Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Wnętrza

Ekspozycja stała Muzeum Pana Tadeusza

II nagroda w konkursie na ekspozycję stałą nowego Muzeum Pana Tadeusza we Wrocławiu. Autor projektu: Migliore+Servetto AA.

II nagroda w konkursie na ekspozycję stałą nowego Muzeum Pana Tadeusza we Wrocławiu. Autor projektu: Migliore+Servetto AA.

II nagroda w konkursie na ekspozycję stałą nowego Muzeum Pana Tadeusza we Wrocławiu. Autorem projektu jest pracownia Migliore+Servetto AA Polska.

Jest to kolejny sukces tej pracowni. Wcześniej zwyciężyła w konkursie na aranżację Muzeum Fryderyka Chopina w Warszawie.

II nagroda w konkursie na ekspozycję stałą nowego Muzeum Pana Tadeusza we Wrocławiu. Autor projektu: Migliore+Servetto.

Idea projektu

Zaproponowany przez biuro projekt prezentuje rozmaite scenariusze, w których poemat, jako wszechobecny element, staje się tematem przewodnim łączącym ze sobą przestrzenie całej ekspozycji.

  • „Pozaginane kartki papieru”

Elementy ekspozycji, różniące się w zależności od treści sali; trójwymiarowe płaszczyzny prezentujące różne informacje, nadają swoim kształtem wyjątkowy charakter poszczególnym przestrzeniom ekspozycji.

  • “Postacie narracji”

Postacie historyczne – postacie wybrane spośród bohaterów obecnych w poemacie lub bohaterów historycznych epoki romantyzmu – prezentujące jako narratorzy, za pomocą różnorodnych urządzeń multimedialnych, treść każdej sali.

  • “Elementy centralne”

Syntetyczny element scenografii opisujący zawartość sali, narzędzie szczególnie przydatne dla grup i wycieczek szkolnych, jak również dla indywidualnego odbiorcy, dopełniający system komunikacji i poszerzania wiedzy.

Struktury ekspozycyjne

Treści i tematy w poszczególnych salach przedstawiane są za pomocą różnych intrygujących struktur ekspozycyjnych.
Sale charakteryzują się zestawem prostych, ale silnie konotujących elementów, w których różne poziomy komunikacji (tekst, światło, dźwięk, wideo) wyraźnie wpływają na poznanie i odbiór treści.

Zwiedzający przechodzą przez następujące po sobie, angażujące emocjonalnie scenografie, przedstawione za pomocą eksponatów, światła, multimediów i interakcji.

II nagroda w konkursie na ekspozycję stałą nowego Muzeum Pana Tadeusza we Wrocławiu. Autor projektu: Migliore+Servetto.

II nagroda w konkursie na ekspozycję stałą nowego Muzeum Pana Tadeusza we Wrocławiu. Autor projektu: Migliore+Servetto.

II nagroda w konkursie na ekspozycję stałą nowego Muzeum Pana Tadeusza we Wrocławiu. Autor projektu: Migliore+Servetto.

System lekkich elementów wystawienniczych

Cały projekt jest opracowany z poszanowaniem przeszłości i wartości historycznej budynku. Współgrając z istniejącą architekturą, systemy ekspozycyjne są zaprojektowane jako samonośne i niezależne od istniejących elementów konstrukcji.

Systemy świateł i multimediów są pomyślane w taki sposób, aby były jak najbardziej zintegrowane ze strukturami ekspozycyjnymi, tak aby uniknąć ingerencji w istniejące wnętrza, i by nie były przeszkodą dla gości; dodatkowo są łatwe we wdrażaniu i utrzymaniu.

Elementy scenograficzne

Korzystanie z intuicyjnych i zaawansowanych systemów technologicznych, takich jak indywidualny bilet RFID, umożliwia innowacyjne prowadzenie narracji. Bilet RFID staje się narzędziem do przechowywania zdobytej wiedzy i doświadczenia przez zwiedzającego oraz umożliwia prowadzenie statystyk muzeum.

Wykorzystanie technologii w połączeniu z prezentowanymi scenami staje się narzędziem stymulującym ciekawość zwiedzających i zapewniającym szeroki zakres poziomów pogłębiania wiedzy; działania zwiedzającego wpływają na spersonalizowanie scenariusza wystawy - dźwięk, wideo, światło i obrazy wizualne.

II nagroda w konkursie na ekspozycję stałą nowego Muzeum Pana Tadeusza we Wrocławiu. Autor projektu: Migliore+Servetto.

II nagroda w konkursie na ekspozycję stałą nowego Muzeum Pana Tadeusza we Wrocławiu. Autor projektu: Migliore+Servetto.

II nagroda w konkursie na ekspozycję stałą nowego Muzeum Pana Tadeusza we Wrocławiu. Autor projektu: Migliore+Servetto.

Oświetlenie

Nowe innowacyjne muzeum w centrum Wrocławia zaprojektowane w zgodzie z historyczną architekturą miejsca podkreślono odpowiednio dobranym systemem iluminacji.

Świetlna instalacja wewnątrz muzealnego dziedzińca wskazuje na serce Muzeum – pomieszczenie, w którym przechowywany będzie oryginał rękopisu jednego z najwspanialszych dzieł polskiej literatury - “Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza.

Prezentowana propozycja przewiduje lekką, sugestywną instalację, kartki papieru - światła, które wychodząc przez okno sali, w której przechowywany będzie cenny rękopis, uwalniają się w przestrzeni i “spływają” do dużych świetlistych konstrukcji w kształcie studni.

W połączeniu z dźwiękiem, na ścianach muzeum pojawiają się odwołujące się do scen z poematu dynamiczne napisy. Przestrzeń zewnętrzna może być wykorzystywana do instalacji tymczasowych lub jako miejsce do organizacji wydarzeń specjalnych.

  • Projektanci: Ico Migliore i Mara Servetto - Migliore+Servetto Architetti Associati
  • Projekt: Konkurs na ekspozycję stałą Muzeum Pana Tadeusza
  • Lokalizacja: Kamienica pod Złotym Słońcem | Wrocław | Polska
  • Data: 2012
  • Organizator: Zakład Narodowy Im. Ossolińskich
Dodano: 06/06/2012, Zmodyfikowano: 18/06/2012
Powrót do kategorii: Wnętrza

Newsletter

facebook

Aktualności

MILICKI RYNEK JAKO BEZPIECZNE CENTRUM SPOŁECZNO-GOSPODARCZE

[30/10/2017]

Otwarty konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu przestrzeni publicznej. więcej

The Unbelievable Challenge 2017 is here

[30/10/2017]

The Unbelievable Challenge architectural ideas competition for architect and design students as well as young professionals in these fields. The Unbelievable Challenge introduced the Finnish Mr. Sa... więcej

Re: KURS RYSUNKU ODRĘC...

[24/11/2017]

Relation created for supplying which will together with most of us
http://photoshopalternative.com
http://coolmath-games.io więcej

Uprawa ziemniaków

[23/11/2017]

Miałam w tym roku pierwszy raz ziemniaki w ogrodzie. Myślałam, ze ich uprawa bedzie dość łatwa. Niestety po pewnym czasie coś zaczeło dziać się z nimi nie tak. Kupiłam taki środek https://sklepdlao... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×