Filmy

Październik 9, 2022

Rewitalizacja biblioteki

Biblioteka Publiczna Pingtung na Tajwanie to projekt rozbudowy i renowacji istniejącego centrum kulturalnego, pierwotnie zbudowanego w 1983 roku i zlokalizowanego w środku Parku Milenijnego miasta Pingtung. Głównym celem rewitalizacji było wprowadzenie światła i stworzenia wrażenia otwartości w niegdyś hermetycznym budynku. Autorem przebudowy jest lokalna pracownia MAYU architects.

Architekci zaproponowali nowe, przejrzyste lobby, które dołączono do zachodniej strony istniejącego budynku. Obraca ono oś architektoniczną i podejście o 90 stopni, aby biblioteka była skierowana bezpośrednio na miasto. Zamiast przedzierać się przez serię bulwarów i placów, nowe wejście do budynku prowadzi odwiedzających przez park i arkady.

Nowe lobby ma plan równoległoboku i jest wsparte na ciągłej stalowej konstrukcji w kształcie litery V. Zaaranżowano kilka "wysp aktywności", w tym zatopione miejsca do siedzenia, unoszącą się antresolę i parę podwieszonych latarni. Rozbudowane szklane ściany kurtynowe łączą wnętrze z zewnętrzem, ukazując działalność biblioteki miastu i vice versa.

W skali architektonicznej, poprzez przekształcenie oryginalnego lobby wejściowego w drewnianą czytelnię, a trzech poziomów kompaktowego magazynu książek w jasne, wielofunkcyjne atrium, pierwotnie podzielony i zatłoczony budynek stał się otwarty i pełen wolnej przestrzeni dla odwiedzających.

Dwie różne klatki schodowe, jedna spiralna, a druga z siedziskami, uzupełniają ścieżkę obiegową czytelnika, zapewniając jednocześnie różne rodzaje siedzisk i możliwości relaksu. Wykorzystując widoki na otaczający park, otwarty plan podłogi i naturalne materiały, funckja biblioteki i rozmieszczenie mebli dają poczucie indywidualności i intymności, które są ważnymi cechami współczesnych bibliotek.

Zewnętrzna część oryginalnej struktury jest obecnie pokryta białymi panelami aluminiowymi i żaluzjami. Arkada rozciąga się od oryginalnego wejścia i funkcjonuje jako przestrzeń pośrednia pomiędzy czytelnią a trawnikiem, który został przekształcony z uszczuplonego placu wejściowego. Nowy projekt krajobrazu płynnie łączy bibliotekę z otaczającym ją parkiem, zachęcając mieszkańców do korzystania z tej nowej przestrzeni publicznej niezależnie od jej przeznaczenia.

Karta techniczna
  • Położenie: No. 69, Dalian Road, Pingtung City
  • Materiał konstrukcyjny: Stal i beton zbrojony
  • Powierzchnia terenu: 59289.53 m2
  • Powierzchnia budynku: 2416.26 m2
  • Całkowita powierzchnia podłogi: 8596.86 m2
  • Liczba kondygnacji: 6 + 1 (piwnica)
  • Całkowity czas projektowania: 2017/4 ~ 2018/2
  • Całkowity czas budowy: 2018/5 ~ 2020/2

Domy jednorodzinne

Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024
Inwestorzy projektu Trzy Szczyty mieli założenie, chcieli dom katalogowy. Po kilku spotkaniach ud...
Marzec 13, 2024

Wasze realizacje

Ścianka telewizyjna stworzona na wymiar i wg indywidualnego projetu www.facebook.com/cellaio
Kwiecień 11, 2024
Bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok.100kg/mb półki na książki tworzone na wymiar i wg indywidualn...
Kwiecień 11, 2024

Materiały budowlane

Źródło: unsplash.com
Pielęgnacja trawnika to wyzwanie, na które składa się wiele elementów, w tym walka z niepożądany...
Czerwiec 3, 2024
Nie od dziś światło dzienne wykorzystywane jest w architekturze i sztuce. Jego umiejętne zastoso...
Czerwiec 3, 2024

Konkursy

Poznaliśmy jurorów V edycji konkursu „Obiekt Roku w Systemach Aluprof”. Najciekawsze obiekty bazujące na rozwiązaniach lidera rynku wybiorą wybitni architekci i przedstawiciele branży budowlanej.
Czerwiec 19, 2024
Kyoto Global Design Awards honors extraordinary designers from around the world. Our Jury members are diverse, independent and are responsible for selecting award-winning design projects, thus prov...
Czerwiec 17, 2024