Architektura krajobrazu

Styczeń 14, 2014

Ogród miejski

Rzut
Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański
Powierzchnia: 500 m2

Galeria

Siedziska z europalet
Fragment przedogródka
Wizualizacja 2
Wizualizacja 3 - druga koncepcja
Wizualizacja 4 - druga koncepcja
Wizualizacja 5 - druga koncepcja

Program ogrodu przewiduje wydzielenie zielenią wnętrza ogrodowego oraz ciągów pieszo-jezdnych. Drzewa, krzewy, byliny oraz mała architektura są powiązane kompozycyjnie z zabudową. Zgodnie z zaleceniami Inwestora ogród powstał w stylu nowoczesnym.

Na podjeździe przylegającym do wschodniej granicy działki zaproponowano ułożenie kwadratowych płyt bazaltowych, które proponuje się ułożyć pasami na przemian z kostką granitową. Ułożenie nawierzchni w ten sposób wprowadzi w ogrodzie rytm, poszerzy optycznie podjazd i podkreśli geometryczność założenia. Główną oś kompozycji, na której zlokalizowano ścieżkę oraz drewniane siedzisko, zaakcentowano ścianą z lustrem. Detal ozdobny podkreślono reflektorami punktowymi. Takie rozwiązanie sprawi, że ogród będzie atrakcyjny także po zachodzie słońca.

W centralnej części ogrodu zaproponowano utworzenie drewnianego tarasu z siedziskiem. Dzięki drzwiczkom siedzisko będzie pełniło także funkcję schowka na poduchy. W celu urozmaicenia przestrzeni i wydzielenia części wypoczynkowej z otoczenia, taras wyniesiono o 15 cm wyżej w stosunku do pozostałej części ogrodu. Całość otoczono grabowym żywopłotem ciętym na wysokości 1,6m. Żywopłot oraz konstrukcja na pnącza zamocowana wzdłuż południowej granicy (1,6m wys.), pozwolą na stworzenie kameralnego cichego zakątka o zamkniętym charakterze. Przy ścieżce prowadzącej do głównego wejścia zaproponowano ustawienie dwóch geometrycznych donic obsadzonych wieloletnimi bylinami: funkiami w odmianach, kosaćcami bródkowymi i kuklikami szkarłatnymi. Kwiaty utrzymane w ciepłej tonacji nawiązują do kolejnego akcentu ozdobnego, który wprowadzono do kompozycji – asymetrycznych siedzisk wykonanych z żywicy, pomalowanych proszkowo na intensywnie pomarańczowy kolor (RAL 2011). Największą donicę, zlokalizowano przy tarasie. Zaproponowano w niej posadzenie świdośliwy kanadyjskiej. Po posadzeniu donicę należy wysypać białym kamieniem płukanym (frakcja 16- 32mm).
W projekcie przewidziano donice wykonane z wysokiej jakości wzmocnionego poliestru, odpornego na mróz oraz promieniowanie UV.


Dodano: 14/01/2014, Zmodyfikowano: 19/03/2014

Domy jednorodzinne

Total area: 89 sq.m Location: Ukraine, Sumy Year: 2024 Modern and stylish guest house with a...
Lipiec 12, 2024
Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024

Wasze realizacje

Ścianka telewizyjna stworzona na wymiar i wg indywidualnego projetu www.facebook.com/cellaio
Kwiecień 11, 2024
Bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok.100kg/mb półki na książki tworzone na wymiar i wg indywidualn...
Kwiecień 11, 2024

Materiały budowlane

Źródło: pixabay.com | licencja: https://pixabay.com/pl/service/license
Łóżko jest jednym z najważniejszych mebli w każdym domu, ponieważ to właśnie w nim spędzamy jedn...
Lipiec 4, 2024
Współcześnie praca z dokumentami cyfrowymi jest nieodłącznym elementem działalności w wielu bran...
Czerwiec 28, 2024

Konkursy

As part of Barcelona’s nomination as the World Capital of Architecture 2026 by UNESCO-UIA, Fundació Mies van der Rohe – Barcelona City Council have launched this international competition of ideas...
Lipiec 10, 2024
Konkurs Wnętrze Roku SAW powołało środowisko architektów wnętrz, aby propagować funkcjonalne i piękne wnętrza, oryginalne wzornictwo oraz dobre praktyki zawodowe.
Lipiec 10, 2024