Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Nowa fasada Uniwersytetu Sztuki Stosowanej w Wiedniu

Konkursowy, zwycięski projekt architektoniczny na powiększenie siedziby Uniwersytetu Sztuki Stosowanej w Wiedniu; autor projektu: Wolfgang Tschapeller

Konkursowy, zwycięski projekt architektoniczny na powiększenie siedziby Uniwersytetu Sztuki Stosowanej w Wiedniu; autor projektu: Wolfgang Tschapeller

W 2017 roku wiedeński Uniwersytet Sztuki Stosowanej (Universität für Angewandte Kunst) będzie świętował swoje 150. urodziny. Z tej okazji władze uczelni zdecydowały się na powiększenie jej siedziby i w tym celu ogłosiły międzynarodowy konkurs architektoniczny. Zwycięzcą został mieszkający w Wiedniu projektant Wolfgang Tschapeller, który zachwycił jury ekspresyjnym pomysłem, odchodzącym całkowicie od otaczającej historycznej zabudowy.

Ponieważ obszar konkursowy został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, rozbudowa uniwersytetu podlegała ścisłym regulacjom konserwatora zabytków i każdy projekt musiał zmieścić się w określonych ramach, jakie wynikały z ochrony obszaru zabytkowego.

Zwycięski projekt konkursowy na powiększenie siedziby Uniwersytetu Sztuki Stosowanej w Wiedniu; autor projektu: Wolfgang Tschapeller

Opis projektu

Tschapeller spełnił powyższe wymagania, kierując dobudowę na dziedziniec, na którym obecnie znajduje się połączenie pomiędzy dwoma budynkami uniwersyteckimi. Projekt zakłada usunięcie tego połączenia i otwarcie dziedzińca, który dzięki temu stanie się dostępny z zewnątrz, a poprzez to dobudowana część z charakterystyczną fasadą będzie widoczna dla przechodniów i wkomponuje się w otaczającą architekturę. Od strony dziedzińca powstanie wąska dobudówka na prawie całej długości i wysokości obecnej ściany zewnętrznej uniwersytetu, tak jakby nałożono kolejną warstwę na już istniejący budynek. Warstwa ta będzie zbudowana w lekkich materiałów oraz opatrzona wymyślną fasadą, która nada jej właściwego charakteru.
Poprzez prostokątne, stożkowate i koliste wykusze Tschapeller pragnął odciąć się od otaczającej uniwersytet historycznej zabudowy oraz podkreślić nowoczesny profil tego miejsca. Wewnątrz budynku będą przebiegać skośnie szerokie schody. Całość ma mieć 7 tys. metrów kwadratowych powierzchni. Wejście główne do uniwersytetu zostanie przełożone na drugą stronę budynku od ulicy Stubenring, a budynki, które łączy obecnie zamykająca dziedziniec zabudowa, zostaną po jej zburzeniu połączone podziemnie.

Zwycięski projekt konkursowy na powiększenie siedziby Uniwersytetu Sztuki Stosowanej w Wiedniu (foyer); autor projektu: Wolfgang Tschapeller

Koszty rozbudowy uniwersytetu mają wynieść ok. 46 mln euro. Prace mają ruszyć w drugiej połowie 2013 roku, a – gdy wszytko pójdzie zgodnie z planem – w 2017 roku uniwersytet będzie świętował swój jubileusz już w nowym budynku.

Wizja Tschapellera pokonała ponad 100 innych projektów, jakie napłynęły do Wiednia z całego świata. Zwycięski projekt oraz 14 pozostałych prac, które przeszły do drugiego etapu konkursu będzie można obejrzeć w dniach 8-25 marca w Museum Sztuki Stosowanej (MAK) w Wiedniu.

Źródło: dieangewandte.at
Dodano: 27/02/2012
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

Konkurs urbanistyczno-architektoniczny na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej Centrum Muzyki i Parku Miejskiego w Krakowie.

[08/08/2018]

Celem Konkursu jest wybór najlepszego rozwiązania urbanistycznego, architektonicznego, funkcjonalnego i akustycznego dla nowego kompleksu budynków/budynku Centrum Muzyki w Krakowie wraz z przyległy... więcej

KAPSUŁA CZASU - konkurs na opracowanie projektu małej lub średniej formy architektonicznej dla Krakowa

[07/08/2018]

Przedmiotem Konkursu „Tworzymy Kraków” jest opracowanie autorskiego projektu małej lub średniej formy architektonicznej. Projekt powinien nosić znamiona nowatorskiego rozwiązania architektoniczneg... więcej

Re: Pomysł na wesele

[16/08/2018]

Taka atrakcje zawsze się podobają gościom.

____

[URL=https://www.dom.pl/]gotowe projekty domów[/URL] więcej

Re: płytka podłogowa v...

[16/08/2018]

Nie podoba mi się ta zieleń. Strasznie ciężki i ciemny ten kolor. Ja bym wybrała zdecydowanie coś jaśniejszego. Zresztą też mam w swojej sypialni jedną scianę innę, ale w tapecie. U mnie tapetowani... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×