Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Wnętrza

Wnętrze sklepu FiuFiu

Projekt sklepu FiuFiu w Warszawie, nagrodzony międzynarodową nagrodą AIT Award 2012. Autorzy projektu: Mateusz Adamczyk i Marcin Kwietowicz.

Projekt sklepu FiuFiu w Warszawie, nagrodzony międzynarodową nagrodą AIT Award 2012. Autorzy projektu: Mateusz Adamczyk i Marcin Kwietowicz.

Projekt sklepu FiuFiu Concept Store w Warszawie. Projekt nagrodzony został w międzynarodowym konkursie AIT Award 2012 w kategorii Sklep/Wystawa.

Autorami projektu są Mateusz Adamczyk z pracowni BudCud i Marcin Kwietowicz.

Sklep FiuFiu w Warszawie. Aranżacja przestrzeni według projektu: Mateusza Adamczyka i Marcina Kwietowicza.

Sklep FiuFiu w Warszawie. Aranżacja przestrzeni według projektu: Mateusza Adamczyka i Marcina Kwietowicza.

Sklep FiuFiu w Warszawie. Aranżacja przestrzeni według projektu: Mateusza Adamczyka i Marcina Kwietowicza.

Opis projektu

Rysowany jakby ręką dziecka, jednakowy na całej długości przekrój tradycyjnego domu z dwuspadowym dachem został dwukrotnie przecięty nożem czerwonej blachy i nieznacznie przesunięty tak, by powstały pomocnicze przestrzenie kasy, przymierzalni, magazynu. Każda ze stworzonych w ten sposób sekcji posiada niemal identyczny, skromny zestaw wyposażenia: reling na ubrania, półkę, doświetlający ekspozycję reflektor, własny żyrandol. Blaszane kulisy skracają też optycznie długie, doświetlone tylko z jednej strony pomieszczenie i wciągają przechodnia do środka - szkalna fasada zaciera granice między ulicą a sklepem. Oglądane od środka domki zostały wywrócone podszewką na lewą stonę – wewnątrz elegancko śnieżnobiałe na zewnątrz ujawniają swą prawdziwą, drewnianą strukturę. Całe to scenograficzne maleństwo wstawiono niejako na chwilę w zastaną przestrzeń gdzie jedyną ingerencją było pomalowanie na jednolity kolor ścian i sufitu. Odbite od nich światło sączy się z góry i wpada do środka przez otwory w połaciach, dodając projektowi lekkości i przestrzeni.

Sklep FiuFiu w Warszawie.  Aranżacja przestrzeni według projektu: Mateusza Adamczyka i Marcina Kwietowicza.

Sklep FiuFiu w Warszawie. Aranżacja przestrzeni według projektu: Mateusza Adamczyka i Marcina Kwietowicza.

Sklep FiuFiu w Warszawie. Aranżacja przestrzeni według projektu: Mateusza Adamczyka i Marcina Kwietowicza.

O konkursie

Nagroda The AIT-Award “Global Award for the very best in Interior and Architecture” została zainicjowana przez międzynarodowy magazyn poświęcony architekturze i architekturze wnętrz AIT. Nagroda jest przyznawana w 20 różnych kategoriach wnętrz, za wysoką jakość i funkcjonalność zrealizowanego projektu, a także za innowacyjne zaprojektowanie przestrzeni, innowacyjne użycie materiału i koloru.

Dodano: 14/05/2012
Powrót do kategorii: Wnętrza

Komentarze

sklepy

Dodano: Czwartek, 24 Maj 2012, 14:20, Autor: Tadeusz84

jeśli chodzi o sklepy to naprawdę powinny wyglądać tak: <a href="http://sztuka-wnetrza.pl/925/artykul/sklep-z-osb/">wystrój wnętrz</a>. Myślę, że robienie w sklepie designerskiej przestrzeni tylko utrudnia szukanie ubrań...

Newsletter

facebook

Aktualności

MILICKI RYNEK JAKO BEZPIECZNE CENTRUM SPOŁECZNO-GOSPODARCZE

[30/10/2017]

Otwarty konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu przestrzeni publicznej. więcej

The Unbelievable Challenge 2017 is here

[30/10/2017]

The Unbelievable Challenge architectural ideas competition for architect and design students as well as young professionals in these fields. The Unbelievable Challenge introduced the Finnish Mr. Sa... więcej

Przeprowadzka do Belgii

[18/11/2017]

Powiem wam szczerze, ze przygotowywalem sie do podjecia decyzji dobre kilka miesiecy. Bylem w Belgii kilka razy dorywczo szukac pracy, az udalo mi sie znalezc dobrze platna. Aktualnie jeszcze wynaj... więcej

Re: Rolety noc dzień c...

[18/11/2017]

Mi sie nie podobaja rolety rzymskie. Ja mam u siebie rolety 100% zaciemniajace, o takie: https://decodesign.com.pl/rolety-okienne-15
Naprawde spelniaja swoja funkcje - nad ranem w pokoju jest nada... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×