Biurowiec koncernu Umicore - Antwerpia; fot.: Reynaers

Polska i Świat

Maj 14, 2010

Zrównoważony biurowiec

W przemysłowej przestrzeni Antwerpii (Belgia) powstał nietypowy, zrównoważony budynek biurowy.

Niezwykły wygląd nowego biurowca, który należy do koncernu Umicore, silnie kontrastuje z przemysłowym charakterem jego otoczenia - czworokątnymi magazynami, starymi fabrykami i opuszczonymi działkami przemysłowymi. Wykonana z cynku powłoka zewnętrzna, transparentne elementy konstrukcyjne ze szkła oraz wykończenie wnętrza w kolorze białym nadają budynkowi uderzająco jasny wygląd. Pofałdowany element konstrukcyjny, tworzący swoiste meandry biegnące od podłogi, poprzez ścianę aż do sufitu, jest z obydwu stron ograniczony przeszklonymi ścianami osłonowymi.

 

Biurowiec koncernu Umicore w Antwerpii. fot.: Reynaers

 

Idea projektu

Autorce projektu - belgijskiej architektce, Sylvie Bruyninckx - zależało na stworzeniu zrównoważonego i efektywnego energetycznie budynku. Dlatego też postanowiła zastosować w nim elementy ze szkła wielowarstwowego, umożliwiającego maksymalne zachowanie energii 
i ograniczenie do minimum strat ciepła. Przygotowanie projektu wymagało od naszego biura projektowego długich poszukiwań, ponieważ chcieliśmy znaleźć elementy 
o doskonałych parametrach izolacyjnych (K=1,0W/m2K), spełniające również nasze wymagania konstrukcyjne – tłumaczy Bruyninckx.

Głębokość profili zastosowanych do wykonania ścian osłonowych wynosi 
od 13 do 19 cm, w zależności od wysokości i szerokości poszczególnych sekcji. Konstrukcja ścian osłonowych, choć zaprojektowana w sposób dający wrażenie stonowanej rytmiczności, pozostaje dobrze widoczna i zapewnia elegancką przeciwwagę dla ekspresyjnie pofałdowanych betonowych elementów konstrukcyjnych. Profile pionowe zamontowano bez użycia jakichkolwiek elementów osłonowych, aby zredukować do minimum ich widoczność. W tym celu wybrano profile w kolorze grafitowym, a więc ciemniejszym od koloru powłoki cynkowej, dzięki czemu powstało optyczne wrażenie cofnięcia przeszklonej ściany, co podkreśliło spokojny charakter zewnętrznego wyglądu budynku.

Biurowiec koncernu Umicore w Antwerpii. fot.: Reynaers

Biurowiec koncernu Umicore w Antwerpii. fot.: Reynaers

------------
Budynek koncernu UMICORE
Architekt: Conix Architects, Antwerpia
Producent: Couwenberg en Schellens nv, Weelde
Systemy Reynaers: CW 60

Tagi: architektura biurowce rozwój zrównoważony

Komentarze

a ja się nie zgadzam

Dodano: Środa, 30 Czerwiec 2010, 15:41, Autor: karol

uważam, że ma coś w sobie

tez uwazam ze brzydkie

Dodano: Poniedziałek, 31 Maj 2010, 11:38, Autor: obserwator

jak w temacie. Kupa

Brzydkie.

Dodano: Niedziela, 23 Maj 2010, 12:55, Autor: Gość

Brzydkie!

Domy jednorodzinne

DZIAŁKA / LOKALIZACJA BUDYNKU Działka zlokalizowana w Mikołowie, u podnóża góry pokrytej gęstym...
Listopad 16, 2019
dzienna wizualizacja 3d budynku mieszkalnego
Wizualizacja 3d budynku mieszkalnego, wielorodzinnego, prezentująca stan obiektu po planowanej pr...
Listopad 13, 2019

Wasze realizacje

Dom usytuowany na południowym zboczu gór izerskich nad miejscowością Wojcieszyce w Kotlinie Jelen...
Październik 7, 2019
Glass House Architekt Seweryn Nogalski Beton House
Kaskadowo spływająca kubatura, choć pełna surowego betonu, daje wrażanie lekkości. Charakterystyc...
Lipiec 13, 2019

Materiały budowlane

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Wrzesień 6, 2019
W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Lipiec 16, 2019

Konkursy

For this architecture competition, participants are tasked with creating sustainable designs for lodges that can be replicated throughout the protected areas of Abu Dhabi.
Listopad 19, 2019
„Przestrzeń wspólna jest wartością. Nagroda NIAiU” to konkurs na najlepsze prace magisterskie i dyplomy projektowe, obronione w latach 2017/18 i 2018/19. Celem konkursu jest nie tylko promocja najc...
Listopad 19, 2019