Polska i Świat

Listopad 6, 2012

Wyspa Pomorska we Wrocławiu według projektu Pracowni Architektonicznej Dawid Marszolik

Wyspa Pomorska we Wrocławiu według projektu Pracowni Architektonicznej Dawid Marszolik. Projekt zajął I miejsce ex aequo w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej wschodniej części Wyspy Pomorskiej we Wrocławiu.
Wyspa Pomorska we Wrocławiu według projektu Pracowni Architektonicznej Dawid Marszolik. Projekt zajął I miejsce ex aequo w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej wschodniej części Wyspy Pomorskiej we Wrocławiu.

Projekt zajął I miejsce ex aequo w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej wschodniej części Wyspy Pomorskiej we Wrocławiu.

Nagrodę równorzędną zdobyła pracownia Tamizo Architects Group.

Opis autorski projektu Pracowni Architektonicznej Dawid Marszolik

Cała idea opracowania i proces projektowy WrocłaWyspa opiera się na wyznaczeniu części wspólnej 3 płaszczyzn odpowiadającym zagadnieniom: urbanistyki, funkcji i formy.
 Pozwala to stworzyć założenie architektoniczne odpowiadające potrzebom potencjalnych użytkowników, wpisujące się w bardzo ważny i mocny kontekst miejsca, nie konkurując z zastanym otoczeniem. 



I miejsce ex aequo w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej wschodniej części Wyspy Pomorskiej we Wrocławiu. Autor: Pracownia Architektoniczna Dawid Marszolik
I miejsce ex aequo w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej wschodniej części Wyspy Pomorskiej we Wrocławiu. Autor: Pracownia Architektoniczna Dawid Marszolik

 

URBANISTYKA


Teren opracowania jest bardzo nietypowy , co narzuciło pewne rozwiązania. 
Ze względu na rozmiar wyspy postanowiono wykorzystać całą jej powierzchnie. 
Poziom terenu wyspy z dużo niższego podwyższono nieznacznie ponad poziom ulicy Pomorskiej. Tym samym ułatwiło to dostęp do przestrzeni na wyspie i zmniejszyło ryzyko zalewania terenu. 


Podnosząc teren uzyskano przestrzeń dla kondygnacji garażu podziemnego, gdzie znajduje się większość miejsc parkingowych obsługujących budynek. Ogranicza się w ten sposób miejsca postojowe na powierzchni na rzecz ciągów pieszych i rowerowych.
Sam teren wyspy „rozcięto” i częściowo wyniesiono o jedną kondygnację, tworząc w ten sposób kubaturę usług i strefę publiczną, którą stanowi promenada (wspomniany ciąg pieszo-jezdny) obsługująca usługi i strefy wejściowe dla potencjalnych mieszkańców wyższych kondygnacji.



FUNKCJA


W poszukiwaniu odpowiedzi na potrzeby potencjalnych użytkowników zadecydowano o kontynuacji tendencji z północnego sąsiedztwa funkcji mieszkalnych na wyższych kondygnacjach przy zachowaniu funkcji usług i publicznych w parterze.
Kondygnacje mieszkalne zaprojektowano tak, aby w pełni wykorzystać unikatową lokalizację na wyspie oraz niepowtarzalny charakter miejsca. 
Moduły konstrukcyjne oraz ułożenie budynku względem stron świata są tak dobrane, aby budynek był jak najbardziej elastyczny pod względem układu oraz wielkości lokali mieszkalnych.



FORMA


Jednocześnie z zagadnieniem urbanistycznym jak i funkcjonalnym na ostateczny wynik procesu projektowego miało wpływ zagadnienie dotyczące formy obiektu.
Budynek ma formę drewnianego postumentu dla osadzonej na nim bryły części mieszkalnej. Ona sama ma postać prostopadłościanu ukierunkowanego zgodnie z kierunkiem rzeki. Od strony wschodniej formują ją dodatkowo dwie płaszczyzny, które ścinają jej część, nadając lekkości i dynamiki części nadwieszonej budynku, poprawiając tym samym jakość części publicznej na kondygnacji 0.


Ponieważ lokalizacja obiektu jest „na styku” architektury historycznej ze współczesną pojawiła się idea zastosowania materiałów odbijających na elewacji, które powielają obrazy zastanego otoczenia, w żaden sposób z nim nie konkurując, a jedynie delikatnie przyciemniając odbicie swym kolorem.

Zespół autorski

  • Dawid Marszolik
  • Katarzyna Rakowska

 

PLANSZA 1 / I miejsce ex aequo w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej wschodniej części Wyspy Pomorskiej we Wrocławiu. Autor: Pracownia Architektoniczna Dawid Marszolik
PLANSZA 2 / I miejsce ex aequo w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej wschodniej części Wyspy Pomorskiej we Wrocławiu. Autor: Pracownia Architektoniczna Dawid Marszolik
PLANSZA 3 / I miejsce ex aequo w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej wschodniej części Wyspy Pomorskiej we Wrocławiu. Autor: Pracownia Architektoniczna Dawid Marszolik

Tagi: Wyspa Pomorska Wrocław konkurs projekt architektura urbanistyka

Domy jednorodzinne

Niewielki budynek jednorodzinny w nowoczesnej formie i tradycyjnych materiałach
Kwiecień 24, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

ELEKTRA - nowa era w sterowaniu systemami ochrony przed śniegiem i lodem
Od czerwca 2021 roku dostępny na rynku jest najnowszej generacji regulator ELEKTRA ControlTec Sma...
Lipiec 4, 2021
FRONTROCK SUPER to idealny produkt do rozwiązań, gdzie kluczowa jest jakość i odporność mechanicz...
Kwiecień 20, 2021

Konkursy

Święty Mikołaj z Rovaniemi zaprasza studentów i młodych architektów do zaprojektowania muzeum śniegu. Ta znana na całym świecie postać martwi się zmianami klimatycznymi i znikającą pokrywą śnieżną,...
Wrzesień 22, 2021
III edycja konkursu dla młodych architektów i projektantów tym razem w formule online
Wrzesień 20, 2021