Polska i Świat

Styczeń 18, 2011

Kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze

Kładka pieszo-rowerowa Lent – Tabor w Mariborze autorstwa Biura Projektów Lewicki Łatak. Projekt zdobył I nagrodę w konkursie o Nagrodę im. Macieja Nowickiego.
Kładka pieszo-rowerowa Lent – Tabor w Mariborze autorstwa Biura Projektów Lewicki Łatak. Projekt zdobył I nagrodę w konkursie o Nagrodę im. Macieja Nowickiego.

Projekt ten zdobył I nagrodę w konkursie o Nagrodę im. Macieja Nowickiego. Autorem pracy jest Biuro Projektów Lewicki Łatak.

Według opinii jury, nagrodę przyznano za innowacyjną formę będącą wynikiem inżynieryjnych założeń, która przekłada się na dominantę niekonkurującą z sylwetą miasta.

Opis autorski projektu

Kładka pieszo-rowerowa Lent – Tabor jest przedłużeniem nad rzeką ulic i przejść w tkance miejskiej. Ponieważ most jest czymś więcej niż geometrią na płaszczyźnie, podlega działaniu sił przyrody, musi spełnić oczekiwania użytkowe, staje się również miejską rzeźbą – podjęto poszukiwania w trzecim wymiarze.

Koncepcja projektu

W pierwszym kroku konceptualnej pracy, płaskiemu paskowi (z wydzieloną częścią rowerową i pieszą) nadano pewną grubość i umieszczono nad wodą, opierając końcami na brzegach rzeki. Następnie obrócono wokół osi podłużnej tak, że część piesza znalazła się nad rowerową. Później rozsunięto je względem siebie w pionie, by zwiększyć wysokość przekroju, a co za tym idzie jego nośność i sztywność. W kolejnym kroku przekręcono (w poziomie) górną, pieszą część wokół pionowej osi kładki, co rozwiązało problemy dynamiczne, eliminując lock-in effect.

Kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.

Schematy - kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.

Materiał konstrukcyjny

Dla tak powstałego modelu, jako materiał konstrukcyjny, wybrano stal, która ma największą sztywność (zarówno bezwzględną, jak i w relacji do ciężaru własnego), trwałość i stabilność, czyli niezmienność właściwości fizycznych w czasie użytkowania oraz drewno – jako okładzinę, która daje przyjemność w dotyku, utrzymuje stałą temperaturę, chroni konstrukcję przed uszkodzeniami mechanicznymi i wpływem słońca (nagrzewanie, promieniowanie ultrafioletowe). W efekcie powstał ustrój konstrukcyjny złożony z dwu współpracujących ze sobą belek o przekroju skrzynkowym – stalowych z wierzchnią warstwą drewnianą.

Podwójna funkcja obiektu

Funkcjonalnie, kładka złożona jest z dwu części: dolnej dla rowerzystów oraz górnej dla pieszych. Obie (każda o szerokości 2m i nachyleniu nieprzekraczającym 6%) dostępne są z poziomu bulwarów. Całe przęsło wznosi się ponad poziom „wody stuletniej”, a na szerokości ponad 40m zapewniona została wysokość żeglowna (3,6m powyżej średniego poziomu wody).

Zarówno piesza, jak i rowerowa część są oświetlone oprawami LED, umieszczonymi w barierkach, w których poprowadzone jest również zasilanie. Odprowadzenie wody odbywa się poniżej pochwytu – w stalowych rynnach, nie wystających poza obrys przekroju oraz, korzystając ze spadków na kładce, pod jej posadzką.

Kładka, będąc kontynuacją ulic i ścieżek starej części Mariboru, przy nadbrzeżach łączy się z bulwarami – stosunkowo szerokim po stronie Lent, gdzie wykorzystuje rozrzeźbienie linii brzegowej przed Domem Starego Wina oraz węższym po stronie dzielnicy Tabor, gdzie trafia na niewielki plac. Po jednej i drugiej stronie rzeki zachowane są fragmenty przyczółków starego mostu, włączone do kompozycji kładki.

Zgodnie z zamierzeniami, tak zdefiniowana forma nie zmieni swego wyrazu również po planowanej przebudowie bulwarów Dravy.

Plansza 1. Kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.
Plansza 2. Kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.
Miasto i kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.

Autorzy projektu:

 

  • Kazimierz Łatak,
  • Piotr Lewicki.

 

Współpraca autorska:

 

  • Mateusz Manecki,
  • Karol Ciepliński
  • Henryk Ciurej – obliczenia konstrukcyjne
  • Dominik Darasz - wizualizacje

----------------------------

O konkursie o Nagrodę im. Macieja Nowickiego

Celem konkursu o Nagrodę im. Macieja Nowickiego jest zwiększenie zainteresowania polskich architektów problemem innowacyjności w architekturze.
Poszukiwanie nowych sposobów kształtowania przestrzeni charakteryzującej się wysoką jakością i walorami estetycznymi, potrzeba ochrony środowiska, rozwijania i wdrażania w budownictwie oraz w architekturze technologii i materiałów przyjaznych człowiekowi stają się niezbędnymi warunkami uwrażliwienia odbiorców i użytkowników architektury na jej jakość oraz edukacyjną i wychowawczą rolę.

Zamierzeniem organizatorów jest, by nagroda przyznawana corocznie, promowała dokonania polskich architektów w każdorazowo ustalanych szczegółowo przez organizatorów konkursu dziedzinach ich pracy zawodowej. Nagradzane są prace wnoszące istotny wkład w rozwój kultury architektonicznej i promujące polską myśl architektonicznąna świecie.

Źródło: Biuro Projektów Lewicki Łatak

Tagi: kładka pieszo-rowerowa architektura urbanistyka

Komentarze

JAko

Dodano: Piątek, 21 Styczeń 2011, 11:20, Autor: Laczika

Jako rowerzysta - nie lubię kiedy piesi kręcą mi się pod kołami.. rozdzielenie jest dobrym pomysłem. Czy zawsze musimy patrzeć przez pryzmat ekonomiczny - mnie się podoba takie rozwiązanie :)

przerost formy?

Dodano: Czwartek, 20 Styczeń 2011, 12:45, Autor: jurasoo

Bardzo podoba mi się forma kładki, jednak nie mogę się oprzeć wrażeniu, że rozdział ciągu pieszego z rowerowym jest wymuszony i trochę na siłę uzasadniający potrzebę zrobienia "dwóch nitek", dla osiągnięcia modnego efektu połamania. Przecież bez problemu rowerzyści mogliby jeździć obok pieszych na jednej kładce. Z pewnością byłoby to rozwiązanie tańsze i być może wcale nie nie gorsze.

Domy jednorodzinne

Total area: 89 sq.m Location: Ukraine, Sumy Year: 2024 Modern and stylish guest house with a...
Lipiec 12, 2024
Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024

Wasze realizacje

Ścianka telewizyjna stworzona na wymiar i wg indywidualnego projetu www.facebook.com/cellaio
Kwiecień 11, 2024
Bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok.100kg/mb półki na książki tworzone na wymiar i wg indywidualn...
Kwiecień 11, 2024

Materiały budowlane

Źródło: pixabay.com | licencja: https://pixabay.com/pl/service/license
Łóżko jest jednym z najważniejszych mebli w każdym domu, ponieważ to właśnie w nim spędzamy jedn...
Lipiec 4, 2024
Współcześnie praca z dokumentami cyfrowymi jest nieodłącznym elementem działalności w wielu bran...
Czerwiec 28, 2024

Konkursy

As part of Barcelona’s nomination as the World Capital of Architecture 2026 by UNESCO-UIA, Fundació Mies van der Rohe – Barcelona City Council have launched this international competition of ideas...
Lipiec 10, 2024
Konkurs Wnętrze Roku SAW powołało środowisko architektów wnętrz, aby propagować funkcjonalne i piękne wnętrza, oryginalne wzornictwo oraz dobre praktyki zawodowe.
Lipiec 10, 2024