Polska i Świat

Grudzień 2, 2009

Kompleks basenowy w Ustce

Projekt zdobył I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej kompleksu basenowego w Ustce. Autorem jest Biuro Projektów Szumielewicz i Pawłowski s.c.
Projekt zdobył I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej kompleksu basenowego w Ustce. Autorem jest Biuro Projektów Szumielewicz i Pawłowski s.c.

Celem projektu było stworzenie nowoczesnego basenu miejskiego, cieszącego się dużą frekwencją, który mógłby służyć jako basen szkolny, z którego korzystaliby całymi rodzinami mieszkańcy Ustki a w sezonie odwiedzający miasto turyści.

Projekt zdobył I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej kompleksu basenowego w Ustce. Autorem jest Biuro Projektów Szumielewicz i Pawłowski s.c.

Fragment opisu autorskiego:

Koncepcja architektoniczna i przestrzeń obiektu

  • (...) Zdecydowana forma obiektu ma podkreślić sportowy i komercyjny charakter a zarazem zwiększyć atrakcyjność obiektu.
  • Obiekt zaprojektowany został jako budynek dwukondygnacyjny częściowo podpiwniczony. Główna część – hala basenowa jest jednoprzestrzenna wysoka na dwie kondygnacje, przekryta dachem w kształcie fali z doświetleniem w dachu od strony zachodniej.
  • Od strony wschodniej hala przeszklona jest na wysokość jednej kondygnacji i otwiera się widokowo na przestrzeń rekreacji i park. Ustawienie w taki sposób hali basenowej pozwala na optymalne wykorzystanie światła, a zarazem pozwala na utrzymanie równych, niezmiennych warunków we wnętrzu, bez dodatkowych zmian – chłodzenia lub dogrzewania - wynikających z operacji słońca.
  • W narożniku południowo wschodnim usytuowana została wieża zjeżdżalni, która jest dominantą budynku a zarazem wpisuje się w założenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.
  • Od strony zachodniej (ulicy) zaprojektowana została, lekko pochylona, przeszklona ściana osłonowa wykonana ze ślusarki aluminiowej. Pomiędzy budynkiem a ulicą przechodzące drewniane belki konstrukcji tworzą atrakcyjne dojście do budynku. W pochylonej ścianie szklanej będzie odbijać się woda, która projektowana jest pomiędzy chodnikiem a budynkiem.
  • Część północna, jednokondygnacyjna mieszcząca kręgielnię przekryta jest również dachem w kształcie fali.
  • Wejścia do budynku umieszczone są z dwóch stron, zachodniej i wschodniej komunikując jednocześnie ulicę, park i miejsca postojowe na parkingu.
  • Obiekt jest w pełni dostosowany do korzystania przez osoby niepełnosprawne i na wózkach inwalidzkich.

Kompleks basenowy w Ustce - wizualizacja, I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej kompleksu basenowego w Ustce. Autorem jest Biuro Projektów Szumielewicz i Pawłowski s.c.

Zagospodarowanie terenu

  • Zgodnie z zaleceniami regulaminu konkursowego zaprojektowane zostało zagospodarowanie terenu wraz z propozycją podłączenia kompleksu basenowego do sieci miejskich. Ideą projektantów było stworzenie przestrzeni rekreacyjno-sportowo-wypoczynkowej użytkowanej przez cały rok.
  • Główny dojazd poprowadzony został wzdłuż zachodniej granicy terenu opracowania.
  • Ulica dojazdowa skierowana jest widokowo na główny budynek kompleksu basenowego z widoczną dominantą wieży zjeżdżalni i doprowadza gości do głównego wejścia oraz miejsc parkingowych (120 m.p.) zlokalizowanych od strony północnej terenu zgodnie z założeniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.
  • Wzdłuż ulicy, niedaleko wejścia zlokalizowany został podjazd dla autokaru, które po wyjściu gości przejeżdżają na wytyczone miejsce parkingowe.
  • Na terenie inwestycji zaproponowano stworzenie górki saneczkowej i ścianki wspinaczkowej oraz placu dla rolkarzy, w zimie wykorzystywanego pod lodowisko.
  • Dla uatrakcyjnienia przestrzeni wypoczynkowej wprowadzone zostało oczko wodne z wyspą oraz plac zabaw dla dzieci. Ta część skomunikowana została z drugim dojazdem i dodatkowymi miejscami parkingowymi (61 m.p)

Źródło: fragment opisu autorskiego

Tagi: Ustka kompleks basenowy basen architektura

Domy jednorodzinne

Total area: 89 sq.m Location: Ukraine, Sumy Year: 2024 Modern and stylish guest house with a...
Lipiec 12, 2024
Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024

Wasze realizacje

Cellaio to bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok. 100kg/mb) półki na książki. Tworzone są zawsze n...
Lipiec 15, 2024
The design project for the layout of the apartment with an area of ​​51 sq.m includes rational us...
Lipiec 15, 2024

Materiały budowlane

Personalizacja i dostosowanie produktów do indywidualnych potrzeb, stają się kluczowymi elementa...
Lipiec 19, 2024
Personalizacja i dostosowanie produktów do indywidualnych potrzeb, stają się kluczowymi elementa...
Lipiec 19, 2024

Konkursy

Participants are invited to submit innovative adaptive-reuse projects focused on the “Youth Union Summer Retreat” building in Ohrid, working on the recovery of this modern heritage left unused for...
Lipiec 22, 2024
Throughout history, designers have employed drawings as a fundamental tool for the communication of ideas and visions. Drawings were used as a means of rendering abstract concepts and engaging the...
Lipiec 18, 2024