Polska i Świat

Wrzesień 29, 2008

Szeregowiec po japońsku

Fasadę budynku zaprojektowano zgodnie z życzeniem inwestora (czteroosobowa rodzina), tak aby nie łamać konwencji podmiejskiego krajobrazu - ulic miasteczka Kohoku zbudowanego w latach 70. XX w. wokół lokalnej linii kolejowej.

Budynek ma prostą sześcienną bryłę i spadzisty dach, podobnie jak sąsiadujące z nim domki. Jedynym wyróżniającym się na tle białych ścian elementem są kwadratowe okna z nietypowymi szprosami. „Użyliśmy języka otaczającej nas rzeczywistości, ale treść jest inna“ – mówi o swoim projekcie Aoki.

N House - projekt Jun Aoki; źródło: wallpaper.com

Niepozorna bryła kryje wnętrze, które zupełnie zrywa z wizerunkiem ciepłego, rodzinnego domku na przedmieściach. Już w przedsionku zaskakuje nas widok rozciągającej się w dole przestrzeni niższego piętra. Z tego miejsca można iść tylko w dół lub w górę po schodach. Górne piętro to strefa prywatna - mieszczą się tam sypialnie dla dwóch córek i państwa domu. Do dolnej strefy dziennej prowadzą oryginalne, spiralne schody, których bryła rzeźbi przestrzeń pomieszczenia. Cała dzienna strefa zajmuje dodatkową podziemną przestrzeń budynku normalnie nie wykorzystywaną do celów mieszkalnych. Dzięki temu zabiegowi projektant uzyskał mnóstwo dodatkowo miejsca, nie łamiąc przepisów dotyczących zabudowy w tej okolicy.

 

N House - projekt Jun Aoki; źródło: wallpaper.com

Z małego przedsionka schody prowadzą na górę do sypialni oraz na dół do kuchni, jadalni i salonu.

Zdjęcia: Daici Ano

Wysoki na 4,5 metra living room jest biały, prosty i właściwie pozbawiony śladów codziennego życia. Chociaż jest to przestrzeń otwarta, jednak symbolicznie podzielono ją na jadalnię, kuchnię i strefę gościnną. Jedynym niezależnym pomieszczeniem na dole jest pokój gościnny dla rodziców zaprojektowany w tradycyjnym japońskim stylu. Obudowany z zewnątrz drewnem, pokój ten stanowi kolejny wizualny element dzielący jednorodną białą przestrzeń, a dodaktkowo spełnia funkcję użytkową jako mebel.

 

N House - projekt Jun Aoki; źródło: wallpaper.com

Pokój dzienny nie ma typowych okien, a mimo to jest jest zaskakująco jasny dzięki świetlikom zamieszczonym w suficie nad dwiema głównym strefami pobytu domowników. Dodatkowo w pomieszczeniu zaprojektowano „świetlną ścianę“ z fluorescencyjnych pasków pokrytych ośmioma warstwami organdyny, która rozświetla całą przestrzeń.

 

N House - projekt: Jun Aoki; żrodło: wallpaper.com

N House - projekt: Jun Aoki; żrodło: wallpaper.com

Źrodło: www.wallpaper.com

Źródło: www.wallpaper.com

Autorzy:
ag

Tagi: architektura domy jednorodzinne

Domy jednorodzinne

Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024
Inwestorzy projektu Trzy Szczyty mieli założenie, chcieli dom katalogowy. Po kilku spotkaniach ud...
Marzec 13, 2024

Wasze realizacje

Ścianka telewizyjna stworzona na wymiar i wg indywidualnego projetu www.facebook.com/cellaio
Kwiecień 11, 2024
Bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok.100kg/mb półki na książki tworzone na wymiar i wg indywidualn...
Kwiecień 11, 2024

Materiały budowlane

Źródło: unsplash.com
Pielęgnacja trawnika to wyzwanie, na które składa się wiele elementów, w tym walka z niepożądany...
Czerwiec 3, 2024
Nie od dziś światło dzienne wykorzystywane jest w architekturze i sztuce. Jego umiejętne zastoso...
Czerwiec 3, 2024

Konkursy

Kyoto Global Design Awards honors extraordinary designers from around the world. Our Jury members are diverse, independent and are responsible for selecting award-winning design projects, thus prov...
Czerwiec 17, 2024
The mission of ISARCH Award is to embolden quality multidisciplinary design and art disciplines internationally. Finding inspiration in architecture, product, graphic, digital, fashion and art, the...
Czerwiec 17, 2024