Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Teatr Ochota

Zwycięski projekt konkursowy na koncepcję architektoniczną rozbudowy budynku przy ulicy Reja 9 w Warszawie wraz z zagospodarowaniem skweru ks. Jana Salamuchy – zieleńca przy teatrze ochoty. Autor: SUB Architekci

Zwycięski projekt konkursowy na koncepcję architektoniczną rozbudowy budynku przy ulicy Reja 9 w Warszawie wraz z zagospodarowaniem skweru ks. Jana Salamuchy – zieleńca przy teatrze ochoty. Autor: SUB Architekci

Zwycięski projekt konkursowy na koncepcję architektoniczną rozbudowy budynku przy ulicy Reja 9 w Warszawie wraz z zagospodarowaniem skweru ks. Jana Salamuchy – zieleńca przy teatrze ochoty. Autor: SUB architektura.

Podstawowa decyzja projektowa polegała na otwarciu nowoprojektowanej części na skwer sąsiadujący z budynkiem teatru od strony południowej i zachodniej, tworząc rodzaj łącznika między strefą zieleni miejskiej a funkcjami Teatru.

Zadaniem konkursu było

  • rozbudowanie istniejącego budynku Teatru Ochoty o pawilon ogrodu zimowego z funkcjami m.in. kawiarni i przestrzeni wystawienniczych,
  • przeprowadzenie rewitalizacji skweru ks. Jana Salamuchy z dodaniem funkcji sceny letniej, aby wydobyć walory architektoniczne najbliższego otoczenia a sam obiekt stał się ważnym ośrodkiem życia społecznego dzielnicy zgodnie z założeniami mikroprogramu dla dzielnicy Ochota.

(...)

I miejsce w konkursie na koncepcję architektoniczną rozbudowy budynku przy ulicy Reja 9 w Warszawie wraz z zagospodarowaniem skweru ks. Jana Salamuchy – zieleńca przy Teatrze Ochoty SUB Architekci

Projekt nowego pawilonu
Projektowana część to pawilon w konstrukcji stalowej oraz trzon windy w konstrukcji żelbetowej. Pawilon w kształcie litery L styka się z istniejącym budynkiem od strony zachodniej i południowej.

Elewacje nowoprojektowanej części budynku stanowią rodzaj ekranu odbijającego zniekształcony obraz najbliższego otoczenia. Efekt ten uzyskujemy poprzez stworzenie struktury pól szkła i luster w układzie szachownicowym. W jednorodnej strukturze elewacji wkomponowano wszystkie wejścia i otwarcia.

W pawilonie przewidziano funkcje strefy wejściowej przy wejściu głównym od strony ulicy Reja, kawiarnię na 80 osób wraz z zapleczem usytuowaną od strony skweru, przestrzeń wystawienniczą, toalety oraz scenę letnią teatru.

We wschodniej części, w bryle pawilonu została wydzielona scena letnia. Jej układ może być zmienny w zależności od potrzeb. Np. otwierając się na skwer i wnętrze kawiarni jednocześnie bądź tylko na jedną z nich. Fragment elewacji na odcinku sceny letniej stanowi rodzaj kurtyny, otwieranej na czas spektaklu. Na podobnej zasadzie działa elewacja na fragmencie kawiarni, której otwarcie pozwala powiększyć przestrzeń kawiarnianą w sezonie letnim.
Projekt zakłada dwa wejścia – pierwsze umiejscowione od ulicy Reja będące głównym wejściem i drugie wejście od strony skweru. Poziom podłogi budynku jest jednakowy z poziomem terenu co pozwala osobom niepełnosprawnym na swobodny dostęp. Ze strefy wejściowej/foyer do istniejącego budynku wchodzimy klatką schodową, przy której znajduje się szyb windowy.

I miejsce w konkursie na koncepcję architektoniczną rozbudowy budynku przy ulicy Reja 9 w Warszawie wraz z zagospodarowaniem skweru ks. Jana Salamuchy – zieleńca przy Teatrze Ochoty SUB Architekci

I miejsce w konkursie na koncepcję architektoniczną rozbudowy budynku przy ulicy Reja 9 w Warszawie wraz z zagospodarowaniem skweru ks. Jana Salamuchy – zieleńca przy Teatrze Ochoty SUB Architekci

Zagospodarowanie skweru
Skwer zaproponowany w projekcie stał się integralną częścią ośrodka Teatru Ochoty. W razie potrzeby wspomaga jego działanie np. przez plenerową infrastrukturę wystawienniczą znajdującą się w południowo-zachodniej części czy widownię sceny letniej, która mogłaby objąć nawet większą część powierzchni skweru. Wysoki drzewostan został zachowany wg zaleceń konserwatora. Pomiędzy drzewami uporządkowana zieleń sprowadza się jedynie do geometrycznych pól pokrytych trawą, wyznaczonych ciągami pieszymi. Powściągliwie urządzona zieleń pozwoli wydobyć walory architektoniczne najbliższego kontekstu a jednocześnie umożliwi organizowanie skweru z większą swobodą, np. na potrzeby spektakli, happeningów, czy tymczasowych wystaw plenerowych. Nowe ciągi piesze, zmienione nieznacznie w stosunku do stanu istniejącego łączą się z głównymi traktami pieszymi otaczającymi działkę. Przecinając skwer doprowadzają nas do wejść pawilonu i sceny letniej teatru.

Źródło: SUB architektura (www.subarchitektura.pl)
Dodano: 02/06/2010, Zmodyfikowano: 07/06/2010
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

Opracowanie koncepcji zagospodarowania Parku Morawka wraz z terenem przyległym w Stroniu Śląskim.

[13/06/2017]

Celem konkursu jest uzyskanie najlepszej koncepcji zagospodarowania Parku Morawka wraz z terenem przyległym w Stroniu Śląskim, która będzie podstawą do opracowania projektu zagospodarowania parku i... więcej

SCHOOL WITHOUT CLASSROOMS | BERLIN

[02/05/2017]

The competition seeks the creation of a middle school (age group 5-12) that completely negates the present day ‘bench-table-chalkboard’ idea of a classroom and a regularized building typology of a... więcej

Konkursy z branży arch...

[26/06/2017]

Dzień dobry,

czy możecie polecić aktualne konkursy z branży architektury wnętrz
lub fora, na których takie konkursy są ogłaszane? Będziemy bardzo
wdzięczni za informacje.

Pozdrawiamy,
I... więcej

Re: ogród marzeń

[26/06/2017]

Fajnie to wygląda, jak poza małymi lampkami, ogród jest również oświetlony większymi lampami. Polecam zajrzeć na tą stronę http://luxon.pl/produkty/oswietlenie-uliczne/ więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×