Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Wielkopolska Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Środzie Wielkopolskiej

Wielkopolska Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Środzie Wielkopolskiej - rozwinięcie koncepcji, która zdobyła I nagrodę w konkursie, autor projektu: Magdalena Mackiewicz-Adamczewska, Marcin Wnęk

Wielkopolska Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Środzie Wielkopolskiej - rozwinięcie koncepcji, która zdobyła I nagrodę w konkursie, autor projektu: Magdalena Mackiewicz-Adamczewska, Marcin Wnęk

Projekt jest rozwinięciem koncepcji, która zdobyła I nagrodę w konkursie dwustopniowym na opracowanie kompletnego, wielobranżowego projektu budowlano-wykonawczego pod nazwą Centrum Edukacji w Środzie Wielkopolskiej.
Inwestycję podzielono na dwa etapy. Część dydaktyczna z podstawowymi funkcjami znalazła się w pierwszym etapie. Na realizację czeka duża sala sportowa oraz zagospodarowanie działki w okolicy stawu.

Koncepcja architektoniczna

W centrum założenia stanął "pęknięty tubus", od niego promieniście rozchodzące się prostopadłościany przykryte pulpitowymi dachami, mieszczące klasy i pracownie.
Nie ma ciemnych korytarzy - są otwierające się na zielone dziedzińce przestrzenie przy klasach, forum uczniowskie oświetlone szklanym dachem i szklanymi ścianami pomiędzy skrzydłami. Jest sala wielofunkcyjna i sala sportowa, które oddzielając szkołę od okalającej działkę ulicy.

Kompleks budynków ukształtowano jako dwukondygnacyjny, z jednokondygnacyjną częścią rekreacyjną.

Wielkopolska Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Środzie Wielkopolskiej, autor projektu: Magdalena Mackiewicz-Adamczewska, Marcin Wnęk

Układ i komunikacja

Forma walca dla atrium (A) wydała się najlepszym rozwiązaniem dla ogniskującego forum, "wciągającego" wszystkie funkcje miejsca. Walec atrium stoi na osi ulicy dojazdowej do Centrum, otwierając się w kierunku miasta przeszkleniem. Ściana sali audytoryjnej (G), wyprowadzona po promieniu kieruje wzrok do jego wnętrza pod przekryte ośmiokątnym świetlikiem forum ze sceną i ekranem. Wszystkie skrzydła zaprojektowano w formie prostopadłościanów wbijających się w walec atrium, przekrytych dachem pulpitowym, z ryzalitem od strony południowej. Skrzydło administracji (B) stoi prostopadle do osi wejścia do szkoły, tworząc z budynkami atrium, sali wielofunkcyjnej i sali sportowej elewację frontową Centrum. Od skrzydła dydaktycznego (C) oddziela je Dziedziniec Wiedzy. Skrzydła (C i D) oddzielone od siebie Dziedzińcem Nauki są funkcjonalnie identyczne. Wszystkie skrzydła oraz atrium tworzą w przestrzeni i planie dynamiczną formę, która "przechodzi" w spokojniejsze formy małej i dużej sali sportowej. Mała sala sportowa (E) łączy w sobie funkcje wykładową, sportową oraz gastronomiczną. Duża sala sportowa (F), mimo swoich gabarytów nie przytłacza dzięki regularnemu rytmowi wąskich i wysokich okien. Do kompleksu rekreacyjno-sportowego prowadzi niezależne od głównego wejście z ulicy. Stwarza to dogodne warunki do swobodnego planowania zajęć dla każdej z funkcji obiektu. Uzupełnieniem funkcji sportowych są boiska i kort tenisowy na świeżym powietrzu.

Wielkopolska Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Środzie Wielkopolskiej, autor projektu: Magdalena Mackiewicz-Adamczewska, Marcin Wnęk

Wielkopolska Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Środzie Wielkopolskiej, autor projektu: Magdalena Mackiewicz-Adamczewska, Marcin Wnęk

Wielkopolska Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Środzie Wielkopolskiej, autor projektu: Magdalena Mackiewicz-Adamczewska, Marcin Wnęk

Wielkopolska Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Środzie Wielkopolskiej, autor projektu: Magdalena Mackiewicz-Adamczewska, Marcin Wnęk

Wielkopolska Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Środzie Wielkopolskiej, autor projektu: Magdalena Mackiewicz-Adamczewska, Marcin Wnęk

Wielkopolska Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Środzie Wielkopolskiej, autor projektu: Magdalena Mackiewicz-Adamczewska, Marcin Wnęk

Wielkopolska Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Środzie Wielkopolskiej, autor projektu: Magdalena Mackiewicz-Adamczewska, Marcin Wnęk

Informacje techniczne

Obiekt: Wielkopolska Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Środzie Wielkopolskiej
Inwestor: Fundacja Edukacja
Autorzy:

  • arch. Magdalena Mackiewicz-Adamczewska
  • arch. Marcin Wnęk

Współpraca:

  • arch. Michał Nowak
  • arch. Magdalena Gradys
  • arch Mariusz Jankowiak

Powierzchnia terenu: 23 233 m2
Powierzchnia zabudowy: 3 802 m2
Powierzchnia netto: 5 165 m2
Kubatura: 20 962 m3
Konkurs: 2003
Projekt: 2004, 2009

Dodano: 10/01/2011
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

Konkurs KOŁO: Rewitalizacja Starego Koryta Warty w Poznaniu

[10/04/2017]

Do 8 maja, w ramach konkursu organizowanego przez markę KOŁO, młodzi architekci mogą zgłaszać projekty budynku z funkcją toalety w Starym Korycie Warty w Poznaniu oraz dodatkowe funkcje dla tego ob... więcej

Konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania Nowego Rynku i placu Jana Metziga w Lesznie oraz powiązań funkcjonalno - przestrzennych. Konkurs SARP nr 971.

[09/04/2017]

Obszar opracowania konkursowego jest częścią historycznego układu urbanistycznego miasta Leszna objętego ochroną konserwatorską i znajduje się na terenie objętym obowiązującym aktualnym miejscowym... więcej

Re: Sprawdzanie autokaru

[28/04/2017]

Bardzo cenne wskazówki. Ja nie wyobrażam sobie korzystania z nieaktualnych systemów, również tych nawigacyjnych. Właśnie dlatego uważam, że warto brac od razu takie nawigacje jak http://tomtom.com/... więcej

uszczelki jakie na izo...

[28/04/2017]

Witajcie! Może Wy mi cos doradzicie, bo nie jestem trochę sceptycznie nastawiony do tego.. a chodzi o uczczelki jako izolację , jedni mowią że wystarczą inni ze lepiej nie i nie bardzo wiem ... Czy... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×