Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Pawilon wystawienniczo-promocyjny Flame w Żorach

Pawilon wystawienniczo-promocyjny Flame w Żorach, projekt: OVO Grąbczewscy Architekci

Pawilon wystawienniczo-promocyjny Flame w Żorach, projekt: OVO Grąbczewscy Architekci

Projektowany pawilon ma pełnić funkcję wystawienniczo-promocyjną. Jego eksponowane położenie sprawia, że może stanowić on wizytówkę Żor – swoistą bramę do miasta.

Zastanawiając się nad symbolicznym wymiarem tego budynku, doszliśmy do wniosku, że jego forma powinna jednoznacznie kojarzyć się z Żorami. Szukając skojarzeń, zaczęliśmy analizować samą nazwę miasta – Żory. Podobnie jak w innych słowiańskich miastach (np. Praga), nazwa pochodzi od terenów uzyskiwanych przez wypalanie lasów.

Pawilon wystawienniczo-promocyjny Flame w Żorach; Biuro projektów: OVO Grąbczewscy Architekci

Miasto w dniu 11 maja 1702 roku zostało prawie całkowicie zniszczone przez wielki pożar, w którym zginęła większość mieszkańców . Pozostali przy życiu mieszkańcy postanowili co roku, na pamiątkę tego dnia wyruszać wieczorem 11 maja w wielkiej błagalnej procesji z pochodniami, by uchronić miasto od kolejnych pożarów. Święto to obchodzone jest do dziś.

Źródłosłów nazwy miasta – związany z żarem – ogniem, płomieniem znalazł już swoją ilustrację w maskotce Żor – płomyku -”Żorku”. Postanowiliśmy konsekwentnie podążyć za tym skojarzeniem i stworzyć budynek będący autorską interpretacją ognia – „budynek-płomień”.

Pawilon wystawienniczo-promocyjny Flame w Żorach; Biuro projektów: OVO Grąbczewscy Architekci

Budynek kompozycyjnie składa się z trzech niezależnych, „przepływających” obok siebie ścian. Ich wzajemny układ i kształty pokryte brytami z blachy miedzianej mogą kojarzyć się z drżącymi płomieniami. Ta pozornie arbitralna kompozycja opiera się na funkcjonalnych przesłankach.

Rzeźbiarska forma nie jest sztuką dla sztuki – budynek ma promować i przyciągać potencjalnych inwestorów, mieszkańców, gości, turystów, tak wiec jego ekspresyjny kształt jest jak najbardziej właściwy, gdyż stanowi czytelny znak-sygnał dla przejeżdżających. Aby budynek był dobrze widoczny, umieściliśmy go na nasypie o maksymalnej lokalnej wysokości ok. 1,5 m.

Dynamiczny kształt rzutu wynika ściśle z nieprzekraczalnych linii zabudowy i stref ochronnych sieci uzbrojenia terenu, których przekładka w znaczący sposób opóźniłaby lub wręcz uniemożliwiła inwestycję. Najdłuższa ściana stanowi ekran akustyczny chroniący pawilon przed hałasem wytwarzanym w dużym natężeniu przez ruch samochodowy na ul. Katowickiej.

Wejścia do budynku znajdują się pomiędzy ścianami, co pozwala na czysty podział i przyporządkowanie materiałów – ściany są pełne i pokryte blachą miedzianą , a przestrzenie pomiędzy ścianami , włączając w to drzwi wejściowe – całkowicie przeszklone.

Główne wejście do pawilonu umieściliśmy od wschodu – wykształcając tam mały plac oraz lokalizując parking dla gości. Możliwe jest również wejście od północnego zachodu, natomiast od południa przewidujemy wyjście ewakuacyjne ewentualnie otwierane podczas letnich imprez plenerowych.

W centralnej części pawilonu zlokalizowaliśmy minibarek z zespołem sanitarnym, obok – biuro oraz pomieszczenia techniczne. Pozostała powierzchnia pawilonu to przestrzeń ekspozycyjna do swobodnej aranżacji, z możliwością wydzielenia obszaru na projekcje lub wykłady.

Po analizie możliwych rozwiązań konstrukcyjnych wybraliśmy jako optymalną pod względem architektonicznym, konstrukcyjnym, przeciwpożarowym i wykonawczym monolityczną konstrukcję żelbetową ścian. Od wnętrza ściany nie będą tynkowane – pozostaną betonowe. Od zewnątrz elewacja będzie ocieplona i pokryta blachą miedzianą na pełnym deskowaniu.

Posadzka ciągów pieszych oraz we wnętrzach wykonana zostanie z tego samego materiału - kostki bazaltowej. Uzyskujemy efekt przenikania się wnętrza i zewnętrza – pawilon stanowić będzie nierozerwalną całość z zaprojektowanym zagospodarowaniem terenu.

Pawilon wystawienniczo-promocyjny Flame w Żorach; Biuro projektów: OVO Grąbczewscy Architekci

Dane techniczne:

  • Adres inwestycji: Żory, ul. Katowicka
  • Inwestor: Gmina Miejska Żory
  • Biuro projektów: OVO Grąbczewscy Architekci
  • Autorzy: Mgr inż. arch. Barbara Grąbczewska; Mgr inż. arch. Oskar Grąbczewski
  • Współpraca autorska: Mgr inż. arch. Beata Kosok
  • realizacja przewidziana jest na 2010 r.
Źródło: OVO Grąbczewscy Architekci
Dodano: 09/09/2009, Zmodyfikowano: 09/09/2009
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

Konkurs na opracowanie koncepcji kompleksowego zagospodarowania i odnowienia istniejących terenów zielonych

[29/04/2017]

Konkurs jest realizowany w ramach przedsięwzięcia "Renowacja parków i skwerów" planowanego do realizacji przy współfinansowaniu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego P... więcej

Konkurs KOŁO: Rewitalizacja Starego Koryta Warty w Poznaniu

[10/04/2017]

Do 8 maja, w ramach konkursu organizowanego przez markę KOŁO, młodzi architekci mogą zgłaszać projekty budynku z funkcją toalety w Starym Korycie Warty w Poznaniu oraz dodatkowe funkcje dla tego ob... więcej

Re: Przesuwana brama

[29/04/2017]

Jest rzeczywiście dobra. Kilka miesięcy temu zamówiliśmy z http://wawruk.pl/oferta/bramy-garazowe/ własnie bramę Hormanna, znajomi bardzo sobie chwalili jej funkcjonalność. Działa płynnie i bez zac... więcej

Re: Kubek z nadrukiem...

[29/04/2017]

Nie wiem, gdzie można dorwać kubki, ale jeśli chodzi o ubrania z nadrukiem, polecam sklep internetowy [url]http://www.dzx.pl/pl/[/url]. więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×