Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Szeregowiec po japońsku

Fasadę budynku zaprojektowano zgodnie z życzeniem inwestora (czteroosobowa rodzina), tak aby nie łamać konwencji podmiejskiego krajobrazu - ulic miasteczka Kohoku zbudowanego w latach 70. XX w. wokół lokalnej linii kolejowej.

Budynek ma prostą sześcienną bryłę i spadzisty dach, podobnie jak sąsiadujące z nim domki. Jedynym wyróżniającym się na tle białych ścian elementem są kwadratowe okna z nietypowymi szprosami. „Użyliśmy języka otaczającej nas rzeczywistości, ale treść jest inna“ – mówi o swoim projekcie Aoki.

N House - projekt Jun Aoki; źródło: wallpaper.com

Niepozorna bryła kryje wnętrze, które zupełnie zrywa z wizerunkiem ciepłego, rodzinnego domku na przedmieściach. Już w przedsionku zaskakuje nas widok rozciągającej się w dole przestrzeni niższego piętra. Z tego miejsca można iść tylko w dół lub w górę po schodach. Górne piętro to strefa prywatna - mieszczą się tam sypialnie dla dwóch córek i państwa domu. Do dolnej strefy dziennej prowadzą oryginalne, spiralne schody, których bryła rzeźbi przestrzeń pomieszczenia. Cała dzienna strefa zajmuje dodatkową podziemną przestrzeń budynku normalnie nie wykorzystywaną do celów mieszkalnych. Dzięki temu zabiegowi projektant uzyskał mnóstwo dodatkowo miejsca, nie łamiąc przepisów dotyczących zabudowy w tej okolicy.

N House - projekt Jun Aoki; źródło: wallpaper.com

Z małego przedsionka schody prowadzą na górę do sypialni oraz na dół do kuchni, jadalni i salonu.

Zdjęcia: Daici Ano

Wysoki na 4,5 metra living room jest biały, prosty i właściwie pozbawiony śladów codziennego życia. Chociaż jest to przestrzeń otwarta, jednak symbolicznie podzielono ją na jadalnię, kuchnię i strefę gościnną. Jedynym niezależnym pomieszczeniem na dole jest pokój gościnny dla rodziców zaprojektowany w tradycyjnym japońskim stylu. Obudowany z zewnątrz drewnem, pokój ten stanowi kolejny wizualny element dzielący jednorodną białą przestrzeń, a dodaktkowo spełnia funkcję użytkową jako mebel.

N House - projekt Jun Aoki; źródło: wallpaper.com

Pokój dzienny nie ma typowych okien, a mimo to jest jest zaskakująco jasny dzięki świetlikom zamieszczonym w suficie nad dwiema głównym strefami pobytu domowników. Dodatkowo w pomieszczeniu zaprojektowano „świetlną ścianę“ z fluorescencyjnych pasków pokrytych ośmioma warstwami organdyny, która rozświetla całą przestrzeń.

N House - projekt: Jun Aoki; żrodło: wallpaper.com

N House - projekt: Jun Aoki; żrodło: wallpaper.com

Źrodło: www.wallpaper.com

Źródło: www.wallpaper.com
Autorzy: ag
Dodano: 29/09/2008, Zmodyfikowano: 02/11/2013
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

PRZEBUDOWA TOALET PUBLICZNYCH W OBIEKCIE HALI WIDOWISKOWO-SPORTOWEJ "SPODEK"

[21/07/2017]

Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem estetycznym funkcjonalnym i użytkowym koncepcji przebudowy pomieszczeń toalet publicznych w Hali Widowiskowo-Sportowej „Spodek" w Katowi... więcej

Centrum Przestrzeni Innowacyjnej SGH

[21/07/2017]

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ogłosiła „Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z roz... więcej

Re: Inteligentny dom -...

[21/08/2017]

Super opcja z tymi roletami. Ja z kolei nie wyobraża sobie już teraz życia bez automatyki do bramy wjazdowej. Zamówiłam ją w http://www.wibram.com.pl/ bo chciałam firme, która ode razu podejmie się... więcej

Re: W co obecnie warto...

[21/08/2017]

Dzisiaj najprościej można zarobić przez internet. Przeciez każdy z nas funkcjonuje w sieci. W związku z tym można przy okazji zacząć promować odpowiednie programy partnerskie z http://mylead.pl/ i... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×