Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Pritzker 2012

Bibliteka Collage'u Wenzheng, Suzhou/Chiny, fot.: Lu Wenyu, projekt laureata Nagrody Pritzkera 2012 - Wang Shu

Bibliteka Collage'u Wenzheng, Suzhou/Chiny, fot.: Lu Wenyu, projekt laureata Nagrody Pritzkera 2012 - Wang Shu

Bibliteka Collage'u Wenzheng w miejscowości Suzhou w Chinach - projekt chińskiego architekta Wang Shu - laureata Nagrody Pritzkera 2012. Budowana w latach 1999-2000.

Pierwszy duży projekt Wang Shu, zrealizowany w jego pracowni Amateur Architecture Studio. Zgodnie z własną filozofią, szczególną uwagę Wang Shu zwraca na środowisko naturalne. Po dokładnej analizie tradycji ogrodnictwa w Suzhou, która mówi, że budynki położone między wodą a górami nie powinny być widoczne, zaprojektował bibliotekę, której blisko połowa budynków znajduje się pod ziemią. Również cztery dodatkowe budynki są znacznie mniejsze do głównego korpusu.

W 2004 roku biblioteka otrzymała nagrodę Architecture Arts Award of China.

Biblioteka College'u Wenzheng, 1999-2000 Suzhou/Chiny, fot.: Lu Wenyu, Courtesy of Amateur Architecture Studio

Biblioteka College'u Wenzheng, 1999-2000 Suzhou/Chiny, fot.: Lu Wenyu, Courtesy of Amateur Architecture Studio

Biblioteka College'u Wenzheng, 1999-2000 Suzhou/Chiny, fot.: Lu Wenyu, Courtesy of Amateur Architecture Studio

Biblioteka College'u Wenzheng, 1999-2000 Suzhou/Chiny, fot.: Lu Wenyu, Courtesy of Amateur Architecture Studio

Biblioteka College'u Wenzheng, 1999-2000 Suzhou/Chiny, fot.: Lu Wenyu, Courtesy of Amateur Architecture Studio

Źródło: Pritzker Award
Dodano: 01/03/2012, Zmodyfikowano: 01/03/2012
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

BARCELONA SOCIAL HOUSING COMPETITION

[13/09/2017]

Barcelona is going through a moment of housing emergency where 40% of the purchases of flats are made only to invest and the increase of tourist apartments exponentially increases the price of rent... więcej

TERRACE FOR THE ACROPOLIS COMPETITION

[13/09/2017]

It proposes to design the space called THE TERRACE OF THE ACRÓPOLIS which is to be built not far from the ancient temples to offer a privileged archeological point of view. więcej

Re: Wakacje

[23/10/2017]

ja to niestety nie mogę jeździć na wakacje, bo w okresie wakacyjnym w mojej pracy jest prawdziwy młyn! Ale na szczęście mam wolne w ferie, także mogę sobie jechać na narty. Oczywiście zawsze mam do... więcej

Re: Wakacje

[23/10/2017]

ja to niestety nie mogę jeździć na wakacje, bo w okresie wakacyjnym w mojej pracy jest prawdziwy młyn! Ale na szczęście mam wolne w ferie, także mogę sobie jechać na narty. Oczywiście zawsze mam do... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×