Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Teatr Polski w Szczecinie

Praca otrzymała II nagrodę w Konkursie na Opracowanie architektoniczno-urbanistycznej koncepcji rozbudowy Teatru Polskiego w Szczecinie. Autor: Czuba-Latoszek Sp. z o. o.

Praca otrzymała II nagrodę w Konkursie na Opracowanie architektoniczno-urbanistycznej koncepcji rozbudowy Teatru Polskiego w Szczecinie. Autor: Czuba-Latoszek Sp. z o. o.

Praca otrzymała II nagrodę w Konkursie na Opracowanie architektoniczno-urbanistycznej koncepcji rozbudowy Teatru Polskiego w Szczecinie.

Koncepcja została oparta na trzech głównych założeniach projektowych:

1. Umożliwienie dostępu do obiektu od nabrzeża Odry.
Zwiększenie dostępności do zespołu teatrów proponuje się poprzez zlokalizowanie wejścia do nowej części z poziomu ul. Jana z Kolna oraz utworzenie kręgosłupa funkcjonalnego w postaci swoistego foyer - tarasowo wznoszących się scen - łączącego istniejące główne wejście z projektowanym.
Dostępność publiczna podkreślona jest poprzez czytelne połączenie części plenerowej z poziomem ulicy Jana z Kolna. Na taras widokowy można dostać się zarówno z budynku teatru, z poziomu skarpy, jak również z poziomu nabrzeża Odry.

II miejsce w konkursie na Opracowanie architektoniczno-urbanistycznej koncepcji rozbudowy Teatru Polskiego w Szczecinie - Czuba Latoszek Sp. z o.o.

2. Podkreślenie charakteru lokalnej dominanty historycznego budynku Teatru.
Aby uniknąć zasłonięcia istniejącego budynku proponuje się ograniczenie zabudowy bezpośredniego otoczenia jedynie do tarasu widokowego. Zewnętrze nowych obiektów to dach/ plac publiczny „piąta fasada”, na który możemy się łatwo dostać i gdzie możemy oderwać się od codzienności.
Powstała przestrzeń jest sceną, na której, i pod którą odbywają się przedstawienia.

Istniejące stare drzewa, zabytkowy budynek teatru oraz panorama na Odrę tworzą dla niej naturalną scenografię. Projektowany budynek, nie stanowi bariery, nie trzeba go omijać, wręcz przeciwnie, wchodzi w interakcję z przestrzenią miejską. Jego funkcja przyczynia się do stworzenia relacji, w której wchodząc na taras- scenę stajemy się częścią wielowątkowego przedstawienia, zaś skala i potencjał przestrzeni pozwala odnieść wrażenie uczestniczenia w czymś wyjątkowym.

Istotnym elementem budującym tożsamość miejsca jest charakter nawierzchni. Pokrycie całego tarasu szlachetnym drewnem nawiązuje do desek scenicznych i pomostów nadmorskich. Po zapadnięciu zmroku, dzięki wyciętym w tak powstałej swoistej tkance otworom - oknom, pojawiają się na niej charakterystyczne efekty świetlne. W ciągu dnia zaś, przenikają promienie słoneczne, zapewniając niezbędne doświetlenie galerii wystawowej, foyer, kawiarni, restauracji, garderób aktorów…

II miejsce w konkursie na Opracowanie architektoniczno-urbanistycznej koncepcji rozbudowy Teatru Polskiego w Szczecinie (Kino Letnie) - Czuba Latoszek Sp. z o.o.

3. Uwolnienie ogrodu plenerowego od ruchu kołowego.
Zewnętrzny ogród plenerowy został przewidziany jako przestrzeń otwarta na interakcję społeczną. Dzięki uwolnieniu od ruchu kołowego został zintegrowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie z przestrzenią publiczną miasta. Jego centralną część stanowi plac wejściowy, można się z niego dostać do istniejącego budynku teatru, na plac wystawienniczy, do amfiteatru oraz na wielopoziomową scenę -taras widokowy, łączący się z nabrzeżem Odry wzdłuż ul. Jana z Kolna. Otwarcie to podnosi miejską rangę ulicy Jana z Kolna i wpisuje się w niecodzienny charakter przestrzeni imprez miejskich.
Nieregularny kształt i bogaty program: patio kawiarniane, ogród zimowy, kino letnie, plac imprezowy, pochylnia widokowa, pozwalają na budowanie relacji społecznych między użytkownikami poszczególnych części obiektu, zaś aleja prowadząca wzdłuż brukowanej ulicy Swarożyca do Parku Żeromskiego stanowi połączenie z tkanką historyczną miasta.

Wewnętrzny ogród plenerowy przewidziany jest jako przestrzeń skupienia i wypoczynku dla pracowników teatru. Dostępny jest przez parking biurowy i od strony nowego skrzydła budynku przez patio aktorów zaprojektowane pomiędzy salami prób.

Skład zespołu

  • Maciej Latoszek - koordynacja projektu
  • Justyna Szczubeł - architektura
  • Michał Koć - architektura
  • Zuzanna Bluszcz - architektura
  • Agnieszka Kowalewska - architektura krajobrazu
  • Mariusz Mierzejewski - opracowanie graficzne
  • Andrzej Zbirański - makieta

II miejsce w konkursie na Opracowanie architektoniczno-urbanistycznej koncepcji rozbudowy Teatru Polskiego w Szczecinie (ogródek kawiarniany) - Czuba Latoszek Sp. z o.o.

II miejsce w konkursie na Opracowanie architektoniczno-urbanistycznej koncepcji rozbudowy Teatru Polskiego w Szczecinie (Amfiteatr) - Czuba Latoszek Sp. z o.o.

II miejsce w konkursie na Opracowanie architektoniczno-urbanistycznej koncepcji rozbudowy Teatru Polskiego w Szczecinie (Dolny Plac Wejściowy) - Czuba Latoszek Sp. z o.o.

II miejsce w konkursie na Opracowanie architektoniczno-urbanistycznej koncepcji rozbudowy Teatru Polskiego w Szczecinie (Taras z Ogrodem Zimowym) - Czuba Latoszek Sp. z o.o.

Źródło: Czuba-Latoszek Sp. z o. o.
Dodano: 29/10/2010
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

BARCELONA SOCIAL HOUSING COMPETITION

[13/09/2017]

Barcelona is going through a moment of housing emergency where 40% of the purchases of flats are made only to invest and the increase of tourist apartments exponentially increases the price of rent... więcej

TERRACE FOR THE ACROPOLIS COMPETITION

[13/09/2017]

It proposes to design the space called THE TERRACE OF THE ACRÓPOLIS which is to be built not far from the ancient temples to offer a privileged archeological point of view. więcej

Re: Rolety noc dzień c...

[23/10/2017]

ja chyba wolę te dzień i noc ;p więcej

Re: Skuteczny alarm do...

[23/10/2017]

chyba każdy alarm jest skuteczny... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×