Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Budynki zrównoważone

PLGBC Green Building Awards 2016 - nagrody dla ekologicznych budynków użyteczności publicznej w Polsce

PLGBC Green Building Awards 2016 - nagrody dla ekologicznych budynków użyteczności publicznej w Polsce

PLGBC Green Building Awards 2016 - nagrody dla ekologicznych budynków użyteczności publicznej w Polsce

Nestlé House, Biurowiec Ericpol Software Pool, Mennica Legacy Tower, Nowa siedziba WFOŚiGW w Gdańsku oraz STEICO flex, to zwycięzcy szóstej edycji prestiżowych nagród konkursu organizowanego przez Polish Green Building Council PLGBC.

Ideą konkursu i przyznawanych w nim PLGBC Green Building Awards jest promocja nowoczesnych rozwiązań dla ekologicznego budownictwa. Pierwsza edycja miała miejsce w 2010 roku. W 2016 roku odbyła się już 5. edycja tego konkursu.

Jury oceniało przede wszystkim zielone rozwiązania, zastosowane w zgłoszonych budynkach i produktach. Pod uwagę wzięto także ich innowacyjność, a w kategoriach dla budynków również walory architektoniczne.

Dla inwestorów oraz projektantów, nagrody PLGBC Green Building Awards mają być wyróżnieniem ich wkładu w rozwój budownictwa zielonego w Polsce.

Nestlé House - Najlepszy zrealizowany certyfikowany budynek ekologiczny

Nestlé House należy do funduszu Hines Poland Sustainable Income Fund. Nestlé House to obiekt klasy A ukończony w 2014 roku, oferujący ponad 16 400 m2. powierzchni biurowej oraz ponad 1 400 m2. powierzchni handlowo-usługowej na ośmiu kondygnacjach. Cechą charakterystyczną budynku jest widoczna na pierwszy rzut oka zaawansowana podwójna fasada. Konstrukcja ta poprawia efektywność energetyczną budynku oraz zwiększa komfort wewnętrzny przez ograniczenie hałasu z otoczenia budynku. W budynku Nestlé House zadbano również o oszczędność wody poprzez dualną instalację wykorzystującą wodę szarą – deszczówkę. Dzięki tej instalacji woda deszczowa, po uprzednim oczyszczeniu wykorzystywana jest do spłukiwania toalet. Deszczówka zbierana jest przez system odwadniający ulokowany na zielonych dachach oraz terenach zielonych w okolicy budynku. Woda szara z tych źródeł zapewnia pokrycie około 1/3 konsumowanej wody przez budynek. Pomiary zużycia wody, energii oraz parametrów komfortu możliwe jest dzięki zastosowaniu wielu podliczników oraz centralnemu systemowi EMS. Energy Management System umożliwia w czasie rzeczywistym wizualizację zużycia mediów co jest nieocenioną pomocą dla personelu obsługującego budynek. Nestlé House znajduje się w niedalekiej odległości od stacji metra. Aby ułatwić poruszanie się pomiędzy budynkiem a węzłem komunikacyjnym Wilanowska, przy budynku została uruchomiona stacja rowerów Veturilo o nazwie „Nestlé House”. Dla osób korzystających z własnych rowerów przygotowany został szpaler zadaszonych stojaków rowerowych jak i stacja do samodzielnej naprawy usterek mogących się zdarzyć jednośladom.

Green Building Awards 2016 - Najlepszy zrealizowany certyfikowany budynek ekologiczny - Nestlé House

Alternatywny transport, dobre praktyki oszczędzania wody, energii czy segregacji odpadów promowane są poprzez materiały edukacyjne, plakaty i naklejki przypominające o zgaszeniu światła, czy zachęcające do skorzystania ze schodów zamiast windy. Oprócz powyższych materiałów, w ciągu roku w budynku Nestlé House przeprowadzane są akcje przypominające o potrzebie dbania o środowisko czy dzielenia się tym co najcenniejsze podczas akcji zbiórki krwi.

Biurowiec Ericpol Software Pool - Najlepszy zrealizowany budynek ekologiczny bez certyfikatu (bądź precertyfikowany)

Green Building Awards 2016 - Najlepszy zrealizowany budynek ekologiczny bez certyfikatu (bądź precertyfikowany) - Biurowiec Ericpol Software Pool

Choć budynek w założeniu inwestora nie miał być poddawany certyfikacji ekologicznej, nową siedzibę Ericpol zaprojektowano z myślą o maksymalnym obniżeniu kosztów eksploatacji i ograniczeniu negatywnego wpływu inwestycji na środowisko. Dlatego budynek spełnia standardy nowoczesnych ekologicznych budynków biurowych. Bryła budynku i głębokość traktów biurowych pozwala na doświetlenie większości wnętrz światłem dziennym, redukując koszt energii. Na etapie koncepcji przeanalizowano przebieg linijki słońca dostosowując rodzaje przeszkleń do stron świata i ekspozycji na promienie słoneczne. Na nasłonecznionych elewacjach użyto szklenie z powłoką niskoemisyjną oraz automatyczne żaluzje zewnętrzne. Pionowe zacieniacze montowane jako element fasad służą do ochrony przed promieniami słonecznymi w godzinach popołudniowych, gdy słońce znajduje się pod niewielkim kątem. Dodatkowo na życzenie inwestora, jako zdublowanie systemu ochrony przeciwsłonecznej zastosowano wewnętrzne, półprzezierne rolety. Do ogrzewania budynku wykorzystano ciepło miejskie. W budynku zrezygnowano z tradycyjnej klimatyzacji. Pomieszczenia biurowe i hole windowe zostały wyposażone w chłodzenie z wykorzystaniem systemu stropów termoaktywnych tzw. TABS (ang.: Thermally Active Building System). W żelbetowych stropach zatopiono orurowanie przez które przepływa schłodzona woda, obniżając temperaturę masy betonu i tym samym wychładzając pomieszczenia. System wspomagany jest przez wentylację mechaniczną nawiewną ze wstępnie schłodzonym powietrzem. Dodatkowo wszystkie pokoje biurowe mogą być naturalnie wentylowane. Całością steruje system BMS wspomagany przez model neuronowy, który analizuje „wymagania” biurowca w trakcie jego eksploatacji i dostosowuje do nich pracę odrębnych instalacji. Algorytm „modelu neuronowego” został stworzony specjalnie dla potrzeb tego budynku przez projektanta automatyki i został zintegrowany z systemem BMS.

Mennica Legacy Tower - Najlepszy projekt ekologiczny – profesjonalny

Mennica Legacy Tower to kompleks biurowy składający się ze 140-metrowej wieży oraz sąsiadującego z nią budynku o wysokości 43 metrów, powstanie przy skrzyżowaniu ulic Prostej i Żelaznej, 200 metrów od stacji II linii metra „Rondo ONZ”, w sąsiedztwie przystanków autobusowych i tramwajowych. Do dyspozycji najemców będzie blisko 65 000 m2 nowoczesnej powierzchni biurowej.

Projekt Mennica Legacy Tower powstał w renomowanej pracowni architektonicznej Goettsch Partners z Chicago. Subtelne zaokrąglenia, podział fasady oraz całkowicie przeszklone główne lobby o wysokości 12 metrów, nadadzą budynkom lekkości i dynamiki, czyniąc je interesującym elementem współczesnego krajobrazu Woli.

Przed budynkiem powstanie ogólnodostępny plac miejski, na którym znajdą się elementy małej architektury oraz zieleń. Ponadto, ofertę funkcjonalną dopełni restauracja i kawiarnia mieszczące się na parterach oraz zielone tarasy na dachach. Podziemny czterokondygnacyjny parking zaoferuje również punkty ładowania samochodów elektrycznych oraz 300 miejsc dla rowerów wraz z infrastrukturą dla rowerzystów, w tym prysznicami oraz stacją naprawy.

Green Building Awards 2016 - Najlepszy projekt ekologiczny - profesjonalny - Mennica Legacy Tower

Mennica Legacy Tower, jako wysokościowy projekt biurowy klasy A+, połączy w sobie wyjątkową architekturę, funkcjonalność, zaawansowane rozwiązania techniczne oraz najwyższej jakości materiały wykończeniowe. Co więcej, uwzględni też energooszczędne i przyjazne dla środowiska rozwiązania zgodnie z wymogami certyfikacji BREEAM na poziomie „Excellent": energooszczędne oświetlenie LED w całym budynku - włącznie z powierzchniami najmu i indywidualną kontrolą natężenia oraz detekcją obecności, automatyczne wyłączenie oświetlenia i klimatyzacji biura po jego opuszczeniu - powiązanie z systemem kontroli dostępu, 3-szybowe termoizolacyjne okna redukujące zyski i straty ciepła wyposażone w otwierane panele w każdym z pomieszczeń biurowych, zaawansowany technicznie system zarządzania budynkiem (BMS), zintegrowany z kontrolą dostępu system przywoływania wind i zarządzania ich ruchem minimalizujący czas oczekiwania oraz oszczędzający energię, nowoczesny systemem ochrony przeciwpożarowej mgłą wodną pod wysokim ciśnieniem. Parking rowerowy pomieści 300 jednośladów z pełnym zapleczem oraz dedykowanym wjazdem i niezależną windą, ponad to stacje ładowania pojazdów elektrycznych zlokalizowane zostały na parkingu podziemnym. Rozpoczęcie prac budowlanych zaplanowane jest na II połowę 2016 roku. Oddanie do użytku niższego budynku nastąpi w III kwartale 2018 roku, natomiast wieży w II kwartale 2019 roku.

CUBES OF NATURE – obiekty edukacji ekologicznej w Puszczy Białowieskiej - Najlepszy projekt ekologiczny – studencki

Green Building Awards 2016 - Najlepszy projekt ekologiczny - studencki - CUBES OF NATURE - obiekty edukacji ekologicznej w Puszczy Białowieskiej

Projekt koncepcyjny kompleksu Obiektów Edukacji Ekologicznej wraz z łączącą je ścieżką edukacyjną. Projekt składa się z: Centrum Informacji Turystycznej „Wrota Puszczy”, 50-metrowej wieży „W koronach drzew”, wieży widokowej „Na bagnach”, umożliwiającej obserwację ptaków, „jJaskini ciszy” – pawilonu, w którym odwiedzający mogą się zrelaksować i wyciszyć w otoczeniu drzew oraz z zespołu pawilonów „Głosy Puszczy”, w którym turyści skupią się na otaczających ich dźwiękach wydawanych przez mieszkańców puszczy. Ze względu na to, że projekt zlokalizowany jest na terenach o ogromnej wartości przyrodniczej wszystkie Obiekty Edukacji Ekologicznej muszą być przyjazne środowisku. Głównym materiałem konstrukcyjnym i wykończeniowym jest drewno topolowe lub wierzbowe, od lat chętnie stosowane do celów budowlanych na tutejszych terenach. O przyrodę zadbano również podczas budowy obiektów, np. by nie wycinać drzew, modułowa konstrukcja 50–metrowej wieży może zostać przetransportowana helikopterem i złożona na miejscu budowy. Ważne jest, aby ingerencja w środowisko naturalne była minimalna. Kompleks został zlokalizowany w Narewce, w Puszczy Białowieskiej. Umiejscowienie projektu w tej gminie spowoduje rozwój gospodarczy regionu oraz przeniesienie ruchu turystycznego z zatłoczonych ośrodków turystycznych na obszary nieobjęte ścisłą ochroną. Wszystko to, z poszanowaniem niezaprzeczalnych, unikatowych wartości przyrodniczych tego regionu oraz przestrzegając zasad turystyki zrównoważonej.

Zespół Budynków Ratusza Marszałkowskiego w Krakowie - Najlepszy ekologiczny budynek sektora publicznego

PLGBC Green Building Awards 2016 - Najlepszy ekologiczny budynek sektora publicznego - Zespół Budynków Ratusza Marszałkowskiego w Krakowie

Zgodnie z założeniem inwestora, budynki Ratusza Marszałkowskiego są poddawane wielokryterialnej ocenie ekologicznej BREEAM i są pierwszym obiektem publicznym w Polsce, który został poddany certyfikacji. W czerwcu 2015r. dla potrzeb certyfikacji został przygotowany szczegółowy audyt projektu wraz z finalnym raportem BREEAM. Projekt otrzymał 73,3% punktów, czego efektem był certyfikat BREEAM Interim Excellent. według zaostrzonych kryteriów BREEAM International New Construction 2013. Tak wysoka ocena została osiągnięta m.in. dzięki zastosowaniu zaawansowanych rozwiązań instalacyjnych (m.in. tri-generacja jako źródło ciepła, chłodu i energii elektrycznej, cyfrowy system sterowania oświetleniem DALI w oparciu o źródła LED), pełnemu sterowaniu pracą budynku zintegrowanemu w ramach BMS, a także dzięki licznym innowacyjnym rozwiązaniom architektonicznym, które pomogły w uzyskaniu wysokiej oceny w tzw. „miękkich” kategoriach (oświetlenie, akustyka, materiały i zagospodarowanie terenu). Analiza przeprowadzonej certyfikacji pokazuje, że budynek nie tylko będzie energooszczędny, ale przede wszystkim przyjazny dla jego użytkowników i odwiedzających. W projekcie zastosowano szereg rozwiązań proekologicznych – zarówno w rozwiązaniach architektonicznych, jak i instalacyjnych. Bryły budynków ukształtowano mając na względzie potrzeby funkcjonalne oraz kierunki stron świata. W celu redukcji niepożądanych zysków ciepła w okresie letnim oraz ograniczenia strat ciepła w okresie zimowym, zakres elewacji przeszklonej został ograniczony do około 45% całości fasady. Pozostała część elewacji to elementy pełnej ściany zewnętrznej obłożonej prefabrykowanymi okładzinami z białego betonu o właściwościach samoczyszczących Powstała w ten sposób jasna elewacja zewnętrzna redukuje zjawisko tworzenia tzw. „wysp ciepła” powodujących nadmierne nagrzewanie się fasady budynku w okresie letnim. Przeszklenia zostały zróżnicowane w zależności od stron świata, na które otwiera się dana fasada budynku. Na nasłonecznionych elewacjach południowych od strony ruchliwych drog komunikacyjnych, zastosowano podwójną fasadę wentylowaną z żaluzjami zewnętrznymi, ograniczającą hałas i zyski ciepła w lecie. Elewacje wschodnie oraz elewacje dziedzińców wyposażono w wysokoselektywne, niskoemisyjne zestawy szkła jednokomorowego z żaluzjami zewnętrznymi, redukujące zyski ciepła latem. Natomiast na fasadach północnych zastosowano szklenie dwukomorowe z powłoką niskoemisyjną bez żaluzji zewnętrznych, redukujące straty ciepła w okresie zimowym.

Dodano: 18/11/2016
Powrót do kategorii: Budynki zrównoważone

Newsletter

facebook

Aktualności

BARCELONA SOCIAL HOUSING COMPETITION

[13/09/2017]

Barcelona is going through a moment of housing emergency where 40% of the purchases of flats are made only to invest and the increase of tourist apartments exponentially increases the price of rent... więcej

TERRACE FOR THE ACROPOLIS COMPETITION

[13/09/2017]

It proposes to design the space called THE TERRACE OF THE ACRÓPOLIS which is to be built not far from the ancient temples to offer a privileged archeological point of view. więcej

Re: W jaki sposob opla...

[18/10/2017]

Ja najczęściej wybieram płatność kartą i wypełniam dane, zazwyczaj pośrednikiem jest dotpay i podobne serwisy. Od czasu do czasu przy zagranicznych płatnościach korzystam z paypal. więcej

Re: Aranżacja łazienki

[18/10/2017]

Myślę, że jakaś fajna fototapeta byłaby niezłą opcją. Tu są ciekawe wzory: http://www.fotowydrukimalik.pl/fototapety-mapy
Sprawdźcie, może coś dla siebie wybierzecie. więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×