Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Willa pod Stuttgartem

zdjęcie Wallpaper

zdjęcie Wallpaper

Założeniem projektu było stworzenie estetycznej kombinacji budynku mieszkalnego i przestrzeni biurowej – pracowni inwestora. Jednocześnie projekt miał uwzględniać ścisły związek budynku z krajobrazem przez stworzenie ekspansywnej otwartej przestrzeni wnętrza.

Projekt: Marcus Kaestle, Andreas Ocker i Michel Roeder z pracowni C18 Architects for Stuttgart-based.

Projekt jest metaforą pudełka/szkatuły na klejnoty (właścicielem posiadłości jest znany twórca biżuterii Georg Spreng). Budynek łączy część mieszkalną i studio artysty. Od strony ulicy budynek stanowi jednorodną bryłę, której elewacja przypomina białą glazurę, w przeważającej części jednokondygancyjną, przerwaną jedynie cofniętym dziedzińcem wejściowym i pokojem-wieżą. Niski murek ciągnący się przy usytuowanym z boku wejściu do budynku pozwala odwiedzającym spojrzeć w głąb położonego na poziomie ogrodu atrium i basenu.

Od strony ogrodu widać dwie kondygnacje znajdujące się poniżej pokoju-wieży.


Fasada ogrodowa rozciąga się na szczycie stromego zbocza, od otoczenia oddziela ją wąski pasek basenu, z którego rozciąga się widok na rozciągające się w oddali wzgórza. Innowacyjnym pomysłem są specjalne zasłony zakrywające wielkie powierzchnie okien przymocowane na zewnątrz budynku. Podobne zasłony osłaniają również basen. Pozwalają one dowolnie kształtować przestrzeń wnętrz, otwierając ją na ogród, lub zamykając.

Poziom wejściowy mieści się nad rozległą przestrzenią studia/pracowni, ale większość pomieszczeń prywatnych jest usytuowana pod nim. Z pierwszego dziedzińca prowadzą drzwi do następnego dziedzińca, skąd pomalowaną na niebiesko klatką schodową schodzi się do części prywatnej prowadzącej przez kuchnię - z okrągłym świetlikowym sufitem - do jadalni.

Za klatką schodową znajduje się seria sypialni z łazienkami i szklany korytarz prowadzący do schodów do wyżej położonego przeszklonego pokoju z widokiem na rozległy krajobraz.

Źródło: Wallpaper
Autorzy: og
Dodano: 11/03/2009, Zmodyfikowano: 11/03/2009
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

PRZEBUDOWA TOALET PUBLICZNYCH W OBIEKCIE HALI WIDOWISKOWO-SPORTOWEJ "SPODEK"

[21/07/2017]

Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem estetycznym funkcjonalnym i użytkowym koncepcji przebudowy pomieszczeń toalet publicznych w Hali Widowiskowo-Sportowej „Spodek" w Katowi... więcej

Centrum Przestrzeni Innowacyjnej SGH

[21/07/2017]

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ogłosiła „Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z roz... więcej

Re: Zagospodarowanie p...

[24/07/2017]

Przecież na rynku są firmy, które świadczą takie usługi. Ja bym nie ryzykował korzystaniem z niesprawdzonych usługodawców. Najlepiej od razu wybrać takie firmy jak Budplan i mieć pewność, że wszyst... więcej

Re: ubiór do biura

[24/07/2017]

Przede wszystkim trzeba ubrać się elegancko. Skoro idziemy tam realizować konkretne projekty, to warto okazać szacunek współpracownikom i szefostwu. Myślę, że kobietom bardzo do gustu przypadną top... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×