgły, nie mającej końca. Budynek ten jest więc w tłem dla ekspozycji, z losowo rozrzuconymi małymi trójkątnymi oknami.

Pierwsze piętro to jedynie hol i kawiarnia a drugie i trzecie to przede wszystkim przestrzeń wystawiennicza, bardzo elastyczna w aranżacji.

OCT Design Museum w Chinach, fot.: Fang Zhenning

OCT Design Museum w Chinach, fot.: Fang Zhenning

OCT Design Museum w Chinach, fot.: Fang Zhenning

OCT Design Museum w Chinach, fot.: Fang Zhenning

OCT Design Museum w Chinach, fot.: Fang Zhenning

Informacje o projekcie

  • Architektura: Studio Pei-Zhu
  • Architekt prowadzący: Pei Zhu
  • Zespół projektowy: Xiaoming Zeng (lead designer), Fan He, Jun Ke, Chongxia Jiao, Xiao Yin, Si Li
  • Konstruktor Xueyi Fu
  • Lokalizacja: Shenzhen (Chiny)
  • Projekt: 2008-2009
  • Realizacja: 2009-2011
  • Powierzchnia: 5000sm
Źródło: V2com
Dodano: 12/09/2012, Zmodyfikowano: 12/09/2012
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

BARCELONA SOCIAL HOUSING COMPETITION

[13/09/2017]

Barcelona is going through a moment of housing emergency where 40% of the purchases of flats are made only to invest and the increase of tourist apartments exponentially increases the price of rent... więcej

TERRACE FOR THE ACROPOLIS COMPETITION

[13/09/2017]

It proposes to design the space called THE TERRACE OF THE ACRÓPOLIS which is to be built not far from the ancient temples to offer a privileged archeological point of view. więcej

Re: Stylowe biuro

[22/09/2017]

Franma najlepiej jest samodzielnie prowadzić rozliczenia firmowe. Zerknij na narzędzia https://wfirma.pl/ - możesz teraz testować je za darmo. Przekonasz się, że to nic trudnego więcej

Re: własny biznes

[22/09/2017]

Warto realizować marzenia o biznesie, bo dobry pomysł i trochę szczęścia faktycznie mogą prowadzić do sukcesu. Niestety droga ta bywa trudna, ale warta poświęcenia. Zastanawiam się, jak można na st... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×