Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Sąd Apelacyjny w Poznaniu

Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I miejsce w konkursie, autor projektu: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.

Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I miejsce w konkursie, autor projektu: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.

W grudniu 2013 roku rozstrzygnięty został konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno architektonicznej budynku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu. Autorem pracy zwycięskiej jest Przedsiębiorstwo ARI Sp. z o.o.

Zagospodarowanie terenu

Budynek został zaprojektowany w nieco spłaszczonej prostopadłościennej formie mającej swoje odniesienie do kubicznych, modernistycznych form szkoły i internatu znajdujących się w sąsiedztwie. Centralne usytuowanie budynku dało możliwość lokalizacji parkingu dla interesantów we frontowej części działki uwolnionej obowiązującą linią zabudowy. Parking zaprojektowano jako plac z wyznaczoną niezbędną ilością miejsc parkingowych. Plac stanowi przestrzeń integrującą istniejący budynek ceglany przy ul. Kościuszki z projektowanym budynkiem Sądu w ograniczoną, ale jednak przestrzenną całość. W tylnej części działki zlokalizowano parking naziemny dla pracowników. Prowadząca do niego po stronie zachodniej droga zapewnia również dojazd do garażu podziemnego a także stanowi dojazd pożarowy do budynku. Dojazd dla konwoju zaprojektowano w formie ,,zielonej” drogi po stronie wschodniej. (...)

Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I nagroda w konkursie, autor: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.

Architektura

Zgodnie z wytycznymi konkursu, zaprojektowano cztery wydzielone wewnętrzne klatki schodowe. Zapewniają one bezpośredni dostęp sędziów do sal rozpraw i bezpośrednie połączenie pomiędzy pracownikami tych samych wydziałów. Klatka piąta, ogólnodostępna umożliwia interesantom dostęp do kierownictwa Sądu, sal konferencyjnych i innych wydzielonych pomieszczeń .

Strukturę budynku tworzą dwa segmenty rozdzielone wewnętrznym dziedzińcem i połączone w części frontowej hallem wejściowym oraz układem sal konferencyjnych oraz w tylnej części, na parterze zespołem pomieszczeń związanych z zapleczem sal rozpraw wydziału karnego. Segmenty i łączące je elementy programu tworzą na poszczególnych kondygnacjach układ zamknięty w formie litery „U”. Pod całością, w podziemiu zlokalizowano garaż podziemny, archiwum i pomieszczenia techniczne. Wewnętrzny dziedziniec stanowi optyczne przedłużenie hallu a równocześnie przestrzeń, wokół której
rozmieszczone zostały poczekalnie przed salami rozpraw. (...)


Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I nagroda w konkursie, autor: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.

Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I nagroda w konkursie, autor: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.

Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I nagroda w konkursie, autor: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.

Rozwiązania architektoniczno-materiałowe

Zewnętrzne płaszczyzny budynku Sądu Apelacyjnego ukształtowano w formie masywnych ścian stanowiących rodzaj znaku odwołującego się do poczucia stabilności, trwałości i pewności. Rozwiązanie materiałowe adekwatne do takich odwołań, to architektoniczny beton i ceramiczna cegła. Rytmiczna perforacja okienna wpisuje się w artykulację budowanego w sąsiedztwie Sądu Okręgowego.

Wnętrze budynku, jego ściany otwierające się na przestrzeń dziedzińca rozwiązano w formie szklonych elewacji na bazie słupowo-ryglowych ścian osłonowych. Tę transparentność wnętrza ujawnia całkowicie przeszklona elewacja frontowa. Przez dwukondygnacyjną taflę ściany hallu otwiera się perspektywa na wewnętrzny dziedziniec mająca potęgować wrażenie przestrzenności.

Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I nagroda w konkursie, autor: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.

Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I nagroda w konkursie, autor: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.

Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I nagroda w konkursie, autor: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.

Dodano: 27/01/2014, Zmodyfikowano: 27/01/2014
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

Opracowanie koncepcji zagospodarowania Parku Morawka wraz z terenem przyległym w Stroniu Śląskim.

[13/06/2017]

Celem konkursu jest uzyskanie najlepszej koncepcji zagospodarowania Parku Morawka wraz z terenem przyległym w Stroniu Śląskim, która będzie podstawą do opracowania projektu zagospodarowania parku i... więcej

SCHOOL WITHOUT CLASSROOMS | BERLIN

[02/05/2017]

The competition seeks the creation of a middle school (age group 5-12) that completely negates the present day ‘bench-table-chalkboard’ idea of a classroom and a regularized building typology of a... więcej

Re: Kupno mieszkania?

[26/06/2017]

Faktycznie, bardzo ciekawe projekty. Sam jestem w trakcie poszukiwań własnego mieszkania, więc wiem, co dzieje się na rynku. Jeśli jeszcze nie widzieliście, to koniecznie sprawdźcie Marina Royale w... więcej

Re: Oryginalna lampa

[26/06/2017]

Duże wrażenie zrobi na pewno duża lampa. Przy naszym ostatnim projekcie z koleżanką wykorzystałyśmy wielkogabarytowe lampy Luminato. Średnica 150 cm, dowolne kolory zarówno wnętrza jak i na zewnątr... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×