Polska i Świat

Maj 14, 2010

Zrównoważony biurowiec

Biurowiec koncernu Umicore - Antwerpia; fot.: Reynaers
Biurowiec koncernu Umicore - Antwerpia; fot.: Reynaers

W przemysłowej przestrzeni Antwerpii (Belgia) powstał nietypowy, zrównoważony budynek biurowy.

Niezwykły wygląd nowego biurowca, który należy do koncernu Umicore, silnie kontrastuje z przemysłowym charakterem jego otoczenia - czworokątnymi magazynami, starymi fabrykami i opuszczonymi działkami przemysłowymi. Wykonana z cynku powłoka zewnętrzna, transparentne elementy konstrukcyjne ze szkła oraz wykończenie wnętrza w kolorze białym nadają budynkowi uderzająco jasny wygląd. Pofałdowany element konstrukcyjny, tworzący swoiste meandry biegnące od podłogi, poprzez ścianę aż do sufitu, jest z obydwu stron ograniczony przeszklonymi ścianami osłonowymi.

 

Biurowiec koncernu Umicore w Antwerpii. fot.: Reynaers

 

Idea projektu

Autorce projektu - belgijskiej architektce, Sylvie Bruyninckx - zależało na stworzeniu zrównoważonego i efektywnego energetycznie budynku. Dlatego też postanowiła zastosować w nim elementy ze szkła wielowarstwowego, umożliwiającego maksymalne zachowanie energii 
i ograniczenie do minimum strat ciepła. Przygotowanie projektu wymagało od naszego biura projektowego długich poszukiwań, ponieważ chcieliśmy znaleźć elementy 
o doskonałych parametrach izolacyjnych (K=1,0W/m2K), spełniające również nasze wymagania konstrukcyjne – tłumaczy Bruyninckx.

Głębokość profili zastosowanych do wykonania ścian osłonowych wynosi 
od 13 do 19 cm, w zależności od wysokości i szerokości poszczególnych sekcji. Konstrukcja ścian osłonowych, choć zaprojektowana w sposób dający wrażenie stonowanej rytmiczności, pozostaje dobrze widoczna i zapewnia elegancką przeciwwagę dla ekspresyjnie pofałdowanych betonowych elementów konstrukcyjnych. Profile pionowe zamontowano bez użycia jakichkolwiek elementów osłonowych, aby zredukować do minimum ich widoczność. W tym celu wybrano profile w kolorze grafitowym, a więc ciemniejszym od koloru powłoki cynkowej, dzięki czemu powstało optyczne wrażenie cofnięcia przeszklonej ściany, co podkreśliło spokojny charakter zewnętrznego wyglądu budynku.

Biurowiec koncernu Umicore w Antwerpii. fot.: Reynaers

Biurowiec koncernu Umicore w Antwerpii. fot.: Reynaers

------------
Budynek koncernu UMICORE
Architekt: Conix Architects, Antwerpia
Producent: Couwenberg en Schellens nv, Weelde
Systemy Reynaers: CW 60

Tagi: architektura biurowce rozwój zrównoważony

Komentarze

a ja się nie zgadzam

Dodano: Środa, 30 Czerwiec 2010, 15:41, Autor: karol

uważam, że ma coś w sobie

tez uwazam ze brzydkie

Dodano: Poniedziałek, 31 Maj 2010, 11:38, Autor: obserwator

jak w temacie. Kupa

Brzydkie.

Dodano: Niedziela, 23 Maj 2010, 12:55, Autor: Gość

Brzydkie!

Domy jednorodzinne

Total area: 89 sq.m Location: Ukraine, Sumy Year: 2024 Modern and stylish guest house with a...
Lipiec 12, 2024
Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024

Wasze realizacje

Ścianka telewizyjna stworzona na wymiar i wg indywidualnego projetu www.facebook.com/cellaio
Kwiecień 11, 2024
Bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok.100kg/mb półki na książki tworzone na wymiar i wg indywidualn...
Kwiecień 11, 2024

Materiały budowlane

Źródło: pixabay.com | licencja: https://pixabay.com/pl/service/license
Łóżko jest jednym z najważniejszych mebli w każdym domu, ponieważ to właśnie w nim spędzamy jedn...
Lipiec 4, 2024
Współcześnie praca z dokumentami cyfrowymi jest nieodłącznym elementem działalności w wielu bran...
Czerwiec 28, 2024

Konkursy

As part of Barcelona’s nomination as the World Capital of Architecture 2026 by UNESCO-UIA, Fundació Mies van der Rohe – Barcelona City Council have launched this international competition of ideas...
Lipiec 10, 2024
Konkurs Wnętrze Roku SAW powołało środowisko architektów wnętrz, aby propagować funkcjonalne i piękne wnętrza, oryginalne wzornictwo oraz dobre praktyki zawodowe.
Lipiec 10, 2024