Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Wnętrza

Dziedziniec hotelu

Dziedziniec Intercontinental New York Times Square Hotel

Dziedziniec Intercontinental New York Times Square Hotel

Twórca wielu uznanych parków i przestrzeni publicznych w Stanach Zjednoczonych - Thomas Balsley – zaprojektował wystrój dziedzińca w nowym hotelu Intercontinental New York Times Square Hotel o powierzchni 1500 stóp kw.

Przeznaczeniem lobby hotelowego jest stworzenie miejsca wytchnienia od zgiełku i gwaru ulicy. Dziedziniec stworzony przez Balsley’a jest znakomitym, emanującym spokojem centralnym miejscem tego wnętrza.

Ten „kieszonkowy” park jako pierwszy dostrzegany jest (poprzez szybę tuż za recepcją) przez wchodzących gości. Zwodniczo prosty w swoim wyrazie dziedziniec, jest skomponowany z szeregu strategicznie umieszczonych warstw krajobrazu.

Idea projektu

Centralny punkt kompozycji zajmuje rzeźba ogrodowa - metalowe bezlistne drzewko którego forma robi nieodparte wrażenie dialogu z otoczeniem o aurze Zen. Wizualny efekt kompozycji jest dodatkowo wzmocniony przez umieszczenie na tyłach półprzezroczystego, o wibrującej czerwonej barwie panelu z żywicy. Drzewko stoi nad lustrzaną płaszczyzną wodny. Wydaje się, że unosi się ono zawieszone w powietrzu. Subtelnie ukryte oświetlenie LED akcentuje kompozycję za dnia, a w nocy odbija na czerwonej ścianie świetliste refleksy.

Intercontinental New York Times Square Hotel

Pozostałe warstwy „krajobrazu” składają się z przemiennie rozmieszczonych(za „pływającą” kamienną ławą) równo przystrzyżonych żywopłotów z bukszpanu . Kamienna ława jakby dryfuje w polu białych kamieni rzecznych i przypomina kamienne ogrody japońskie karesansui. Dynamicznie teatralne krajobrazowe tło całości wystrzeliwuje - na linii laminowanej granitowej ściany - rzędem wysokich oświetlonych drzew bambusowych zasadzonych w stalowych pojemnikach.

Dziedziniec Intercontinental New York Times Square Hotel

Dziedziniec Intercontinental New York Times Square Hotel

Całość kompozycji z licznymi warstwami kompozycyjnymi Balsley’a daje wrażenie głębi i jednocześnie tworzy ramy podglądu zarówno od strony lobby jak i z drugiej strony, z kierunku restauracji oraz sali wypoczynkowej. Postrzegany odbiór wizualny całej kompozycji zmienia się w zależności od miejsca obserwacji, dostarczając ża każdym innych wrażeń.

Według słów Balsley'a dziedziniec dla Intercontinental’u zaprojektowany został tak aby, zarówno w sensie przenośnym jak i dosłownym, dotlenić wnętrze hotelu.

Dodano: 25/02/2011
Powrót do kategorii: Wnętrza

Newsletter

facebook

Aktualności

BARCELONA SOCIAL HOUSING COMPETITION

[13/09/2017]

Barcelona is going through a moment of housing emergency where 40% of the purchases of flats are made only to invest and the increase of tourist apartments exponentially increases the price of rent... więcej

TERRACE FOR THE ACROPOLIS COMPETITION

[13/09/2017]

It proposes to design the space called THE TERRACE OF THE ACRÓPOLIS which is to be built not far from the ancient temples to offer a privileged archeological point of view. więcej

Re: Stylowe biuro

[22/09/2017]

Franma najlepiej jest samodzielnie prowadzić rozliczenia firmowe. Zerknij na narzędzia https://wfirma.pl/ - możesz teraz testować je za darmo. Przekonasz się, że to nic trudnego więcej

Re: własny biznes

[22/09/2017]

Warto realizować marzenia o biznesie, bo dobry pomysł i trochę szczęścia faktycznie mogą prowadzić do sukcesu. Niestety droga ta bywa trudna, ale warta poświęcenia. Zastanawiam się, jak można na st... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×