Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Serpentine Gallery w wykonaniu Sou Fujimoto

Serpentine Gallery Pavilion 2013 / 
Designed by Sou Fujimoto / 
Exterior Indicative CGI / 
© Studio Cyrille Thomas for Sou Fujimoto Architects

Serpentine Gallery Pavilion 2013 / 
Designed by Sou Fujimoto / 
Exterior Indicative CGI / 
© Studio Cyrille Thomas for Sou Fujimoto Architects

Tymczasowy letni pawilon sztuki współczesnej w Londynie stawiany jest od 13 lat. Na rok 2013 zaprojektowany został przez znanego i wielokrotnie nagradzanego japońskiego architekta Sou Fujimoto.

Projekt zajmuje 350 metrów kwadratowych przestrzeni trawnika w Kensington Garden w Londynie. Jest to ażurowa struktura stalowych słupów o przekroju 20 mm, która stwarza wrażenie chmury i jest w pewnym sensie przeciwieństwem swojego statycznego tła - wschodniego skrzydła Galerii Sztuki.

Struktura jest elastyczna i uniwersalna w aranżacji. Wewnątrz jest miejsce na kawiarnie i inne miejsca spotkań, tak aby odwiedzający mieli sposobność wejścia w interakcję z pawilonem i mieli do niego dostęp przez cały okres jego funkcjonowania w londyńskim Kensington Garden.

Serpentine Gallery Pavilion 2013 / 
Designed by Sou Fujimoto / 
Exterior Indicative CGI / 
© Studio Cyrille Thomas for Sou Fujimoto Architects

Serpentine Gallery Pavilion 2013
 / Designed by Sou Fujimoto / 
© Sou Fujimoto Architects 
/ Image © 2013 Jim Stephenson

Serpentine Gallery Pavilion 2013 / 
Designed by Sou Fujimoto
 / © Sou Fujimoto Architects / 
Image © 2013 Jim Stephenson

Idea projektu

Opisując ideę swojego projektu Sou Fujimoto powiedział, że dla pawilonu na rok 2013 zaproponował architektoniczny krajobraz: przezroczystą przestrzeń, która zachęca ludzi do interakcji i zwiedzania miejsca na różne sposoby. W zielonym otoczeniu Kensingto Garden, naturalna zieleń będzie sąsiadować z geometrycznymi strukturami.

Pawilon będzie delikatny, o trójwymiarowej strukturze gdzie każda jednostka składa się z cienkich prętów stalowych. Dzięki temu powstanie półprzezroczysty, nieregularny krąg jednocześnie chroniący odwiedzających i umożliwiający im pozostanie w naturalnym środowisku.

Zajmie powierzchnię około 350 m kw i będzie miał dwa wejścia. Szereg schodkowych tarasów zapewni miejsca do siedzenia, które pozwolą na to, aby pawilon wykorzystywany był jako elastyczna uniwersalna przestrzeń społeczna.

Serpentine Gallery Pavilion 2013 / 
Designed by Sou Fujimoto / 
Concept Sketch / 
© Sou Fujimoto Architects

Serpentine Gallery Pavilion 2013
 / Designed by Sou Fujimoto
 / © Sou Fujimoto Architects / 
Image © 2013 Iwan Baan

Serpentine Gallery Pavilion 2013 / 
Designed by Sou Fujimoto / © Sou Fujimoto Architects / 
Image © 2013 Iwan Baan

Źródło: Serpentine Gallery
Dodano: 17/06/2013, Zmodyfikowano: 17/06/2013
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

PRZEBUDOWA TOALET PUBLICZNYCH W OBIEKCIE HALI WIDOWISKOWO-SPORTOWEJ "SPODEK"

[21/07/2017]

Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem estetycznym funkcjonalnym i użytkowym koncepcji przebudowy pomieszczeń toalet publicznych w Hali Widowiskowo-Sportowej „Spodek" w Katowi... więcej

Centrum Przestrzeni Innowacyjnej SGH

[21/07/2017]

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ogłosiła „Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z roz... więcej

Re: Inteligentny dom -...

[21/08/2017]

Super opcja z tymi roletami. Ja z kolei nie wyobraża sobie już teraz życia bez automatyki do bramy wjazdowej. Zamówiłam ją w http://www.wibram.com.pl/ bo chciałam firme, która ode razu podejmie się... więcej

Re: W co obecnie warto...

[21/08/2017]

Dzisiaj najprościej można zarobić przez internet. Przeciez każdy z nas funkcjonuje w sieci. W związku z tym można przy okazji zacząć promować odpowiednie programy partnerskie z http://mylead.pl/ i... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×