Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Szpital Pediatryczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Firma Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy wygrała konkurs na koncepcję architektoniczno-urbanistyczną szpitala pediatrycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ogłoszenie wyników odbyło się 10 listopada 2009 r. Werdykt Sądu konkursowego ogłosił JM Rektor prof. Marek Krawczyk.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Nowy Szpital Pediatryczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego został zapisany jako inwestycja wieloletnia, finansowana z budżetu państwa w ustawie budżetowej na 2008 rok. Koszt budowy i wyposażenia wynosi ok. 545 milionów 482 tys. złotych.

Szpital ma zostać oddany do użytkowania w 2014 roku. Jednak, aby tak się stało konieczne jest zapewnienie płynności finansowania inwestycji. Tymczasem z potrzebnych w 2010 roku 30 mln złotych, w ustawie budżetowej zapisano obecnie kwotę 1 mln złotych.

Obiekt ma powstać na terenie Kampusu Banacha przy ul. Żwirki i Wigury, na działce, którą uczelnia wniosła do inwestycji. Szpital ma mieć 527 łóżek, w tym 402 pediatryczne, 65 neonatologicznych i 60 ginekologiczno-położniczych.

Ma to być nowoczesna i przyjazna dla dzieci lecznica, gdzie leczeni będą chorzy, przeprowadzana będzie specjalistyczna diagnostyka połączona z możliwością badań naukowych oraz kształceni będą studenci medycyny.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Fragment opisu autrskiego

(...)Zasadniczym celem było stworzenie obiektu realizującego bogaty program użytkowy narzucony przez Inwestora, harmonijnie wpisującego się w istniejącą zabudowę i układ komunikacyjny i jednocześnie podnoszącego standard otaczającej przestrzeni, stwarzającego sprzyjające warunki użytkownikom, przyjaznego pacjentom, o czytelnym układzie przestrzennym, przy jednoczesnym optymalnym wykorzystaniu danego terenu.
(...)
Bryłę budynku zaprojektowano w układzie mieszanym, krzyżowo-grzebieniowym, którego części połączono ośmiokondygnacyjnym holem pasażem łączącym wszystkie kondygnacje oraz krzyżujące się z nim skrzydła budynku zawierające oddziały szpitalne. Klarowny układ funkcjonalny znajduje swoje odzwierciedlenie w elewacjach, których kompozycja została podporządkowana według funkcji obiektu.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Użyte materiały elewacyjne – białe płyty włókno-cementowe oraz czarna ślusarka okienna nawiązują do kolorystyki sąsiednich obiektów. W celu ocieplenia i złagodzenia technologicznego, chłodnego w wyrazie odbioru, całego założenia kampusu zdecydowano się na użycie jasnozielonego koloru na nadprożach okiennych oraz przełamanie prostopadłościennych brył poprzez zaakcentowanie wejść do projektowanego obiektu podcieniami.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Projektowany hol – łącznik został pomyślany jako przestrzeń ogólnodostępna, wyłamująca się ze schematu typowo szpitalnej architektury w celu zapewnienia „oddechu” użytkownikom obiektu. Efekt ten uzyskano poprzez zastosowanie małej architektury (miękkie siedziska, zieleń w donicach), szkła jako okładzin ściennych, oraz charakterystycznych przeszklonych „kieszeni” pasażu które są łącznikami oddziałów zamkniętych z przestrzenią wspólną, w których zlokalizowano między innymi miejsca spotkań pacjentów z rodzinami lub miejsca zabaw. Hol pełni zatem rolę całorocznego, przeszklonego dziedzińca.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Projektowany budynek posiada dwa dziedzińce wewnętrzne – zamknięte, dostępne z parteru; pierwszy ogólnodostępny, drugi, w głębi przeznaczony jako teren rekreacyjny dla pacjentów Kliniki Psychiatrycznej; oraz dwa dziedzińce otwarte – zielone aneksy, dostępne z holu z poziomu niskiego parteru, otwarte na południe. Na tej kondygnacji znajduje się w centralnym miejscu duża sala konferencyjna, dla 300 osób, oraz obok - sala restauracyjna o pow. 370 m2.

Budynek zaprojektowano w oparciu o elastyczny układ konstrukcyjny, słupowo – płytowy, umożliwiający w przyszłości, jeśli zajdzie taka potrzeba, adaptację do nowych potrzeb wciąż postępującej technologii medycznej.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Źródło: Warszawski Uniwersytet Medyczny
Dodano: 12/11/2009
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

SCHOOL WITHOUT CLASSROOMS | BERLIN

[02/05/2017]

The competition seeks the creation of a middle school (age group 5-12) that completely negates the present day ‘bench-table-chalkboard’ idea of a classroom and a regularized building typology of a... więcej

2017 TILE AWARD - konkurs międzynarodowy dla młdych architektów i architektów wnętrz

[30/04/2017]

For the fourth time, the Tile Award newcomer competition by AGROB BUCHTAL in collaboration with AIT-Dialog calls upon architects and interior designers under the age of 38 to design new, unconventi... więcej

Re: Firany czy rolety

[30/05/2017]

Ja mam rolety dzień noc. Bardzo je lubię :) więcej

Re: Części samochodowe

[30/05/2017]

A w jakimś konkretnym mieście? Czy raczej internetowy? więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×