Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Zrównoważony biurowiec

Biurowiec koncernu Umicore - Antwerpia; fot.: Reynaers

Biurowiec koncernu Umicore - Antwerpia; fot.: Reynaers

W przemysłowej przestrzeni Antwerpii (Belgia) powstał nietypowy, zrównoważony budynek biurowy.

Niezwykły wygląd nowego biurowca, który należy do koncernu Umicore, silnie kontrastuje z przemysłowym charakterem jego otoczenia - czworokątnymi magazynami, starymi fabrykami i opuszczonymi działkami przemysłowymi. Wykonana z cynku powłoka zewnętrzna, transparentne elementy konstrukcyjne ze szkła oraz wykończenie wnętrza w kolorze białym nadają budynkowi uderzająco jasny wygląd. Pofałdowany element konstrukcyjny, tworzący swoiste meandry biegnące od podłogi, poprzez ścianę aż do sufitu, jest z obydwu stron ograniczony przeszklonymi ścianami osłonowymi.

Biurowiec koncernu Umicore w Antwerpii. fot.: Reynaers

Idea projektu

Autorce projektu - belgijskiej architektce, Sylvie Bruyninckx - zależało na stworzeniu zrównoważonego i efektywnego energetycznie budynku. Dlatego też postanowiła zastosować w nim elementy ze szkła wielowarstwowego, umożliwiającego maksymalne zachowanie energii 
i ograniczenie do minimum strat ciepła. Przygotowanie projektu wymagało od naszego biura projektowego długich poszukiwań, ponieważ chcieliśmy znaleźć elementy 
o doskonałych parametrach izolacyjnych (K=1,0W/m2K), spełniające również nasze wymagania konstrukcyjne – tłumaczy Bruyninckx.

Głębokość profili zastosowanych do wykonania ścian osłonowych wynosi 
od 13 do 19 cm, w zależności od wysokości i szerokości poszczególnych sekcji. Konstrukcja ścian osłonowych, choć zaprojektowana w sposób dający wrażenie stonowanej rytmiczności, pozostaje dobrze widoczna i zapewnia elegancką przeciwwagę dla ekspresyjnie pofałdowanych betonowych elementów konstrukcyjnych. Profile pionowe zamontowano bez użycia jakichkolwiek elementów osłonowych, aby zredukować do minimum ich widoczność. W tym celu wybrano profile w kolorze grafitowym, a więc ciemniejszym od koloru powłoki cynkowej, dzięki czemu powstało optyczne wrażenie cofnięcia przeszklonej ściany, co podkreśliło spokojny charakter zewnętrznego wyglądu budynku.

Biurowiec koncernu Umicore w Antwerpii. fot.: Reynaers

Biurowiec koncernu Umicore w Antwerpii. fot.: Reynaers

------------
Budynek koncernu UMICORE
Architekt: Conix Architects, Antwerpia
Producent: Couwenberg en Schellens nv, Weelde
Systemy Reynaers: CW 60

Dodano: 14/05/2010, Zmodyfikowano: 03/11/2013
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Komentarze

a ja się nie zgadzam

Dodano: Środa, 30 Czerwiec 2010, 13:41, Autor: karol

uważam, że ma coś w sobie

tez uwazam ze brzydkie

Dodano: Poniedziałek, 31 Maj 2010, 09:38, Autor: obserwator

jak w temacie. Kupa

Brzydkie.

Dodano: Niedziela, 23 Maj 2010, 10:55, Autor: Gość

Brzydkie!

Newsletter

facebook

Aktualności

MILICKI RYNEK JAKO BEZPIECZNE CENTRUM SPOŁECZNO-GOSPODARCZE

[30/10/2017]

Otwarty konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu przestrzeni publicznej. więcej

The Unbelievable Challenge 2017 is here

[30/10/2017]

The Unbelievable Challenge architectural ideas competition for architect and design students as well as young professionals in these fields. The Unbelievable Challenge introduced the Finnish Mr. Sa... więcej

Biuro detektywistyczne

[18/11/2017]

5 lat żyłem w związku, który był zgniły z każdej strony. W domu byliśmy dla siebie najważniejsi. Cieszyliśmy się, uśmiechaliśmy się do siebie, spędzaliśmy razem czas. To było coś wyjątkowego. Wszys... więcej

Re: Komputer dla archi...

[18/11/2017]

taki komputer to pewnie duży wydatek... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×