Polska i Świat

Styczeń 27, 2014

Sąd Apelacyjny w Poznaniu

Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I miejsce w konkursie, autor projektu: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.
Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I miejsce w konkursie, autor projektu: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.

W grudniu 2013 roku rozstrzygnięty został konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno architektonicznej budynku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu. Autorem pracy zwycięskiej jest Przedsiębiorstwo ARI Sp. z o.o.

Zagospodarowanie terenu

Budynek został zaprojektowany w nieco spłaszczonej prostopadłościennej formie mającej swoje odniesienie do kubicznych, modernistycznych form szkoły i internatu znajdujących się w sąsiedztwie. Centralne usytuowanie budynku dało możliwość lokalizacji parkingu dla interesantów we frontowej części działki uwolnionej obowiązującą linią zabudowy. Parking zaprojektowano jako plac z wyznaczoną niezbędną ilością miejsc parkingowych. Plac stanowi przestrzeń integrującą istniejący budynek ceglany przy ul. Kościuszki z projektowanym budynkiem Sądu w ograniczoną, ale jednak przestrzenną całość. W tylnej części działki zlokalizowano parking naziemny dla pracowników. Prowadząca do niego po stronie zachodniej droga zapewnia również dojazd do garażu podziemnego a także stanowi dojazd pożarowy do budynku. Dojazd dla konwoju zaprojektowano w formie ,,zielonej” drogi po stronie wschodniej. (...)

Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I nagroda w konkursie, autor: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.

Architektura

Zgodnie z wytycznymi konkursu, zaprojektowano cztery wydzielone wewnętrzne klatki schodowe. Zapewniają one bezpośredni dostęp sędziów do sal rozpraw i bezpośrednie połączenie pomiędzy pracownikami tych samych wydziałów. Klatka piąta, ogólnodostępna umożliwia interesantom dostęp do kierownictwa Sądu, sal konferencyjnych i innych wydzielonych pomieszczeń .

Strukturę budynku tworzą dwa segmenty rozdzielone wewnętrznym dziedzińcem i połączone w części frontowej hallem wejściowym oraz układem sal konferencyjnych oraz w tylnej części, na parterze zespołem pomieszczeń związanych z zapleczem sal rozpraw wydziału karnego. Segmenty i łączące je elementy programu tworzą na poszczególnych kondygnacjach układ zamknięty w formie litery „U”. Pod całością, w podziemiu zlokalizowano garaż podziemny, archiwum i pomieszczenia techniczne. Wewnętrzny dziedziniec stanowi optyczne przedłużenie hallu a równocześnie przestrzeń, wokół której
rozmieszczone zostały poczekalnie przed salami rozpraw. (...)


Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I nagroda w konkursie, autor: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.
Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I nagroda w konkursie, autor: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.
Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I nagroda w konkursie, autor: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.

Rozwiązania architektoniczno-materiałowe

Zewnętrzne płaszczyzny budynku Sądu Apelacyjnego ukształtowano w formie masywnych ścian stanowiących rodzaj znaku odwołującego się do poczucia stabilności, trwałości i pewności. Rozwiązanie materiałowe adekwatne do takich odwołań, to architektoniczny beton i ceramiczna cegła. Rytmiczna perforacja okienna wpisuje się w artykulację budowanego w sąsiedztwie Sądu Okręgowego.

Wnętrze budynku, jego ściany otwierające się na przestrzeń dziedzińca rozwiązano w formie szklonych elewacji na bazie słupowo-ryglowych ścian osłonowych. Tę transparentność wnętrza ujawnia całkowicie przeszklona elewacja frontowa. Przez dwukondygnacyjną taflę ściany hallu otwiera się perspektywa na wewnętrzny dziedziniec mająca potęgować wrażenie przestrzenności.

Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I nagroda w konkursie, autor: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.
Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I nagroda w konkursie, autor: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.
Projekt Sądu Apelacyjnego w Poznaniu - I nagroda w konkursie, autor: Przedsiębiorstwo ARI Sp. zo.o.

Tagi: budynki konkurs nagroda

Domy jednorodzinne

Niewielki budynek jednorodzinny w nowoczesnej formie i tradycyjnych materiałach
Kwiecień 24, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

ELEKTRA - nowa era w sterowaniu systemami ochrony przed śniegiem i lodem
Od czerwca 2021 roku dostępny na rynku jest najnowszej generacji regulator ELEKTRA ControlTec Sma...
Lipiec 4, 2021
FRONTROCK SUPER to idealny produkt do rozwiązań, gdzie kluczowa jest jakość i odporność mechanicz...
Kwiecień 20, 2021

Konkursy

The UIA-HYP Cup, today in its 9th edition, is the only student architecture competition in mainland China. The UIA has endorsed the competition since its conception in 2012. The subject of the comp...
Wrzesień 10, 2021
Plac Kossaka ma stanowić reprezentacyjną przestrzeń publiczną jako wnętrze urbanistyczne posiadające wgląd w najbardziej reprezentatywne osie i panoramy widokowe Krakowa w tym na Wawel, Bulwary Wiś...
Wrzesień 1, 2021