Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Wnętrza

Biblioteka MOCAKu

I nagroda w konkursie na aranżację czytelni biblioteki Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie. Autorkami projektu są: Małgorzata Domin oraz Aleksandra Kaczmarek.

I nagroda w konkursie na aranżację czytelni biblioteki Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie. Autorkami projektu są: Małgorzata Domin oraz Aleksandra Kaczmarek.

I nagroda w konkursie na aranżację czytelni biblioteki Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie. Autorkami projektu są: Małgorzata Domin oraz Aleksandra Kaczmarek.

Autorski opis projektu

Założeniem projektowym czytelni było nawiązanie stylem do pozostałej części budynku. Z pełnym poszanowaniem dla zastanej przestrzeni postanowiłyśmy utrzymać białą kolorystykę. Kolor ten generuje decyzje w doborze elementów wystroju wnętrza. Jako dopełnienie kompozycji kolorystycznej pojawiają się naturalne odcienie lnu wykorzystanego w tapicerce wolnostojących miękkich puf i materaców na antresoli. Jedynym mocniejszym i stojącym w opozycji do bieli kolorem jest czerń. Zastosowana w wyważonych proporcjach, pojawia się wyłącznie na wybranych dodatkach. Zastosowane kolory i materiały we wnętrzu mają na celu zaoferowanie przestrzeni wyciszonej, sprzyjającej pracy i odpoczynkowi.

W strefie otwartej przestrzeni wejściowej stworzyłyśmy ladę recepcyjną, tak aby pracownicy czytelni mieli możliwość kontroli tego obszaru. Lada usytuowana w centralnym miejscu skupia wzrok swoją ciekawą geometryczną formą.

I nagroda w konkursie na aranżację czytelni biblioteki Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie. Autorkami projektu są: Małgorzata Domin oraz Aleksandra Kaczmarek.

Miejsce na księgozbiory

Najdłuższa ściana w pomieszczeniu czytelni to wygodny regał na księgozbiór podręczny. Regał ten w swojej centralnej części na linii wzroku osoby stojącej, ma podświetlane, przyciągające wzrok półki, które stanowią przestrzeń ekspozycji polecanych wydawnictw. Sam regał ze względu na swoją wysokość wynikającą z wymiarów pomieszczenia ma wygodną przesuwną w linii poziomej drabinę, służącą do korzystania z wyżej usytuowanych półek. Naprzeciwko regału jako kontynuacja bryły recepcji znajduje się blat do pracy z trzema stanowiskami komputerowymi i jednym miejscem do pracy. W przestrzeni przeznaczonej do pracy w grupie zaaranżowałyśmy ścianę wykonaną z MDF-u lakierowanego. Zabudowa ta daje nam duże możliwości funkcjonalne – oprócz bardzo efektownej ekspozycji magazynów pozwala schować za otwieralnymi frontami starsze numery polecanych gazet. Geometryczna forma ściany nawiązuje charakterem do lady recepcyjnej.

I nagroda w konkursie na aranżację czytelni biblioteki Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie. Autorkami projektu są: Małgorzata Domin oraz Aleksandra Kaczmarek.

W strefie tej znajduje się stół przeznaczony do wygodnej pracy ośmiu osób. W centralnej jego części jest szczelina, w której umiejscowiono lampy, oraz gniazda dające możliwość pracy przy użyciu laptopów. Same lampy mogą być zdejmowane i wtedy zyskujemy duży stół do pracy manualnej podczas spotkań seminaryjnych. Znajduje się tam także ściana przeznaczona na ekspozycje wystaw czasowych.

Wykorzystałyśmy przestrzeń pod schodami jako wygodne miejsce do siedzenia, dające możliwość odseparowania się od ruchliwej strefy wejściowej.
Na antresoli pojawiają się wygodne tapicerowane materace z poduchami, zachęcające do odpoczynku z książką.

I nagroda w konkursie na aranżację czytelni biblioteki Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie. Autorkami projektu są: Małgorzata Domin oraz Aleksandra Kaczmarek.

I nagroda w konkursie na aranżację czytelni biblioteki Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie. Autorkami projektu są: Małgorzata Domin oraz Aleksandra Kaczmarek.

I nagroda w konkursie na aranżację czytelni biblioteki Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie. Autorkami projektu są: Małgorzata Domin oraz Aleksandra Kaczmarek.

Źródło: MOCAK
Dodano: 27/06/2011
Powrót do kategorii: Wnętrza

Newsletter

facebook

Aktualności

PRZEBUDOWA TOALET PUBLICZNYCH W OBIEKCIE HALI WIDOWISKOWO-SPORTOWEJ "SPODEK"

[21/07/2017]

Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pod względem estetycznym funkcjonalnym i użytkowym koncepcji przebudowy pomieszczeń toalet publicznych w Hali Widowiskowo-Sportowej „Spodek" w Katowi... więcej

Centrum Przestrzeni Innowacyjnej SGH

[21/07/2017]

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ogłosiła „Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z roz... więcej

Re: Zagospodarowanie p...

[24/07/2017]

Przecież na rynku są firmy, które świadczą takie usługi. Ja bym nie ryzykował korzystaniem z niesprawdzonych usługodawców. Najlepiej od razu wybrać takie firmy jak Budplan i mieć pewność, że wszyst... więcej

Re: ubiór do biura

[24/07/2017]

Przede wszystkim trzeba ubrać się elegancko. Skoro idziemy tam realizować konkretne projekty, to warto okazać szacunek współpracownikom i szefostwu. Myślę, że kobietom bardzo do gustu przypadną top... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×