Filmy

Październik 9, 2022

Rewitalizacja biblioteki

Biblioteka Publiczna Pingtung na Tajwanie to projekt rozbudowy i renowacji istniejącego centrum kulturalnego, pierwotnie zbudowanego w 1983 roku i zlokalizowanego w środku Parku Milenijnego miasta Pingtung. Głównym celem rewitalizacji było wprowadzenie światła i stworzenia wrażenia otwartości w niegdyś hermetycznym budynku. Autorem przebudowy jest lokalna pracownia MAYU architects.

Architekci zaproponowali nowe, przejrzyste lobby, które dołączono do zachodniej strony istniejącego budynku. Obraca ono oś architektoniczną i podejście o 90 stopni, aby biblioteka była skierowana bezpośrednio na miasto. Zamiast przedzierać się przez serię bulwarów i placów, nowe wejście do budynku prowadzi odwiedzających przez park i arkady.

Nowe lobby ma plan równoległoboku i jest wsparte na ciągłej stalowej konstrukcji w kształcie litery V. Zaaranżowano kilka "wysp aktywności", w tym zatopione miejsca do siedzenia, unoszącą się antresolę i parę podwieszonych latarni. Rozbudowane szklane ściany kurtynowe łączą wnętrze z zewnętrzem, ukazując działalność biblioteki miastu i vice versa.

W skali architektonicznej, poprzez przekształcenie oryginalnego lobby wejściowego w drewnianą czytelnię, a trzech poziomów kompaktowego magazynu książek w jasne, wielofunkcyjne atrium, pierwotnie podzielony i zatłoczony budynek stał się otwarty i pełen wolnej przestrzeni dla odwiedzających.

Dwie różne klatki schodowe, jedna spiralna, a druga z siedziskami, uzupełniają ścieżkę obiegową czytelnika, zapewniając jednocześnie różne rodzaje siedzisk i możliwości relaksu. Wykorzystując widoki na otaczający park, otwarty plan podłogi i naturalne materiały, funckja biblioteki i rozmieszczenie mebli dają poczucie indywidualności i intymności, które są ważnymi cechami współczesnych bibliotek.

Zewnętrzna część oryginalnej struktury jest obecnie pokryta białymi panelami aluminiowymi i żaluzjami. Arkada rozciąga się od oryginalnego wejścia i funkcjonuje jako przestrzeń pośrednia pomiędzy czytelnią a trawnikiem, który został przekształcony z uszczuplonego placu wejściowego. Nowy projekt krajobrazu płynnie łączy bibliotekę z otaczającym ją parkiem, zachęcając mieszkańców do korzystania z tej nowej przestrzeni publicznej niezależnie od jej przeznaczenia.

Karta techniczna
  • Położenie: No. 69, Dalian Road, Pingtung City
  • Materiał konstrukcyjny: Stal i beton zbrojony
  • Powierzchnia terenu: 59289.53 m2
  • Powierzchnia budynku: 2416.26 m2
  • Całkowita powierzchnia podłogi: 8596.86 m2
  • Liczba kondygnacji: 6 + 1 (piwnica)
  • Całkowity czas projektowania: 2017/4 ~ 2018/2
  • Całkowity czas budowy: 2018/5 ~ 2020/2

Domy jednorodzinne

Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024
Inwestorzy projektu Trzy Szczyty mieli założenie, chcieli dom katalogowy. Po kilku spotkaniach ud...
Marzec 13, 2024

Wasze realizacje

Ścianka telewizyjna stworzona na wymiar i wg indywidualnego projetu www.facebook.com/cellaio
Kwiecień 11, 2024
Bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok.100kg/mb półki na książki tworzone na wymiar i wg indywidualn...
Kwiecień 11, 2024

Materiały budowlane

Źródło: unsplash.com
Pielęgnacja trawnika to wyzwanie, na które składa się wiele elementów, w tym walka z niepożądany...
Czerwiec 3, 2024
Nie od dziś światło dzienne wykorzystywane jest w architekturze i sztuce. Jego umiejętne zastoso...
Czerwiec 3, 2024

Konkursy

Kyoto Global Design Awards honors extraordinary designers from around the world. Our Jury members are diverse, independent and are responsible for selecting award-winning design projects, thus prov...
Czerwiec 17, 2024
The mission of ISARCH Award is to embolden quality multidisciplinary design and art disciplines internationally. Finding inspiration in architecture, product, graphic, digital, fashion and art, the...
Czerwiec 17, 2024