Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Pozostałe projekty

Biurowiec centrali Kaufland Polska we Wrocławiu

Charakter: Budynki biurowe
Autorzy projektu: GrupaRB
Pracownia: Grupa RB

Galeria

Budowa biurowca centrali Kaufland Polska trwała od połowy 2014 roku. Prace budowlane już się zakończyły, a pracownicy przeprowadzają się właśnie do nowej siedziby. Autorem projektu biurowca jest wrocławskie biuro architektoniczne Grupa RB

Nowa siedziba centrali Kaufland Polska znajduje się przy skrzyżowaniu al. Armii Krajowej z ul. Ziębicką na wrocławskich Krzykach. Dotąd dość zdewastowaną i nieuporządkowaną tkankę miejską kształtowała tu niska zabudowa i funkcja charakterystyczna raczej dla przedmieścia miasta niż jego centrum i reprezentacyjnej części, którą niewątpliwie jest otulina jednej z głównych arterii komunikacyjnych Wrocławia, czyli al. Armii Krajowej, tzw. obwodnicy śródmiejskiej.

Kształt i lokalizacja budynku na działce podporządkowane zostały przebiegowi ulic, kreując ich pierzeje i porządkując urbanistycznie ten obszar miasta. Lokalizacja budynku w zabudowie pierzejowej wymusiła przebudowę infrastruktury znajdującej się w pasie drogowym przyległych ulic. Zaowocowało to całkowitą modernizacją części terenów publicznych znajdujących się pomiędzy jezdniami, a powstałym budynkiem. Stworzono nowe ciągi piesze, rowerowe i tereny zielone.

Elewacja – zastosowane rozwiązania

Siedmiokondygnacyjny biurowiec to budynek o bardzo klarownym układzie, wynikającym z jego funkcji i ściśle jej podporządkowanym. Elewacja została utrzymana w uspokojonej formie, bez zbędnych zabiegów stylistycznych. Ma ona odzwierciedlać charakter inwestora i użytkownika obiektu - firmy o stabilnej i ugruntowanej pozycji w branży handlowej.

Od zewnątrz, czyli od strony al. Armii Krajowej i ul. Ziębickiej, elewacja zbudowana jest z naprzemiennie położonych pasów okiennych i międzykondygnacyjnych. Te drugie wykonano z kaset aluminiowych i poprzez wprowadzenie dodatkowych ich podziałów całość elewacji utrzymano w wyraźnym, horyzontalnym układzie. Na odbiór wizualny budynku wpływa też zastosowany detal – skontrastowanie wysuniętych, niczym niezakłóconych pasów międzyokiennych z cofniętymi, utrzymanymi w ciemniejszej barwie pasami okien. Zostały one dodatkowo urozmaicone odpowiednio dobranymi profilami okiennymi oraz systemem żaluzji zewnętrznych z charakterystycznym rytmem pionowych, zewnętrznych prowadnic.
– Ten z pozoru banalny, horyzontalny układ elewacji, jednoznacznie odbierany z dalszej perspektywy, dzięki zastosowanym detalom, łącznie z odpowiednim doborem kolorystyki, oglądany z bliższej odległości zyskuje głębię i wieloplanowość. Elewacja staje się wyrazista i nie sprawia wrażenia płaskiej – mówi Leszek Wdowiak, architekt, dyrektor działu projektowego w Grupie RB.

Od strony wewnętrznej projektanci wprowadzili dodatkowe elementy rozrzeźbiające bryłę budynku, które nadały elewacji w tym miejscu nieco mniej rygorystyczny, a tym samym jeszcze bardziej przyjazny klimat. Zaprojektowali w pełni przeszklone, częściowo wysunięte ze ścian głównych klatki schodowe.

W narożu budynku zlokalizowano wejście główne do biurowca. Dokonano tu pewnej transformacji pasmowej elewacji - przebiegające pasy międzykondygnacyjne „odrywają się” od głównej bryły, a w ich miejsce pojawia się pełne przeszklenie w postaci szklanej fasady. W ten architektonicznie oszczędny sposób budynek uzyskał dynamiczny i ekspresyjny element stanowiący o jego charakterze.

Uniwersalne wnętrza

Obiekt zaprojektowano z uwzględnieniem niemieckich norm DIN dotyczących budowy obiektów „bez barier” (z wszelkimi udogodnieniami dla osób niepełnosprawnych) oraz wyposażono w zaawansowane systemy sterowania budynkiem (BMS).

Szerokość budynku przyjęto w taki sposób, aby maksymalnie doświetlić wnętrza z pomieszczeniami biurowymi i aby mogły być one swobodnie dzielone. Mogą funkcjonować jako powierzchnie typu „open space” (obecnie większa część budynku), ale bez żadnego problemu i w sposób bardzo ekonomiczny można w nich wydzielić standardowe pomieszczenia biurowe. Same powierzchnie „open space” zostały dość mocno zhumanizowane. W pasie środkowym tych pomieszczeń wprowadzono tzw. powierzchnie komunikacyjne – obok ogólnodostępnego sprzętu biurowego znajdują się tam również rośliny, stoliki, kanapy i fotele, przy których pracownicy mogą się spotkać na chwilę rozmowy czy wspólna pracę.

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Inne projekty:

Przyjazne przestrzenie biurowe nowej centrali Kauflandu

Data dodania: 28/06/2016

Właściwa organizacja warunków pracy jest coraz bardziej istotna dla pracodawców. Zgodnie z aktualnymi trendami w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi właściwe planowanie, tworzenie wnętrz przyjaz...

więcej

Biurowiec centrali Kaufland Polska we Wrocławiu

Data dodania: 29/06/2016

Budowa biurowca centrali Kaufland Polska trwała od połowy 2014 roku. Prace budowlane już się zakończyły, a pracownicy przeprowadzają się właśnie do nowej siedziby. Autorem projektu biurowca jest wr...

więcej

Realizacje:

Grupa RB dla sieci sklepów Kaufland

Data dodania: 31/12/2015

Tworzenie projektów w oparciu o szczegółowe wytyczne od zagranicznego inwestora to dla biura projektowego spore wyzwanie. Sieci handlowe tworzą swoje obiekty zgodnie z bardzo precyzyjnymi wytycznym...

więcej

Partner Point II powstaje na wrocławskich Krzykach

Data dodania: 01/04/2016

W ramach inwestycji Partner Point przy ul. Życzliwej powstał dotąd kompleks 3 biurowców. Od sierpnia 2015 roku trwa realizacja II etapu inwestycji dewelopera Partner Capital Group, a jego zakończen...

więcej

Nowy budynek biurowo-usługowy na wrocławskim Muchoborze

Data dodania: 25/04/2016

W jednej z najintensywniej rozwijających się dzielnic Wrocławia, na Muchoborze Wielkim, powstaje obiekt, który ma odpowiedzieć na potrzeby mieszkańców. Elastycznie zaprojektowane powierzchnie w bud...

więcej

Kamienica Pańska w Świdnicy

Data dodania: 31/05/2016

W 2014 roku Świdnicy powstała inwestycja, która jest doskonałym przykładem zagospodarowania obszaru leżącego w historycznym centrum miasta. Na terenie Starego Miasta, przy ul. Pańskiej 2a i 2b, u z...

więcej

Funkcjonalny i przyjazny open space – wyzwanie dla architekta

Data dodania: 31/08/2016

Z badań przeprowadzonych przez firmę Sedlak&Sedlak wynika, że nieodpowiednie warunki pracy są jedną z najczęstszych przyczyn zmiany miejsca zatrudnienia. Funkcjonalne i przyjazne biuro w pozytywny...

więcej

Zobacz więcej informacji o użytkowniku:

Dodane przez: GrupaRB
Dodano: 29/06/2016
Powrót do kategorii: Pozostałe projekty

Newsletter

facebook

Aktualności

KONKURS NA OPRACOWANIE KONCEPCJI ARCHITEKTONICZNEJ MOSTU PIESZO–ROWEROWEGO PRZEZ WISŁĘ (COMPETITION FOR AN ARCHITECTURAL CONCEPT OF A PEDESTRIAN AND CYCLIST BRIDGE OVER THE VISTULA RIVER)

[08/01/2017]

Celem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem architektonicznym, wizualnym, użytkowym, komunikacyjnym i ekonomicznym koncepcji architektonicznej mostu pieszo-rowerowego./The aim of the com... więcej

Konkurs architektoniczno-urbanistyczny na opracowanie koncepcji przebudowy schodów terenowych wraz z otoczeniem pomiędzy ulicą Kalwaryjską i ulicą Zamoyskiego stanowiących przedłużenie ulicy Śliskiej w Krakowie.

[08/01/2017]

W zakresie realizacyjnym konkursu, zamawiający spodziewa się uzyskania najlepszych rozwiązań pod względem urbanistycznym, architektonicznym i funkcjonalnym oraz optymalnych rozwiązań materiałowych,... więcej

Koszt projektu instala...

[21/01/2017]

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje przygotowanie przez elektryków z którymi współpracujecie:
- adaptacji projektu gotowego
- wykonanie instalacji elektrycznej wewnętrznej w indywidua... więcej

Re: Panele czy deska?

[20/01/2017]

I znowu, kto co woli... ja mam w domu panele i nie narzekam, ale ktoś inny będzie np. wolał deskę, bo też wygląda ładnie. Myślę, że panele są mniej wytrzymałe na wilgoć i inne rzeczy związane z uży... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×