Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Budynki

Biurowiec klasy A - Ericpol Software Pool

Charakter: Budynki biurowe
Data realizacji: 2015
Lokalizacja: Łódź, ul. Sienkiewicza
Powierzchnia: 12121,00 m2
Pracownia: HORIZONE STUDIO

Ericpol Software Pool: technologia w służbie tradycji

Historia projektu sięga grudnia 2011 roku, kiedy to Ericpol – jedna z największych polskich firm teleinformatycznych – kupił zdewastowaną działkę w centrum Łodzi, u zbiegu ul. Sienkiewicza i Tymienieckiego. Na działce mieścił się popularny w PRL-u miejski basen Olimpia, który przez ostatnie dekady popadał w ruinę.

Otoczenie
Nieruchomość sąsiaduje z neorenesansowym pałacem Scheiblerów i obejmuje fragment dawnego ogrodu pałacowego, na terenie którego znajduje się pięć pomników przyrody. Teren ten w całości objęty jest ochroną wojewódzkiego konserwatora zabytków.

Bryła budynku
Pogodzenie wymogów funkcjonalnych z ograniczeniami stawianymi przez konserwatora zabytków oraz restrykcyjnymi warunkami zabudowy stanowiło główne wyzwanie projektu. W wyniku przeprowadzonych analiz widokowych biurowiec otrzymał formę czterokondygnacyjnej, dwuskrzydłowej bryły, spiętej w centralnej części przeszklonym łącznikiem (mieszczącym lobby windowe oraz przeszklone sale konferencyjne). Tak powstał budynek na rzucie zbliżonym do litery X, którego forma umożliwiła optymalne wykorzystanie terenu i pozwoliła zmieścić zadany przez inwestora program funkcjonalny. Zastosowana forma dała dużą elastyczność w zakresie aranżacji powierzchni biurowych.

Cegła i fasady
Projektując fasady architekci starali się nawiązać do kontekstu XIX-wiecznej zabudowy przemysłowej Łodzi, nie tracąc zarazem współczesnego języka architektonicznego.
Pełne fragmenty elewacji obłożono jasnoszarą, ręcznie formowaną i tradycyjnie wypalaną cegłą, pochodzącą z duńskiej manufaktury Petersen Tegl. Ta wyrafinowana struktura, wynik drobiazgowych ustaleń z łódzkim wojewódzkim konserwatorem zabytków, nadała budynkowi wyjątkowej, niejednorodnej barwy, będącej tłem dla akcentów kolorystycznych elewacji.
Współczesne, przeszklone płaszczyzny z pionowymi zacieniaczami (których charakter nawiązuje do kolorystyki zapisanej w identyfikacji wizualnej firmy Ericpol) oddają rytm fasad XIX-wiecznych zabudowań fabrycznych Łodzi.

Stropy termoaktywne TABS
Jedną z pierwszych analiz wykonanych przez Horizone Studio było sprawdzenie możliwej wysokości poszczególnych kondygnacji w kontekście ograniczenia gabarytu obiektu do 16 metrów. Okazało się, że brakuje ok. 1,5 metra, aby zachować komfortową 3-metrową wysokość pomieszczeń i jednocześnie zaplanować sufity podwieszone nad którymi można by było poprowadzić instalacje klimatyzacji i wentylacji mechanicznej. W porozumieniu z projektantami instalacji podjęto więc decyzję o rezygnacji z sufitów podwieszanych i tradycyjnego systemu klimatyzacji. W zamian w pomieszczeniach biurowych zastosowano tzw. system stropów termoaktywnych TABS (Thermally Activated Building Systems), jedynie pokoje konferencyjne i wysokie pomieszczenia parteru klimatyzowane są w tradycyjny sposób. Zaletą systemu TABS jest to, że zapewnia pracownikom komfort termiczny (nie ma tu intensywnego, zimnego nawiewu, gdyż stropy chłodzą równomiernie całą swoją powierzchnią), mankamentem zaś duża bezwładność i opóźniony czas reakcji. Dlatego podczas opracowywania projektu wykonawczego, wspólnie z projektantami instalacji z firmy Niras Polska, postanowiono stworzyć tzw. model neuronowy budynku. Jest to dodatkowy algorytm, włączony w system automatyki instalacji, który analizuje między innymi dane odczytywane przez rozmieszczone w obiekcie czujniki i sprawia, że budynek niejako „uczy się” swoich zachowań na przestrzeni czasu. Dodatkowo system łączy się przez internet z dwoma niezależnymi stacjami meteorologicznymi, odczytując prognozę pogody i dostraja się do niej z odpowiednim wyprzedzeniem.

Betony architektoniczne
Konsekwencją rezygnacji z sufitów podwieszonych był pomysł, aby stropy wykonać z eksponowanego betonu architektonicznego. To nadało wnętrzom oryginalny industrialny charakter.
Z betonu architektonicznego zaprojektowane są także wewnętrzne powierzchnie wschodnich i zachodnich ścian oraz ściany klatek schodowych. Na etapie realizacji wykonawca miał obowiązek najpierw stworzyć wielkoformatowe elementy wzorcowe (mock-up), dobierając odpowiednią mieszankę i technologię układania betonu, a dopiero później wykonać je na budowie.

Obniżanie kosztów eksploatacji budynku
Większość biur ma możliwość wentylacji naturalnej oraz hybrydowej (tzw. mixed mode ventilation). W celu ochrony przed przegrzewaniem pomieszczeń zastosowano żaluzje zewnętrzne i szklenia o odpowiednich parametrach. Wewnętrzne korytarze wytyczono tak, aby każdy kończył się dużym przeszkleniem doświetlającym je i kontynuującym relacje z otoczeniem. Ściany działowe głównych sal konferencyjnych wykonano ze szkła, aby również wewnątrz nie tworzyć zbędnych podziałów. Przeprowadzona na etapie projektowym analiza przebiegu „linijki słońca” pozwoliła na zróżnicowanie szklenia fasad, w zależności od ich ekspozycji na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Fasady południowe, wschodnie i zachodnie zostały wyposażone w jednokomorowe zestawy wykorzystujące szkło wysokoselektywne z powłoką niskoemisyjną, co zabezpiecza przed nadmiernymi zyskami ciepła w okresie letnim. Fasada północna, narażona na większe straty ciepła w okresie zimowym, otrzymała zestawy dwukomorowe z zastosowaniem szkła niskoemisyjnego. Dodatkowo przeszklenia zostały wyposażone w zewnętrzne żaluzje przeciwsłoneczne, sterowane przez system BMS. Dzięki zastosowaniu w nich perforacji, nawet po ich opuszczeniu użytkownicy mogą cieszyć się widokiem na otaczający parkowy krajobraz.

Nagrody i wyróżnienia:

Nagroda Roku SARP 2015 za najlepszy zrealizowany obiekt architektoniczny w Polsce w kategorii obiekt użyteczności publicznej – budynek biurowy

Brick Awards 2015 wyróżnienie w konkursie w kategorii Budynek użyteczności publicznej

PLGBC Green Building Awards 2016 zwycięzca w kategorii Najlepszy zrealizowany budynek ekologiczny bez certyfikatu

Obiekt Roku w systemach Aluprof – wyróżnienie

Wystawa Polska.Architecture biurowiec wybrany do grona 20 projektów międzynarodowej wystawy promującej Polskę poprzez architekturę, przygotowanej przez MSZ i miesięcznik "Architektura-murator".

Bauverlag - wyróżnienie jeden z 9 najlepszych budynków ceglanych w Europie

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Inne projekty:

Bunkier Sztuki w Krakowie

Data dodania: 28/12/2016

Wyróżnienie 1-go stopnia w konkursie na przebudowę "Bunkra Sztuki" w Krakowie. Tematem konkursu było opracowanie koncepcji architektonicznej przebudowy, rozbudowy i nadbudowy Galerii Sztuki Wspó...

więcej

Zespół budynków Ratusza Marszałkowskiego w Krakowie

Data dodania: 28/12/2016

Nowy Ratusz Marszałkowski Województwa Małopolskiego w Krakowie, w ramach swoich przestrzeni ma pomieścić pomieszczenia Sejmiku WM, Zarządu Województwa, poszczególnych departamentów Urzędu Marszałko...

więcej

Realizacje:

Biurowiec klasy A - Ericpol Software Pool

Data dodania: 05/03/2015

Ericpol Software Pool: technologia w służbie tradycji Historia projektu sięga grudnia 2011 roku, kiedy to Ericpol – jedna z największych polskich firm teleinformatycznych – kupił zdewastowaną dz...

więcej

Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie

Data dodania: 28/12/2016

Muzeum Lotnictwa Polskiego to wielofunkcyjny budynek, będący wizytówką całego kompleksu muzeum. Jego oficjalne otwarcie miało miejsce 18 września 2010r. Autorami projektu jest zespół Pysall Ruge...

więcej

Zobacz więcej informacji o użytkowniku:

Pracownia: HORIZONE Studio
Dodane przez: horizonestudio
Dodano: 05/03/2015, Zmodyfikowano: 22/12/2016
Powrót do kategorii: Budynki

Newsletter

facebook

Aktualności

PRZEBUDOWA TOALET PUBLICZNYCH W OBIEKCIE HALI WIDOWISKOWO-SPORTOWEJ "SPODEK"

[21/07/2017]

Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem estetycznym funkcjonalnym i użytkowym koncepcji przebudowy pomieszczeń toalet publicznych w Hali Widowiskowo-Sportowej „Spodek" w Katowi... więcej

Centrum Przestrzeni Innowacyjnej SGH

[21/07/2017]

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ogłosiła „Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z roz... więcej

Re: Meble modułowe?

[22/07/2017]

I just want to say thanks for your wonderful post, it is contain a lot of knowledge and information that i needed right now. I wanna tell you that if you want to get more fun and enjoyment then vis... więcej

Re: Projekt domu

[22/07/2017]

Ciekawe pomysły :) więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×