Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Ogród XXI wieku z pawilonem wystawienniczym - II nagroda

II nagroda w konkursie architektonicznym na Ogród XXI wieku, autor: WXCA sp. z.o.o. z Warszawy

II nagroda w konkursie architektonicznym na Ogród XXI wieku, autor: WXCA sp. z.o.o. z Warszawy

II nagrodę przyznano pracowni WXCA sp. z.o.o. z Warszawy za prosty funkcjonalnie i przestrzennie układ parkowy z wolnostojącym pawilonem wystawowym.

Według jury bryła pawilonu trafnie nawiązuje do skali historycznych obiektów Łazienek. Proponowana architektura charakteryzuje się surowością, prostotą i ekonomią. Założenie ogrodu-parku kontynuuje tradycje rozwiązań krajobrazowych.

Wnętrza / II nagroda w konkursie architektonicznym na Ogród XXI wieku, autor: WXCA sp. z.o.o. z Warszawy

Wnętrza / II nagroda w konkursie architektonicznym na Ogród XXI wieku, autor: WXCA sp. z.o.o. z Warszawy

Fragmenty opisu autorskiego

Prezentowany ogród to seria krajobrazowych przekształceń wydobywających i wzmacniających przestrzenne powiązania z sąsiednimi, zabytkowymi formami zieleni i otaczającą, miejską tkanką. Zaproponowany układ wejść na teren, układ form zieleni i architektury oraz widokowych i komunikacyjnych powiązań z sąsiednimi obszarami jest silnie zdeterminowany zabytkowym otoczeniem, stanowi kompozycyjną kontynuację historycznego kontekstu.

Sam ogród jest otwartą, płynną, elastyczną przestrzenią, oferuje swobodę użytkowania, wchodzenia w interakcje oraz obserwowania relacji człowieka z naturą. Ten - zbudowany oszczędnymi środkami krajobraz balansujący na pograniczu sztuki, kultury i natury tworzy wyjątkową scenerię, odpowiednią dla spotkań - wydarzeń związanych ze sztuką, edukacją, rekreacją.

Pawilon wystawienniczy

Budynek jest podłużną kompozycją betonowych bloków organizujących przestrzeń poprzez różnorodne relacje z otaczającym ogrodem, otwarcia, zamknięcia, temperaturę, jakości światła. Krajobraz pawilonu, podobnie jak ogrodu jest sekwencją zjawisk, przestrzeni o różnym nastroju, klimacie zależnym od kierunku i rodzaju powiązań z otoczeniem.
(...)
Wydłużona sylwetka budynku pozwala na zbudowanie sekwencji przestrzeni następujących jedna po drugiej, różniących się barwą, temperaturą, rodzajem światła, czy widokiem na zewnątrz. Obiekt staje się galerią obrazów otaczających ogrodów. Rzeźba zbudowanego krajobrazu to podłużny, przestrzenny ekran, rozpostarty wzdłuż Alei Chińskiej, prezentujący zmienność odczuwania poszczególnych przestrzeni uwarunkowanych naturą.

Każda ze stref budynku powiązana jest z inną częścią ogrodu, pomieszczenia kawiarni, sali wielofunkcyjnej, strefy wejścia czy edukacji znajdują przedłużenie w przestrzeni ogrodu nadając mu określone znaczenia, wzmacniając powiązanie budynku z krajobrazem.

Podłużna, wolno stojąca rzeźba pawilonu w ogrodzie rozciągnięta wzdłuż Alei Chińskiej, towarzyszy spacerującemu nią przechodniowi, zwrócona w kierunku otwartej przestrzeni łąki kwietnej w głąb historycznych ogrodów królewskich wydaje się być naturalną formą, wyrastającą z tego miejsca.

Skład zespołu

Zbigniew Wroński, Szczepan Wroński, Marta Sękulska-Wrońska, Michał Czerwiński, Anna Dobek, Marcin Bieńka, Małgorzata Dembowska, Piotr Łosek.

II nagroda w konkursie architektonicznym na Ogród XXI wieku, autor: WXCA sp. z.o.o. z Warszawy

Plansza 2 / II nagroda w konkursie architektonicznym na Ogród XXI wieku, autor: WXCA sp. z.o.o. z Warszawy

Plansza 3 / II nagroda w konkursie architektonicznym na Ogród XXI wieku, autor: WXCA sp. z.o.o. z Warszawy

Plansza 4 / II nagroda w konkursie architektonicznym na Ogród XXI wieku, autor: WXCA sp. z.o.o. z Warszawy

Plansza 5 / II nagroda w konkursie architektonicznym na Ogród XXI wieku, autor: WXCA sp. z.o.o. z Warszawy

Plansza 6 / II nagroda w konkursie architektonicznym na Ogród XXI wieku, autor: WXCA sp. z.o.o. z Warszawy

Dodano: 19/11/2013, Zmodyfikowano: 19/11/2013
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Komentarze

Wyboje

Dodano: Wtorek, 03 Grudzień 2013, 15:26, Autor: Anderson

Bryła sama w sobie niezła, ale to też kwestia pokazania - ciężkiego, monumentalnego, z klimatem. Przerażenie dopiero się pojawia, jak człowiek pomyśli, że to przecież ma stać w Łazienkach. Trochę więc przypomina mi to wizję postnuklearnej gry komputerowej, gdzie natura powoli powraca do siebie. Także z jednej strony gratulacje za radykalizm i siłę wyrazu, a z drugiej jest to niedopasowane do miejsca i zupełnie nie rozwiązuje tematu.

Newsletter

facebook

Aktualności

Konkurs na opracowanie koncepcji kompleksowego zagospodarowania i odnowienia istniejących terenów zielonych

[29/04/2017]

Konkurs jest realizowany w ramach przedsięwzięcia "Renowacja parków i skwerów" planowanego do realizacji przy współfinansowaniu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego P... więcej

Konkurs KOŁO: Rewitalizacja Starego Koryta Warty w Poznaniu

[10/04/2017]

Do 8 maja, w ramach konkursu organizowanego przez markę KOŁO, młodzi architekci mogą zgłaszać projekty budynku z funkcją toalety w Starym Korycie Warty w Poznaniu oraz dodatkowe funkcje dla tego ob... więcej

Re: Przesuwana brama

[29/04/2017]

Jest rzeczywiście dobra. Kilka miesięcy temu zamówiliśmy z http://wawruk.pl/oferta/bramy-garazowe/ własnie bramę Hormanna, znajomi bardzo sobie chwalili jej funkcjonalność. Działa płynnie i bez zac... więcej

Re: Kubek z nadrukiem...

[29/04/2017]

Nie wiem, gdzie można dorwać kubki, ale jeśli chodzi o ubrania z nadrukiem, polecam sklep internetowy [url]http://www.dzx.pl/pl/[/url]. więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×