Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Pawilon dziecięcy na placu zabaw w Utrechcie

Pawilon z placem zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Roel Backaert

Pawilon z placem zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Roel Backaert

W holenderskim mieście Utrecht wybudowano pawilon (połączony z placem zabaw Anansi na Kanaleneiland), w którym dzieci mogą się bawić i odpoczywać. Pawilon zaprojektowany został przez pracownię Mulders vandenBerk Architecten z Amsterdamu.

Architekt Chris Van den Berk wspomina: ”Rada miejska Utrechtu wybrała nas do tego projektu, ponieważ już wcześniej udowodniliśmy, że jesteśmy w stanie zaprojektować budynek w bardzo krótkim czasie. Poproszono nas o zaprojektowanie miejsca, w którym dzieci będą mogły się bawić i odpoczywać przy nowym placu zabaw Anansi na Kanaleneiland. Budynek umiejscowiony jest na środku placu zabaw, zbudowanego specjalnie z myślą o dzieciach w wieku 4-12 lat.”

Pawilon z placem zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Roel Backaert

Pawilon z placem zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Roel Backaert.

Pawilon z placem zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Roel Backaert.

Fasada budynku

Cechą charakterystyczną pawilonu jest jego fasada, minimalistyczna pod względem kolorów, lecz przyciągająca wzrok naniesionymi na nią wzorami zainspirowanymi bajkami z całego świata. Dzieci mieszkające w okolicy były aktywnie zaangażowane w tworzenie zewnętrznej dekoracji budynku.

Pawilon z placem zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Roel Backaert.

Konstrukcja pawilonu placu zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie DuPont Corian® / DuPont™ Tyvek®.

Konstruowanie pawilonu Zdjęcie Mulders - Van den Berk Architecten

W trakcie krótkiej rozmowy zapytano dzieci o ich ulubione bajki. Następnie studio projektowania graficznego DesignArbeid zebrało wszystkie historie i stworzyło na ich podstawie rysunki, przeniesione następnie na panele DuPont™ Corian®. Motyw każdego panelu wydaje się przechodzić płynnie w następny, tworząc wzór podobny do puzzli. Pawilon jest pierwszą placówką w Holandii, w przypadku której wykorzystano materiał DuPont™ Corian® do pokrycia zewnętrznych ścian budynku.

Ściany pawilonu wyposażone są w specjalne rozwiązanie techniczne, chroniące przed wilgocią i czynnikami atmosferycznymi. Woda deszczowa odprowadzana jest za fasadę, dzięki pokryciu struktury pawilonu zaawansowaną technologicznie membraną budowlaną DuPont™ Tyvek®.

Wnętrza

Układ pawilonu autorstwa Mulders vandenBerk Architecten.

Wnętrze pawilonu placu zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Wim Hanenberg.

Wnętrze pawilonu placu zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Wim Hanenberg.

Wnętrze pawilonu placu zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Wim Hanenberg.

O pracowni

Joost Mulders i Chris Van den Berk

Zlokalizowana w Amsterdamie pracownia Mulders vandenBerk Architecten działa na wielu płaszczyznach, począwszy od projektu produktu, aż do planowania miasta. Mulders vandenBerk Architecten tworzą i realizują innowacyjne projekty architektoniczne, wnętrz oraz projekty miejskie dla szerokiego spektrum klientów. (www.muldersvandenberk.nl).

Dodano: 11/03/2011, Zmodyfikowano: 11/03/2011
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

Konkurs na koncepcję architektoniczną budynków Browaru i Manufaktury w Węgrowie.

[18/01/2018]

Miasto Węgrów oraz Oddział Warszawski Stowarzyszenia Architektów Polskich zapraszają do udziału w konkursie na koncepcję architektoniczną budynków Browaru i Manufaktury w Węgrowie. więcej

Concept competition | Cities of tomorrow

[02/01/2018]

Project Earth 2 wants to propose a different approach towards refugees and refugee camps. Rather than conceiving refugee camps as storage facilities to fulfill basic human needs and refugees as tem... więcej

Re: Samochód nowy, czy...

[19/02/2018]

według mnie to zależy od budżetu. więcej

Re: Klimatyzacja w domu

[19/02/2018]

mi to jest niepotrzebne... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×