Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Zespół przedszkolno-szkolny w Warszawie

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej kompleksu przedszkolno-szkolnego w Warszawie. Autor projektu: Pracownia Architektoniczna BNS

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej kompleksu przedszkolno-szkolnego w Warszawie. Autor projektu: Pracownia Architektoniczna BNS

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej kompleksu przedszkolno-szkolnego przy ulicy Św. Urszuli Ledóchowskiej w Warszawie.

Autorem projektu jest Pracownia Architektoniczna BNS.

Idea projektu

Projektowany kompleks budynków składa się ze żłobka, przedszkola, szkoły podstawowej gimnazjum oraz sal sportowych. Istotną zasadą koncepcji było szukanie równowagi i harmonii pomiędzy jednorodnością architektoniczną całości a zróżnicowaniem poszczególnych części zespołu obiektów.

Założono także dalej idące zróżnicowanie w urządzeniu, wyglądzie i kolorystyce wnętrz poszczególnych części zespołu. Dążono do stworzenia nastroju przyjaznej codzienności, z którą dzieci będą obcować przez lata wychowania i edukacji. Poszukiwano harmonii i ładu oraz umiarkowanej emocjonalności projektowanej architektury.

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej kompleksu przedszkolno-szkolnego w Warszawie. Autor projektu: Pracownia Architektoniczna BNS

Założenia projektu

Zasadą ukształtowania przestrzennego projektowanego zespołu jest dostosowanie architektury i skali obiektów do jego użytkowników, czyli w tym wypadku dzieci w różnym wieku. Zasada ta koresponduje z „gaikowym” charakterem zadrzewionej działki.

Ograniczoną wysokość, pochylone połacie dachowe nakazuje plan miejscowy.

Dodatkowo poprzez podział budynków na segmenty o różnie ukształtowanych dachach z tym samym kątem nachylenia i małe „dziecięce” domki w elewacji żłobka i przedszkola, optycznie zmniejszono skalę budynku, stosownie do percepcji użytkownika.

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej kompleksu przedszkolno-szkolnego w Warszawie. Autor projektu: Pracownia Architektoniczna BNS

Elewacje

Elewacje głównych brył szkoły podstawowej i częściowo gimnazjum przecinają naprzemienne fragmenty kolorowych pionów z barwionej sklejki w płaszczyźnie okien i wysuniętych płaszczyzn podzielonych murów, co daje efekt rozdrobnienia i koresponduje z rytmami pionów rosnących wokół drzew. Wszystkie główne wejścia zaznaczono przestrzennie "portalami" o zróżnicowanej kolorystyce okładziny z barwionej sklejki i skali dostosowanej do konkretnego budynku.

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej kompleksu przedszkolno-szkolnego w Warszawie. Autor projektu: Pracownia Architektoniczna BNS

W skład zespołu autorskiego weszli:

  • arch. Krystyna Szypulska,
  • arch. Bożena Staniszewska,
  • arch. Katarzyna Chmiel

Współpraca:

  • arch. Maciej Boguski
  • arch. Marcin Karbownik
Źródło: BNS
Dodano: 13/10/2011
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

MILICKI RYNEK JAKO BEZPIECZNE CENTRUM SPOŁECZNO-GOSPODARCZE

[30/10/2017]

Otwarty konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu przestrzeni publicznej. więcej

The Unbelievable Challenge 2017 is here

[30/10/2017]

The Unbelievable Challenge architectural ideas competition for architect and design students as well as young professionals in these fields. The Unbelievable Challenge introduced the Finnish Mr. Sa... więcej

Mozaika w kuchni.

[13/12/2017]

Co sądzicie o zastosowaniu tak zwanej mozaiki: http://www.paradyz.com/plytki/mozaika
w kuchni? Widziałam wiele wykończeń z takiego typu mozaiką ale w łazience ale nigdy w kuchni. Co sądzicie o ta... więcej

Re: Ogrodzenie

[13/12/2017]

Jakie ogrodzenie na działkę możecie polecić? więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×